Geld en angst

Hoe Je Relatie Met Geld Je Persoonlijke Waarde Reflecteert


1407 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
1407 keer gelezen sinds

5
(1)

Ontvang je gratis exemplaar van Wie Ben Jij? en krijg inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.

"Antwoorden op de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen, vanuit een spiritueel filosofisch perspectief."


Weinig onderwerpen zijn zo beladen als het onderwerp ‘geld’ omdat geld en angst bij veel mensen een heel natuurlijk aanvoelend een-tweetje is.

We vertellen anderen liever niet hoeveel we verdienen, we schamen ons voor onze schulden en hebben vaak stellige ideeën over geld – of we ons daar nu van bewust zijn of niet.

Feit is natuurlijk dat geld op zich geen waarde heeft.

We hebben afgesproken dat al die munten, papieren en cijfers een waarde vertegenwoordigen. En dat ruilen we weer tegen andere dingen waarvan we met elkaar afspreken welke waarde dat heeft.

Je zou dus kunnen zeggen dat geld alleen die waarde heeft die wij eraan hechten. Dat het zijn waarde pas krijgt door het voor iets anders te ruilen. In die zin is geld neutraal: het is een middel tot een doel. We willen iets, en ruilen dat voor geld.

Geld en angst

Tegelijkertijd is het zo dat we geld nu eenmaal nodig hebben

daar hebben we onze hele maatschappij op ingericht. Je moet eten, wonen, je kleden en dat kost allemaal geld. En dan hebben we het nog niet eens over alle luxe dingen die we hebben of nastreven – die kosten vaak nog meer geld. Aan de meeste dingen in ons leven hangt nu eenmaal een prijskaartje.

Als je er vanuit gaat dat alles energie is, is geld vormgegeven energie.

Ik geloof dat het Dostovjeski was die heeft gezegd: “Geld is vormgegeven vrijheid.” Daar ben ik het persoonlijk niet mee eens. Geld bezitten is geen garantie voor vrijheid. Dat kan juist weer hele nieuwe angsten oproepen: dat je het moet beschermen en kwijt kunt raken.

De angst weer kwijt te raken wat je hebt is beslist geen vrijheid … Uitgaand van de gedachte dat geld een vorm van energie is, kan je dus niet zeggen dat geld per definitie goed of slecht is. Het is er gewoon.

We hebben het allemaal nodig, en wat wij met ons geld doen en waar we het aan besteden, bepaalt of dat zogenaamd ‘goed’ of ‘slecht’ is. Het is onnodig dat geld en angst dus altijd hand in hand gaan. Mensen die geen geld uitgeven aan zichzelf zijn bang om geld tekort te komen.

Als je geld beschouwt als middel, en als energie, kan het een krachtige bondgenoot zijn in het verwezenlijken van je dromen. In het op aarde neerzetten van wat jij belangrijk vindt en waar jij voor wilt staan. Als je op die manier naar geld kijkt, krijgt het al direct een andere lading en zijn de woorden geld en angst geen synoniemen meer van elkaar.

Hoe we denken over geld laat ons ook zien hoe we denken over onszelf, ons werk, en wat we onszelf waard vinden. In de begeleiding van mijn klanten komt het onderwerp geld meestal vroeg of laat ter sprake.

Zodra je gaat onderzoeken wat je echt wilt in je leven en besluit je hart te willen volgen, komt er altijd een moment waarop het over geld gaat.

Ja, dit wil ik wel, maar ik heb ook een hypotheek! Ik wil wel graag wat anders, maar ik wil niet minder verdienen! Dat kan ik me echt niet permitteren!

Geld en angst zijn vaak met elkaar verbonden.

  • Waar ben jij bang voor?
  • Heb jij angst voor geld tekort?
  • Heb je moeite met geld uitgeven?
  • Dat het je nooit zal lukken om geld te verdienen door je hart te volgen?
  • Dat geld op kan raken en dat je op een dag tekort zult komen?
  • Dat jij het niet waard bent (veel) geld te verdienen?
  • Dat je geen geld mag vragen voor iets wat je zelf heel leuk vindt om te doen?
  • Of vind je dat het slecht is om geld te verdienen aan iets waar andere mensen baat bij hebben of misschien zelfs nodig hebben?

Fobie of angst om- of voor geld heet chrometofobie

Persoonlijk geloof ik dat er niets mis is met geld en geld verdienen.

Ik kan mij helemaal vinden in de prachtige uitspraak van Gandhi, die niet specifiek over geld ging, maar er naar mijn idee prima op van toepassing is:

Wat is voor jou nu echt van waarde?

En zorg dat daar je aandacht is. Besteed daar je tijd aan, je leven aan, je werk aan. En dan volgt het geld ‘vanzelf’. Als je tenminste gelooft dat je hart volgen samengaat met geld verdienen. Als je dat niet gelooft, durf jezelf dan open te stellen voor de gedachte dat het misschien waar zou kunnen zijn, ga iets meer geld uitgeven aan jezelf.

Ik wens je een waarde-vol leven toe!

©  Brigitte van Tuijl

Ik help mensen ontdekken wat ze écht willen in hun leven en hun werk.
Dat levert hen meer energie en plezier in hun werk, levenslust en zelfvertrouwen op.

Meer weten? Kijk op mijn website: http://www.brigittevantuijl.com

Meer lezen over geld?
Phil Laut heeft een prachtig boekje over geld geschreven: ‘Geld is mijn vriend’.
Daarin helpt hij je om je gedachten te onderzoeken en als je dat wilt te veranderen.
http://www.bol.com/nl/p/geld-is-mijn-vriend/666791595/

Veelgestelde Vragen

Wat is de relatie tussen geld en persoonlijke waarde?

Hoe je over geld denkt en ermee omgaat, weerspiegelt vaak hoe je jezelf en je eigen waarde ziet. Het is een maatstaf voor wat je belangrijk vindt en waar je in investeert.

Waarom ervaren mensen angst in relatie tot geld?

Angst rondom geld komt vaak voort uit onzekerheid en de druk om aan financiële verplichtingen te voldoen. Het kan ook komen door diepgewortelde overtuigingen over geld en eigenwaarde.

Hoe kan je een positieve relatie met geld ontwikkelen?

Door geld te zien als een vorm van energie en een middel om je doelen te bereiken, kun je een positieve en gezonde relatie met geld ontwikkelen. Dit betekent ook investeren in wat echt waardevol voor je is.

Is het verkeerd om geld te verdienen met wat je leuk vindt?

Nee, geld verdienen met wat je leuk vindt is juist ideaal. Het gaat erom dat je waarde toevoegt en dat je werk voldoening geeft, wat uiteindelijk ook financieel belonend kan zijn.

Wat is chrometofobie?

Chrometofobie is de irrationele angst voor geld. Het kan zich uiten in angst om geld te verdienen, uit te geven of ermee om te gaan, en kan een aanzienlijke impact hebben op iemands leven.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found