Wim Hof en groep bereiken piek Kilimanjaro in 31 uur

Op 15 januari bereikte ‘Iceman’ Wim Hof met een groep van 18 personen – zonder noemenswaardige klimervaring – in 31 uur en 25 minuten de top van de Kilimanjaro op 5.685 meter. Hiermee zet de groep een unieke prestatie neer.

Hoogteziekte grootste uitdaging
Het doel van de groep om de top in zo'n korte tijd te bereiken, werd door de buitenwereld met argusogen bekeken. Naarmate het menselijk lichaam zich boven de 3.000 meter begeeft, neemt het risico op hoogteziekte exponentieel toe. Gemiddeld haalt 46% van de klimmers de top van de Kilimanjaro in 5 tot 7 dagen. Artsen achtten het onmogelijk, maar Wim Hof bewijst dat hoogteziekte op een veilige manier onderdrukt kan worden door meer zuurstof in het lichaam te brengen. “We kunnen veel meer dan wij denken”, zegt Hof. “Door bewust te ademen, kunnen we autonoom geregelde processen in het lichaam, zoals de aanmaak van rode bloedlichaampjes, beïnvloeden. Dit helpt hoogteziekte voorkomen.”

Tijdens het lopen beoefenden de deelnemers continue de bewust gecontroleerde ademhalingstechnieken vanuit de Wim Hof Methode. Op deze manier zorgden ze ervoor dat er geen hoogteziekte optrad. Bovendien voorkwam de hoge zuurstofwaarde in het bloed dat de spieren van de deelnemers verzuurden, waardoor de groep in 2,5 dag (heen en terug) 78 kilometer met een hoogtestijging van 4.000 meter kon afleggen. Een van de gidsen kreeg, ondanks zijn ervaring, door de snelle stijging wel last van hoogteziekte en moest zijn begeleiding staken en terugkeren.

Route
Wim Hof en de groep pioniers zijn op 14 januari gestart op 1.800 meter hoogte. Vanuit hier zijn ze doorgelopen naar een kamp op 3.700 meter hoogte. Hier hebben zij overnacht, om vervolgens de volgende ochtend zeer vroeg door te stoten naar de top op 5.685 meter (Gilman’s Point). Normaal gesproken is dit tempo niet te realiseren in verband met acclimatisatie-tijd om hoogteziekte te voorkomen. Om deze reden gaf een hoogte-expert vooraf aan dat hij verwachtte dat nog geen 10% van de deelnemers de top zou bereiken. Uiteindelijk hebben 15 van de 19 deelnemers de top bereik. Tijdens de klim had niemand last van hoogteziekte.

Wim Hof Methode
De Wim Hof Methode kenmerkt zich door de combinatie van drie componenten: inzet/focus, ademhaling en kou. De Radboud Universiteit heeft in mei 2014 wetenschappelijk bewezen dat door toepassing van de Wim Hof Methode het Autonome Zenuwstelsel - en hierdoor ook het immuunsysteem - te beïnvloeden is. Hof: “Mensen die gebruik maken van de ademhalingstechnieken van de methode kunnen diep doordringen in het immuunsysteem en kunnen zo sneller helen. Zuurstof is essentieel ter preventie van ziekte.”

Over Wim Hof
Wim Hof is op 20 april 1959 geboren in Nederland. Hij is bekend vanwege zijn grote hoeveelheid prestaties op het gebied van ‘kou’. In totaal heeft hij (incluis deze) 26 wereld records op zijn naam staan. Zo heeft hij in zijn zwembroek – zonder schoenen – een halve marathon door de sneeuw op de poolcirkel gerend en toonde hij aan dat hij bijna 2 uur in een bak met ijs kan liggen, zonder dat zijn lichaamstemperatuur daalde.

Disclaimer GoodFeeling.nl

GoodFeeling.nl publiceert met de grootste zorgvuldigheid positieve informatie ten behoeve van de algehele gezondheid. Altijd preventief en nooit diagnostisch.

Bij lichamelijke en/of geestelijke klachten kun je het best contact opnemen met een specialist of je huisarts. (redactie GoodFeeling.nl)