Gebruik kokosolie op je huid

Gebruik Kokosolie Op Je Huid? Ken de Voor- En Nadelen


44 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
44 keer gelezen sinds

0
(0)

Hier is wat dermatologen willen dat je weet voordat je kokosolie op je huid aanbrengt.

Kokosolie is een van die ingrediënten die net zoveel potentie heeft in de keuken als in je huidverzorgingsroutine. Maar voor elk artikel dat het aanpreist als een schoonheidselexier, zegt een ander dat kokosolie voor de huid overschat wordt. Dus hoe nuttig is het echt om kokosolie aan je huidverzorgingsroutine toe te voegen?

Dat hangt af, te beginnen met het type kokosolie dat je op je huid gebruikt. “Kokosolie wordt gewonnen uit het vruchtvlees van volwassen kokosnoten, die groeien aan gespecialiseerde palmsoorten genaamd Cocos nucifera (kokospalmen),” zegt Suzanne Friedler, M.D., een gecertificeerde dermatoloog bij Advanced Dermatology PC in New York.

“Er worden verschillende mechanische en chemische processen gebruikt om kokosolie te produceren—voor huidverzorging wordt ongebleekte (virgin of extra virgin) koudgeperste kokosolie aanbevolen.”

Dit komt doordat bij koudgeperste kokosolie de olie wordt gewonnen zonder gebruik van hitte. Men denkt dat deze methode meer voedingsstoffen van de olie behoudt in vergelijking met andere verwerkingsmethoden. (Hier komt later meer over.)

Wat betreft hoe deze voedingsstoffen je huid kunnen versterken en of kokosolie een goede toevoeging is aan je huidverzorgingsroutine, dit is wat dermatologen tot nu toe weten.

Getty Images / Anna Efetova / bombuscreative
Getty Images / Anna Efetova / bombuscreative

De voor- en nadelen van het gebruiken van kokosolie voor de huid

Een van de belangrijkste rollen die kokosolie kan spelen in je huidverzorgingsroutine is die van een vochtinbrenger, dankzij de rijke inhoud aan middellange-keten vetzuren—met name laurinezuur, dat krachtige antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen heeft, en linolzuur, een uitstekende hydrator.

De verzachtende eigenschappen van kokosolie kunnen helpen bij het herstellen van de barrièrefunctie van de huid (de buitenste laag huid die je lichaam beschermt tegen omgevingsbedreigingen), waardoor het een bijzonder nuttige toevoeging is aan je huidverzorgingsroutine als je een droge, gevoelige huid of atopische dermatitis hebt.

Naast het zijn van een uitstekende hydrator, kan kokosolie fungeren als een beschermende laag die op de huid blijft en vocht vasthoudt, terwijl het ook transepidermale waterverlies voorkomt (waar water door de huid heen gaat en verdampt in de lucht).

Deze beschermende laag helpt scheurtjes in de buitenste huidlagen efficiënter te herstellen, waardoor het moeilijker wordt voor schadelijke bacteriën—zoals Staphylococcus, een bacterie die vaak op de huid voorkomt—om binnen te dringen en een infectie te veroorzaken, aldus Friedler.

Kokosolie bevat ook ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen, volgens een studie uit 2018 gepubliceerd in het International Journal of Molecular Sciences. Deze eigenschappen, in combinatie met de hydraterende en verzachtende effecten van kokosolie, kunnen het genezingsproces van wonden versnellen.

En omdat de antioxiderende eigenschappen vrije radicalen van UV-stralen en vervuiling kunnen neutraliseren en voorkomen, kan “het aanbrengen van kokosolie na blootstelling aan de zon gunstig zijn voor de huid,” zegt de in New York gevestigde gecertificeerde dermatoloog Hadley King, M.D..

Een kanttekening: Breng geen kokosolie aan op een zonnebrand—het werkt als een verzegeling en zal de hitte vasthouden en de brand verergeren. Nadat je huid een paar dagen heeft gehad om te genezen—en niet meer aanvoelt alsof het in brand staat—kun je kokosolie aanbrengen om te genezen en te hydrateren.

Moet je kokosolie op je gezicht gebruiken?

Ondanks de antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen van kokosolie, is het niet de beste acnebestrijder. “Kokosolie is vrij comedogeen, wat betekent dat het poriën kan verstoppen en kan bijdragen aan acne,” zegt King. “Als je een vette huid hebt en vatbaar bent voor acne, mag je kokosolie niet aanbrengen op de plekken waar je acne hebt.”

