Sommige mensen doen ons gewoon goed, dat zijn Boosters. Onze auteur heeft onder de loep genomen welke eigenschappen dit zijn en waar je op kunt letten als je nieuwe mensen in je leven toelaat. Er zijn mensen die ons helemaal leegzuigen. Na elk telefoontje, na elke vergadering voelen we ons moe en uitgeput. Misschien omdat ze altijd zeuren, alles negatief zien, alleen over problemen praten, alleen over zichzelf praten, maar niet uit hun holen kruipen en ook niet van gedachten willen veranderen. Ze worden ook wel energievampiers genoemd.
De “niet” boosters
En dan zijn er mensen die bij ons precies het tegenovergestelde doen, die ons sterken, laten groeien en wier aanwezigheid alleen al ons een goed gevoel geeft. Daarom noemen we ze energy boosters omdat ze, in tegenstelling tot vampiers, echt goed zijn voor ons en onze geestelijke gezondheid. Je herkent deze eigenschappen aan energy boosters. Je voelt je er prettig en veilig bij. Ze respecteren je persoonlijke grenzen – zonder ruzie, zonder je te kleineren, te vernederen of voor altijd te friemelen met waarom, waarom, waarom. Ze ondersteunen je bij het waarmaken van je dromen in plaats van te proberen je om te praten. Je hoeft nooit te doen alsof je aardig voor ze bent.
Ze sterken je en laten je zien hoe geweldig je bent, zeker als je het zelf niet ziet. Je kunt met hen meegroeien en jezelf verder ontwikkelen. Je voelt je door hen gezien, gehoord en gewaardeerd. Ze willen je leren kennen – met al je facetten. Ze zijn eerlijk tegen je, zelfs als het ongemakkelijk of pijnlijk is, in goede en slechte tijden, niemand is perfect. We hebben allemaal goede en slechte tijden. Fasen waarin we meer ondersteuning nodig hebben en waarin we veel te bieden hebben.
Toch loont het de moeite om de mensen die we in ons leven binnenlaten eens nader te bekijken en na te gaan of ze ons echt energie geven of ons gewoon van onze kracht beroven. Als onze eigen middelen alleen maar worden opgebruikt en we er niet mee kunnen tanken, is het zinvol om zaken aan te pakken, contact te beperken, grenzen te stellen of, indien nodig, eerst volledig afstand te nemen. Voor vrienden zorgen en er voor ze zijn, hoort bij een gezonde vriendschap, maar niet als de een alleen neemt en de ander alleen maar het geven is.
Met dit in gedachten: Blijf alert!
Ook lezen:
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.