Alvast 5 van de belangrijkste punten
- Slavernij werd niet uitgevonden door blanken en bestond al voor de aankomst van de eerste slaven in Jamestown in 1619 (VS).
- Slavernij was een wereldwijd fenomeen, voorkomend in Afrika, Azië, het Midden-Oosten, en bij inheemse stammen zoals de Taino en Cariben, lang voordat het in de Nieuwe Wereld werd geïntroduceerd.
- Blanken waren de eersten die formeel een einde maakten aan de slavernij, beginnend met de Slavery Abolition Act van Groot-Brittannië in 1833, gevolgd door Frankrijk en de Verenigde Staten.
- Slavernij bestaat nog steeds in de hedendaagse wereld, met een geschat aantal van 700.000 slaven in Afrika, betrokken bij praktijken zoals kindersoldaten, mensenhandel en gedwongen arbeid.
- De geschiedenis van slavernij wordt vaak vereenvoudigd tot een ‘blank fenomeen’, terwijl het in realiteit een complexe en universele praktijk was die door verschillende culturen over de hele wereld werd uitgeoefend.
Een beknopte geschiedenis van de slavernij
Eerste wat je moet weten is dat slavernij niet door blanken is ‘uitgevonden’. Het begon niet in 1619 toen de eerste slaven in Jamestown arriveerden. Het bestond daarvoor al. Het begon ook niet in 1492 toen Columbus de Nieuwe Wereld ontdekte. Sterker nog, toen deze onverschrokken ontdekkingsreiziger in de Bahama’s landde, hoopte de inheemse Taino-stam dat hij hen kon helpen hun agressieve buren, de Cariben, te verslaan. De Cariben maakten slaven van de Taino en dienden hen bij gelegenheid op als avondmaaltijd. Slavernij bestond in Afrika, Azië en het Midden-Oosten. Het woord ‘slaaf’ komt eigenlijk van de Slaven uit Oost-Europa. Miljoenen van hen – allemaal blank overigens – werden in de negende eeuw gevangengenomen en tot slaaf gemaakt door moslims en later door de Ottomaanse Turken.
Slavernij door de eeuwen heen
Slavernij bestond toen het Romeinse Rijk de Middellandse Zee en het grootste deel van Europa beheerste van de 1e tot de 5e eeuw. Slavernij bestond toen Alexander de Grote in de 4e eeuw voor Christus Perzië veroverde. Het was zo gewoon dat Aristoteles het simpelweg als “natuurlijk” beschouwde. Het slaaf/meester-model was gewoon hoe de wereld in die tijd functioneerde. Slavernij bestond tijdens de tijd van de oude Egyptenaren vijfduizend jaar geleden. Zo ver als we terug kunnen gaan in de menselijke geschiedenis, vinden we slavernij. Zoals de gerenommeerde historicus John Steele Gordon opmerkt, waren “slaven van oudsher een belangrijk handelswaar… Tot wel een derde van de bevolking van de oude wereld was tot slaaf gemaakt.”
Het einde van de slavernij
Tweede wat je moet weten is dat blanken de eersten waren die formeel een einde maakten aan de slavernij. In 1833 was Groot-Brittannië het eerste land in de geschiedenis van de wereld dat een Slavery Abolition Act aannam. Ze werden snel gevolgd door Frankrijk, die in 1848 de slavernij in haar vele koloniën afschafte. Toen kwam natuurlijk het Dertiende Amendement op de Grondwet van de Verenigde Staten.
Na eeuwen van menselijke slavernij leidden blanke mannen de wereld in het beëindigen van deze verwerpelijke praktijk. Dat omvat de 300.000 soldaten van de Unie, overweldigend blank, die stierven tijdens de Burgeroorlog. Zeg ik hiermee dat dit blanken beter maakt dan anderen? Natuurlijk niet. Mijn doel is om gewoon de waarheid te vertellen, en de waarheid is dat de menselijke geschiedenis gecompliceerd is; niemand, ongeacht huidskleur, staat zonder schuld.