Vermijd het aanbrengen van kokosolie op je gezicht, borst, bovenrug en schouders, omdat deze huidgebieden de meeste talgklieren hebben, en test het eerst op andere delen van je lichaam voordat je het volledig gaat gebruiken.

“Ik raad ook het gebruik van kokosolie als zonnebrand niet aan,” zegt Friedler. “Er is niet genoeg bewijs om het gebruik in deze rol te ondersteunen.”De CDC stelt dat kokosolie de tijd tot verbranding voor individuen mogelijk verlengt, maar het niveau van UV-bescherming is zeer laag. Het wordt aanbevolen om je huid in plaats daarvan te beschermen met een breedspectrum zonnebrandcrème die ten minste SPF 30 heeft.

Hoe kies je de beste kokosolie voor de huid

Zowel geraffineerde als ongebleekte kokosoliën bevatten triglyceriden (vetzuren) en zouden uitstekende vochtinbrengers zijn. Maar omdat ongebleekte kokosolie een hoger gehalte aan fytonutriënten (stoffen geproduceerd door planten om hen te beschermen tegen omgevingsbedreigingen, zoals antioxidanten) heeft, is het de beste keuze voor huidverzorging.

“De hoge temperaturen die worden gebruikt in het productieproces van geraffineerde kokosolie verwijderen veel van de antioxidanten van de olie, wat de reden is dat dermatologen aanraden om ongebleekte kokosolie te gebruiken voor de extra voordelen,” zegt King.

Kiezen voor een biologische koudgeperste kokosolie betekent dat er een mildere verwerkingsmethode wordt gebruikt die geen pesticiden, chemicaliën of additieven bevat in het eindproduct—nog een groot voordeel voor je huid.

Wanneer je klaar bent om kokosolie aan je huidverzorgingsroutine toe te voegen—als vochtinbrenger, lippenbalsem, scheerschuim of alles tegelijk—overweeg dan om een van deze populaire opties uit te proberen.

Aanbevolen! Deze biologische kokosolie wordt geleverd door een toonaangevende producent in Sri Lanka die bekend staat om de productie van hoogwaardige kokosolie. Om de kwaliteit van hun producten te waarborgen, voldoet onze leverancier aan internationale normen, zoals ISO 22000, SLSI, HACCP en GMP.
Aanbevolen! Deze biologische kokosolie wordt geleverd door een toonaangevende producent in Sri Lanka die bekend staat om de productie van hoogwaardige kokosolie. Om de kwaliteit van hun producten te waarborgen, voldoet onze leverancier aan internationale normen, zoals ISO 22000, SLSI, HACCP en GMP.

Conclusie

Er zijn een paar dingen om in gedachten te houden als je overweegt om je kokosolie van de keuken naar de badkamer te verplaatsen als onderdeel van je huidverzorgingsroutine. Gebruik ten eerste koudgeperste, ongebleekte virgin of extra-virgin kokosolie op je huid.

Hoewel kokosolie niet op je gezicht gebruikt mag worden vanwege de comedogene eigenschappen, kan het wel gebruikt worden als vochtinbrenger voor de rest van het lichaam.

En dankzij de antioxiderende, ontstekingsremmende, antimicrobiële en antibacteriële eigenschappen kan kokosolie gunstig zijn voor wondgenezing en na blootstelling aan de zon.

Als je een zonnebrand hebt, wacht dan een paar dagen voordat je kokosolie erop aanbrengt om te voorkomen dat de hitte in je huid wordt vastgehouden.

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde vragen

Is kokosolie veilig voor dagelijks gebruik op de huid?

Kokosolie kan veilig zijn als dagelijkse vochtinbrenger, mits je geen acnegevoelige huid hebt. Gebruik het niet op het gezicht om verstopte poriën te voorkomen.

Kan kokosolie acne veroorzaken?

Ja, kokosolie is comedogeen en kan acne verergeren bij mensen met een vette huid of acnegevoeligheid. Het is beter om het op andere delen van het lichaam te testen.

Helpt kokosolie bij wondgenezing?

Ja, kokosolie kan dankzij de ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen het genezingsproces van wonden ondersteunen, maar breng het niet direct op open wonden aan.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found
Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

CliftonStrengths Assessment
Myers-Briggs Type Indicator (MBTI)
Persoonlijkheidstest op Goodfeeling.nl
Sigma man Test
Image Not Found