Goed omgaan met Ashwagandha

Ontdek de Kracht van Ashwagandha: Verminder Stress en Verbeter Je Levensstijl


724 keer gelezen sinds
8
minuten leestijd
8
minuten leestijd
724 keer gelezen sinds

0
(0)

Goed omgaan met Ashwagandha kan een wereld van verschil maken in je strijd tegen stress en het bevorderen van een gezondere levensstijl. Ontdek de voordelen, het juiste gebruik en de voorzorgsmaatregelen rond dit krachtige adaptogene kruid, zodat je vol vertrouwen kunt profiteren van zijn stress verlagende eigenschappen.

Ashwagandha, ook wel bekend als Withinia simnifera, is een kleine houtachtige plant met gele bloemen afkomstig uit India en Noord-Afrika. Je hebt misschien wel eens van het gehoord als een adaptogeen, en het wordt verondersteld om je lichaam te helpen stress beter te beheersen.

Over het algemeen staat het het best bekend om zijn stressverlagende effecten. In deze video zal ik bespreken wat Ashwagandha is, hoe het werkt voor stress, en de wetenschap erachter, hoe je het moet innemen en waar je op moet letten.

Alvast 5 van de belangrijkste punten

  1. Ashwagandha, ook bekend als Withania somnifera, is een adaptogeen kruid dat traditioneel wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde en kan helpen bij het beheersen van stress.
  2. Klinische onderzoeken hebben aangetoond dat Ashwagandha de waargenomen stressniveaus en cortisolspiegels kan verminderen, wat kan bijdragen aan stressvermindering en gewichtsbeheersing.
  3. Hoewel er enig bewijs is voor de effectiviteit van Ashwagandha, is verder onderzoek nodig en is het belangrijk om de aanbevelingen van je arts te volgen en niet zomaar medicijnen te vervangen door dit supplement.
  4. Ashwagandha kan bijwerkingen hebben en interageren met bepaalde medicijnen. Het wordt niet aanbevolen voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, mensen met auto-immuunziekten, diabetes type 1 en de ziekte van Hashimoto.
  5. Ayurvedische kruiden, zoals Ashwagandha, zijn niet gereguleerd door de FDA. Het is belangrijk om met je arts te overleggen voordat je een supplement probeert en te kiezen voor een product dat getest en geverifieerd is op zuiverheid door een betrouwbare derde partij.

Sterke geur

De naam Ashwagandha komt uit de Sanskriet-taal en is een combinatie van het woord ashva, wat paard betekent, en ganda, wat geur betekent. De wortel heeft een sterke geur die wordt omschreven als een paardachtige geur.

Wetenschappelijke studies hebben gesuggereerd dat Ashwagandha gunstig kan zijn voor een aantal aandoeningen, maar houd er rekening mee dat niet alle studies die suggereren dat iets gunstig is, dat misschien ook zijn. Er is beperkt onderzoek achter het supplement.

Desalniettemin zijn de aandoeningen waarbij de meeste studies eruit springen als significant, diegene die kijken naar het gebruik ervan voor stressvermindering. Werkt het? Er is bewijs om het gebruik van Ashwagandha voor stress te ondersteunen en ik zal zo dadelijk de details bespreken.

Ashwagandha wordt al duizenden jaren gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde in India en is een adaptogeen kruid. Adaptogenen zijn in feite kruiden-hulpmiddelen die onze lichamen ondersteunen bij het reageren op en herstellen van zowel kortdurende als langdurige fysieke of mentale stress.

Onderzoekers moeten nog veel meer gegevens verzamelen voordat ze het kruid aanbevelen om stress en angst te behandelen. Neem dus alles wat je hoort en leest over dit supplement met een korreltje zout en stop niet met het nemen van medicijnen die al door je arts zijn voorgeschreven. Het is belangrijk dat je je normale geplande routine van medicijnen blijft volgen.

Ashwagandha

Wat betreft de studies, laten we bespreken wat we tot nu toe weten.

De twee studies die hebben gekeken naar Ashwagandha voor stress, keken naar het gebruik van Ashwagandha-wortelextract, 300 milligram tweemaal daags na het eten gedurende 60 dagen.

De resultaten toonden een vermindering van de waargenomen stressniveaus met 33 tot 44% en een afname van cortisolspiegels, een stresshormoon, met 22 tot 28% in vergelijking met de basislijn bij volwassenen met chronische stress.

De verbeteringen waren significant in vergelijking met de veranderingen die werden gezien bij patiënten die met een placebo werden behandeld. Ashwagandha-wortelextract leek ook stressgerelateerde gewichtstoename te voorkomen in vergelijking met een placebo in een andere studie.

Het deed dat waarschijnlijk door cortisol onder controle te houden, aangezien wordt gedacht dat hoge cortisolspiegels leiden tot gewichtstoename, vooral in de buikstreek.