De complexiteit van slavernijgeschiedenis
Tegenwoordig wordt ons nooit verteld te denken aan het moorddadige Perzische Rijk of het kannibalisme van inheemse stammen in Noord- en Zuid-Amerika, of de gruwelijke daden onder de imperialistische moslim-, Chinese, Mongoolse of Japanse Rijken, om er maar een paar te noemen. In plaats daarvan wordt ons verteld dat slavernij een blank fenomeen is. Zoals alle hardnekkige leugens, brengt deze leugen een heleboel andere leugens voort.
Op sociale media kom je buitenissige voorstellingen tegen over hoe Afrikanen leefden als farao’s voordat Europeanen kwamen en hun paradijs verwoestten. Ik wou echt dat dit waar was. Maar dat is het helaas niet. Het is maar een fantasie. De waarheid is dat Afrikanen tot slaaf werden gemaakt door andere zwarte Afrikanen. En in veel gevallen verkocht voor zaken zo triviaal als gin en spiegels. Blanken gingen niet het binnenland in en ronselden de inboorlingen. Ze wachtten aan de kust tot hun zwarte partners hen zwarte lichamen brachten. De harde realiteit is dat ons leven voor onze voorouders zeer weinig waarde had.
Slavernij in de hedendaagse tijd
Het derde wat je moet weten is dat als je denkt dat slavernij een relikwie van het verleden is, je het mis hebt. Er zijn vandaag de dag zo’n 700.000 slaven in Afrika. Op dit moment. Dat is de laagste schatting die ik kon vinden. Andere bronnen zeggen dat het er veel meer zijn. Ter vergelijking, dat is bijna twee keer zoveel slaven als er ooit naar de Verenigde Staten zijn gebracht. Kindsoldaten, mensenhandel, dwangarbeid—dit zijn de omstandigheden die momenteel bestaan in dezelfde Sub-Saharaanse regio waar de trans-Atlantische slavenhandel zijn oorsprong vond. Afrikaanse lichamen worden vandaag verkocht zoals ze toen verkocht werden—en nee, ze worden niet gekocht door enig land van blanke mannen. Sterker nog, slavernij, volgens elke traditionele definitie, wordt vandaag de dag uitsluitend beoefend binnen niet-blanke landen. Maar hier horen we bijna niets over.
De waarheid over slavernij
Net zoals we niets horen over hoe slavernij universeel was totdat goede mensen in Europa en Amerika het twee eeuwen geleden beëindigden. Waarom? Omdat onze zogenaamde “leiders” — zwart en blank — er niet van zouden profiteren. Zwarte slachtofferschap is niets zo niet winstgevend. Het kiest politici en financiert raciale klachtengroepen. En als zwarte Amerikanen zichzelf zouden gaan zien als partners in de Amerikaanse droom… Als we de patriottische geest zouden omarmen die verklaart dat alle mensen gelijk geschapen zijn, de patriottische geest die ons ware erfgoed is… Dan zouden de race-oplichters al snel zonder werk zitten. En wie wil dat nu?
Door deze complexe geschiedenis op een begrijpelijke manier over te brengen, hopen we een breder begrip te bevorderen van de gelaagdheid en de diverse betrokkenheid van verschillende volkeren bij het fenomeen slavernij door de eeuwen heen. Dit verhaal toont aan dat slavernij een wereldwijd en eeuwenoud probleem is, waar geen enkele groep of beschaving exclusief verantwoordelijk voor is. Het herinnert ons er ook aan dat het gevecht tegen onrecht en onderdrukking een gedeelde menselijke strijd is, waarin iedereen een rol heeft te spelen.
Veelgestelde vragen
Wie waren de eerste mensen die formeel een einde maakten aan de slavernij?
Britse abolitionisten waren de eersten die in 1833 formeel een einde maakten aan de slavernij met de Slavery Abolition Act, snel gevolgd door Frankrijk en de Verenigde Staten.
Bestaat slavernij nog steeds in de moderne wereld?
Ja, slavernij bestaat nog steeds; naar schatting zijn er tegenwoordig ongeveer 700.000 slaven in Afrika, waarbij praktijken zoals kindersoldaten en gedwongen arbeid voorkomen.
Wat is een veelvoorkomende misvatting over de geschiedenis van slavernij?
Een veelvoorkomende misvatting is dat slavernij uitsluitend een ‘blank’ fenomeen was, terwijl het in werkelijkheid een universele praktijk was die door verschillende culturen over de hele wereld werd uitgeoefend.
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.