Emotionele Onthechting als Sleutel tot Geluk

Loslaten om te leven: Begrijpen en toepassen van emotionele onthechting als sleutel tot geluk


387 keer gelezen sinds
10
minuten leestijd
10
minuten leestijd
387 keer gelezen sinds

0
(0)

Ontvang je gratis exemplaar van Wie Ben Jij? en krijg inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.

"Antwoorden op de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen, vanuit een spiritueel filosofisch perspectief."


We hechten ons vaak sterk aan bepaalde mensen, situaties of materiële zaken. We identificeren ons ermee en laten ons geluk en emoties er te zeer van afhangen. Dit kan tot teleurstellingen, frustraties en stress leiden. Emotionele onthechting kan hier uitkomst bieden.

Emotionele onthechting betekent loskomen van je gehechtheid aan externen prikkels en je eigen innerlijke rust vinden. Het gaat om balans en acceptatie in plaats van controle. Wanneer we te veel hechten aan wat we niet kunnen controleren, lijden we eronder. Emotionele onthechting helpt ons het leven meer te omarmen zoals het is, met al zijn ups en downs.

In dit artikel bekijken we wat emotionele gehechtheid inhoudt, waarom het ook heel erg toxic kan zijn en hoe emotionele onthechting je kan helpen om meer innerlijk evenwicht en daarmee geluk te vinden. We gaan in op hoe je in de praktijk meer emotioneel onthecht kunt leven en welke houding, mindset en levensstijl hierbij helpt. Kortom, alles wat je moet weten over emotionele onthechting als sleutel tot een gelukkiger leven!

Alvast 5 van de belangrijkste punten

  1. Emotionele gehechtheid kan lijden veroorzaken
  2. Volledige emotionele onthechting is onmenselijk
  3. Een gezonde balans is cruciaal
  4. Emoties bevatten waardevolle informatie
  5. Onthechting geeft ruimte voor liefde en vreugde

Waarom vastklampen aan emoties pijnlijk kan zijn

Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal de neiging om vast te klampen aan dingen waar we ons prettig bij voelen. Zo ook emoties. Als we verliefd zijn, willen we dat gevoel voor eeuwig vasthouden. En als we boos zijn, kunnen we uren doorgaan met ruziën, zonder het los te laten.

Ik snap dat gevoel maar al te goed. Toch heb ik gemerkt dat teveel emotionele gehechtheid uiteindelijk vooral lijden veroorzaakt. Omdat alles wat ontstaat, ooit weer vergaat. Zo ook jouw huidige geluksgevoel.

Verlies is onvermijdelijk

In het boeddhisme wordt gezegd: de enige constante in het leven is verandering. Niets blijft voor eeuwig hetzelfde. Alle mooie momenten, maar ook alle pijn, zullen ooit weer voorbijgaan.

Of zoals ik het zie: het universum is één groot stroomverschijnsel. Alles wentelt, verandert en transformeert. Zelfs op dit moment sterven oude celletjes in je lichaam af, en worden ze vervangen door nieuwe. Niets blijft.

Dat betekent dus ook dat alles wat je nu hebt – je bezittingen, je relaties, zelfs je lichaam – ooit van je zal worden afgenomen. Hoe pijnlijk de gedachte misschien ook is.

Waarom vastklampen als het toch vergaat?

Vanuit dat inzicht vraag ik me af: waarom zou je je zo vastklampen aan dingen? Als je weet dat het ooit afgenomen wordt, waarom je er dan zo aan hechten alsof het voor eeuwig blijft?

Uiteindelijk lijkt het me vooral pijnlijk. Want hoe meer je je hecht, hoe groter het gemis en verdriet zal zijn op het moment dat je het kwijtraakt. 

Daarom is het naar mijn idee verstandiger om alles een beetje losjes vast te houden. Als zandkorrels die langzaam door je vingers glijden. Met een zachte greep, zonder krampachtig te knijpen, want hoe harder je knijpt in het zand hoe sneller het je ontglipt.

Zo kun je het beter waarderen terwijl het er is, in plaats van het voor lief te nemen. En houd je je hart open, voor als er weer iets nieuws op je pad komt.

Emotionele Onthechting als Sleutel tot Geluk

Waarom volledige onthechting onmenselijk is

Nu snap ik dat de gedachte aan loslaten voor sommigen eng kan zijn. Alsof je dan emotieloos door het leven gaat, als een zombie. Gelukkig is dat een misverstand. Want volledige emotionele onthechting is naar mijn idee juist héél onmenselijk.