Houd er rekening mee dat Ashwagandha veilig is gebruikt in klinische onderzoeken tot 12 weken. Er wordt aangenomen dat het werkt door te fungeren als een zogenaamde “anti-stressor” die stress-geïnduceerde toenames in dopamine-receptoren in het corpus striatum van de hersenen onderdrukt. Het lijkt ook stress-geïnduceerde toenames van plasma corticosteron, bloedureumstikstof en bloed melkzuur te verminderen.

Dus, hoe moet het worden ingenomen?

Er is geen standaarddosering op basis van moderne klinische onderzoeken, maar in de studie die keek naar het gebruik ervan voor stress namen de patiënten 300 milligram tweemaal daags na het eten.

Andere onderzoeken hebben veel hogere doses gebruikt en sommige producten bevatten tot 1,95 gram. Houd er rekening mee dat je altijd de aanwijzingen op het etiket moet volgen voor het supplement dat je neemt.

Het komt in de vorm van een capsule, poeder en vloeibaar extract, dus zorg ervoor dat je alle etiketten volledig leest.

Houd er rekening mee dat Ashwagandha niet voor iedereen geschikt is, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft, een auto-immuunziekte hebt, diabetes type 1 of de ziekte van Hashimoto.

Het kan ook een wisselwerking hebben met sommige medicijnen die worden gebruikt voor diabetes, bloeddruk, schildklier en benzodiazepines.

Te veel stress kan een negatieve invloed hebben

Te veel stress kan een negatieve invloed hebben op je humeur, slaap, cognitieve functie, energie, libido, spanning, bloeddruk, bloedsuikerspiegel, je immuunsysteem en nog veel meer.

Eén supplement zal dit allemaal niet in een keer kunnen voorkomen. Praat dus met je arts als je stress je dagelijkse routine overneemt, want er zijn veel andere opties die ook kunnen helpen.

Tot slot, nog één ding voordat ik het vergeet: Ayurvedische kruiden worden niet gereguleerd. Dit betekent dat ze niet aan dezelfde normen worden gehouden als farmaceutische bedrijven en voedselproducenten.

Veel producten die deze kruiden bevatten, hebben tot schade geleid, dus het is erg belangrijk dat je, voordat je een van deze supplementen probeert, het eerst met je arts bespreekt.

Als je de goedkeuring hebt gekregen, zorg er dan voor dat je een product kiest dat getest en geverifieerd is door een betrouwbare, onafhankelijke derde partij op het gebied van zuiverheid.

Goed omgaan met Ashwagandha geeft goede resultaten, maar blijf realistisch

Kortom, Ashwagandha kan een interessant supplement zijn om te overwegen voor stressvermindering, maar het is belangrijk om realistisch te zijn over de verwachtingen en altijd in overleg te gaan met je arts voordat je het gaat gebruiken.

Er zijn veel factoren die stress kunnen veroorzaken, en hoewel Ashwagandha een mogelijke hulp kan zijn, is het essentieel om ook andere methoden te verkennen om chronische stress te verminderen en een gezondere levensstijl te bevorderen.

Veelgestelde Vragen

Wat is Ashwagandha en waar komt het vandaan?

Ashwagandha, ook bekend als Withania somnifera, is een adaptogeen kruid afkomstig uit India en Noord-Afrika. Het wordt traditioneel gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde om stress te beheersen.

Hoe werkt Ashwagandha voor stressvermindering?

Ashwagandha werkt door het verminderen van cortisolspiegels, het stresshormoon, en helpt zo de waargenomen stressniveaus te verlagen. Het ondersteunt het lichaam bij het reageren op en herstellen van stress.

Wat is de aanbevolen dosering van Ashwagandha?

Er is geen standaarddosering, maar klinische studies hebben aangetoond dat 300 milligram tweemaal daags effectief kan zijn voor stressvermindering. Het is belangrijk om de aanwijzingen op het etiket van het supplement te volgen.

Zijn er bijwerkingen of interacties met medicijnen bij het gebruik van Ashwagandha?

Ja, Ashwagandha kan bijwerkingen hebben en interageren met bepaalde medicijnen. Het wordt niet aanbevolen voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, en mensen met bepaalde aandoeningen zoals auto-immuunziekten en diabetes type 1.

Waarom is overleg met een arts belangrijk voordat je Ashwagandha gaat gebruiken?

Ayurvedische kruiden zoals Ashwagandha zijn niet gereguleerd door de FDA. Overleg met een arts is belangrijk om mogelijke interacties met medicijnen te vermijden en om te zorgen dat je een zuiver en betrouwbaar product kiest.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found
Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

is het De ijdelheidstest of De ijdelheidsstest
zelfliefde
Sigma man Test
Vorm Voorkeur Test
Image Not Found

Hoogst gewaardeerd