Emoties maken het leven de moeite waard

Ik vínd het hebben van emoties namelijk hartstikke fijn! Ze maken mijn leven zo veel rijker, interessanter, leuker en complexer. Zonder emoties was het leven toch maar saai? Stel je voor dat je nooit meer van iets of iemand kon genieten! Dat lijkt me een verschrikkelijk idee. Bovendien is het naar mijn idee onnatuurlijk om emoties te onderdrukken. Sterker nog: ik denk dat het zelfs schadelijk kan zijn.

Onderdrukken kost veel moeite

Mannen zijn daar heel goed in: zich emotioneel afsluiten. Maar dat kost ontzettend veel moeite en energie! Je moet je emoties als het ware ‘amputeren’. En aangezien emoties een integraal deel van ons mens-zijn vormen, is dat een soort zelfgeweld.

Bovendien lukt het nooit helemaal. Want af en toe borrelen die onderdrukte gevoelens toch weer op. Vaak onverwacht en ongecontroleerd, in de vorm van een woede-uitbarsting. Nee, dan lijkt het me veel prettiger en gezonder om míjn emoties gewoon te voelen. Ze horen er immers bij!

Een gebalanceerde middenweg is cruciaal

We zien dus twee uitersten:

  1. Aan de ene kant emotionele fusie. Waarbij we zo opgaan in onze emoties, dat we er helemaal door overspoeld worden en er blind op reageren.
  2. Aan de andere kant emotionele amputatie. Waarbij we onze emoties zo onderdrukken, dat we een gevoelloze zombie worden.

Beide lijken me nogal ongezond en onprettig. Gelukkig is er een mooie middenweg, die ik zou willen aanraden:

Emotionele afstandelijkheid als gezonde balans

Bij emotionele afstandelijkheid ervaar je namelijk wél emoties, maar sta je er tegelijkertijd een beetje buiten.

Alsof je ze op armlengte afstand houdt, zodat ze je niet helemaal overspoelen. Zo blijf je de baas over je eigen reacties.

Voor mij werkt dat het prettigst. Mijn emoties mogen er zijn, maar ik laat me er niet hélemaal door meeslepen. Een soort van mentale zwemvesten, zodat ik niet kopje onder ga.

Doordat ik ernaar kán kijken, kan ik ze beter begrijpen. En op basis daarvan bewuste keuzes maken over hoe ik erop reageer. In plaats van er blindelings op af te gaan.

Minder lijden door bewuste reacties

Bovendien bespaart het me een hoop onnodig lijden. Want ik weet: mijn emoties kloppen niet altijd met de werkelijkheid. Dus blind reageren zou heel verkeerd kunnen uitpakken!

Daarnaast besef ik: emoties zijn veranderlijk. De ene dag voel ik dit, de andere dag dat. Dus als ik er teveel gewicht aan zou hechten, zou ik constant heen en weer geslingerd worden.

Door ze op afstand te zetten, blijf ik stabieler en voorkom ik impulsieve, emotioneel gedreven beslissingen waar ik later spijt van zou krijgen.

Emotionele Onthechting als Sleutel tot Geluk

Waarom we emoties nodig hebben voor wijze beslissingen

Nu snap ik dat sommige mensen denken: zou het niet beter zijn om hélemaal op basis van ratio te handelen? Puur objectief en logisch, zonder emoties die je beïnvloeden? Ik denk het niet. Sterker nog: zonder emoties nemen we juist véél slechtere beslissingen!

Informatie overload maakt kiezen onmogelijk

Mensen denken dat ze heel logisch zijn. Maar in werkelijkheid kan onze ratio maar een paar feiten tegelijk verwerken. Daardoor ontstaat er snel een soort van informatie-overload. We zien door de bomen het bos niet meer en verlammen compleet.

Ik las bijvoorbeeld over mensen die een hersenoperatie ondergingen, waarbij een belangrijk emotioneel centrum werd verwijderd. Die mensen konden ineens geen beslissingen meer nemen!

Zelfs bij simpele dingen niet. Zoals: welke cornflakes moet ik nu nemen in de supermarkt? Ze bleven maar eindeloze berekeningen maken, zonder ooit een keuze te kunnen maken.

Emoties maken kiezen mogelijk

Bij een normaal persoon gaat dat veel makkelijker. Die loopt gewoon door de supermarkt, ziet “Lucky Charms” en denkt: “Lekker!”. Zonder erbij na te denken gooit hij het in zijn mandje en loopt vrolijk verder.

Zo nemen we dagelijks duizenden kleine beslissinkjes. Puur op de automatische piloot. En dat kan alleen dankzij onze emoties! Want emoties helpen ons om snel te kiezen tussen oneindige hoeveelheden opties.

Zonder dat we er rationeel bij hoeven stil te staan. Onze gevoelens fungeren als een soort mentale snelkoppeling. Dus ja: zonder emoties was ons leven een eindeloze, uitputtende aaneenschakeling van onbenullige beslissingen geworden. Wat een nachtmerrie!

Hoe emotionele afstandelijkheid ruimte maakt voor liefde

Oké, we hebben nu gezien dat zowel extreme emotionele fusie als extreme emotionele onthechting ongezond is. De ideale balans is ergens in het midden: emotionele afstandelijkheid. Waarbij we onze emoties mogen voelen, maar er niet helemaal in opgaan. Maar wat levert dat ons nu precies op? Wat schieten we ermee op om onze emoties op afstand te zetten?

Minder lijden, meer liefde

Nou, om te beginnen: minder onnodig lijden! Omdat we niet klakkeloos meegaan in elke willekeurige emotie. In plaats daarvan kijken we ernaar met wat afstand.

Dat stelt ons in staat om de mínder prettige emoties te relativeren. De angel er een beetje uit te halen door er vanaf een afstandje naar te kijken. Waardoor ze minder impact op ons hebben.

Bovendien geeft het letterlijk ruimte voor positieve emoties als liefde en vreugde. Want als we niet constant in beslag worden genomen door allerlei heftige emotionele rollercoasters, maken we daar vanzelf meer plaats voor.

Meer focus op wat echt belangrijk is

We zien dus hoe emotionele afstandelijkheid letterlijk en figuurlijk ruimte schept. Ruimte in ons hoofd, maar ook in ons hart. Door niet telkens opgeslokt te worden door de waan van de dag, kunnen we ons richten op wat er écht toe doet. Namelijk: liefdevolle relaties met onszelf, elkaar en moeder natuur.

Wat dat betreft vind ik het praktiseren van emotionele afstandelijkheid echt een verrijking van mijn leven. Ik kan alleen maar hopen dat jij er ook zo’n baat bij hebt!

Conclusie

Emotionele onthechting is een vaardigheid die je kunt trainen, door mindfulness en meditatie. Het stelt je in staat om emoties op een gezonde afstand te ervaren, zonder erdoor overspoeld te raken of ze te hoeven onderdrukken.

Deze balans zorgt ervoor dat emoties hun positieve functie kunnen vervullen in besluitvorming en het verrijken van ons leven. Tegelijkertijd beschermt het ons tegen impulsief en emotioneel gedrag met verstrekkende negatieve gevolgen.

Kortom: emotionele afstandelijkheid biedt het beste van twee werelden. We omarmen onze emoties, maar laten niet onze emoties óns omarmen. Zo behouden we onze menselijkheid én veerkracht.

Referenties en studies

Link: YouTube video

Veelgestelde vragen

Kan iedereen emotionele onthechting leren?

Ja! Het is vooral een kwestie van oefenen. Door je bewust te worden van je emoties en ernaar te kijken alsof het wolken aan de hemel zijn, train je als het ware een nieuwe emotie-mindset.

Betekent onthechting dat je geen doelen meer stelt?

Nee hoor. Het betekent alleen dat je loslaat dat het bereiken van die doelen je gelukkig zál maken. Je blijft actief en gedreven, maar zonder er met je identiteit aan vast te kleven.

Wanneer is iemand te gehecht aan emoties?

Als iemand zo opgaat in emoties, dat diegene er helemaal door overmand wordt en er blind op reageert. Emoties nemen dan de leiding over, in plaats van dat jij de baas blijft over je eigen reacties.

Hoe bouw je emotionele afstandelijkheid op?

Door mindfulness en meditatie train je jezelf om meer de rol van observator in te nemen. Je ervaart je emoties, gedachten en gewaarwordingen, zonder er helemaal in meegezogen te worden.

Wanneer moet je hulp zoeken?

Als onderdrukte emoties zich uiten via lichamelijke klachten of als je last hebt van paniek- of angstaanvallen, is het raadzaam professionele hulp te zoeken. Therapie kan helpen om emoties op een gezonde manier te uiten.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found

Uit Dezelfde Categorie

Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

Doe de ADHD test
zelfliefde
CliftonStrengths Assessment
Spiritualiteit Test
Image Not Found

Hoogst gewaardeerd