Image

Heilzame Honing Is Lekker En Desinfecterend: Ontdekt Door Moderne Wetenschap


995 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
995 keer gelezen sinds

0
(0)

Vroeger wisten bijna alle mensen dat honing niet alleen erg lekker was, maar ook heel gezond.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd honing veelvuldig gebruikt om de wonden van soldaten te verzorgen. Honing heeft namelijk een antiseptische werking, het trekt vocht aan en het geeft energie.

Sommige culturen kennen de werking van honing nog steeds, maar in het westen raakte deze kennis wat op de achtergrond na de uitvinding van antibiotica rond 1940. Tegenwoordig maakt honing echter een zoete comeback.

Vroeger wisten mensen wel dat honing werkte, maar niet precies hoe en waarom

De heilzame werking van honing krijgt tegenwoordig serieus de aandacht. Wetenschappers van de Wageningen Universiteit (WUR) onderzochten bijvoorbeeld samen met wondspecialisten de medicinale kracht van honing voor de huid.

Uit dat onderzoek zijn nu talloze producten voor consumenten, ziekenhuizen en vee- en dierenartsen ontstaan. Daarnaast profiteert honing mee van de toegenomen belangstelling voor natuurlijke producten.

De vele varianten van honing worden steeds vaker gebruikt voor de verzorging van keelpijn, voor meer energie, tegen een kater en tegen een hoge bloeddruk.

Wondverzorging

Honing dankt haar bijzondere antiseptische eigenschappen aan honingenzymen en een lage pH. Als honing in contact komt met (wond)vocht, wordt de glucose in de honing omgezet in gluconzuur en waterstofperoxide.

Door deze enzymactiviteit wordt de peroxide langdurig in een lage concentratie vrijgegeven, wat de groei van bacteriën tegenhoudt. Ook de lage pH-waarde in de honing zorgt ervoor dat bacteriën niet kunnen overleven.

Daarnaast zorgen de antioxidanten in de honing ervoor dat de pijn en zwelling van een wond afnemen.

Bovendien heeft honing een hygroscopisch effect, dat wil zeggen dat het vocht uit de lucht aantrekt waardoor wonden beter genezen en er minder snel littekenweefsel ontstaat.

Met een bijzonder bijenvolk en goede omstandigheden voor de bijen, hebben de wetenschappers van de WUR een speciale honing kunnen ontwikkelen die rijk is aan enzymen. Naast wondverzorging is deze honing ideaal voor gebruik in producten tegen eczeem of droge lippen, voor dagelijkse huidverzorging, handverzorging of verzorging van de intieme zone.

Door de gezondheidsvoordelen van honing in overweging te nemen en het op de juiste manier te gebruiken, kun je genieten van de heerlijke smaak en de voordelen voor je gezondheid.

Immuunsysteem versterken

Onlangs maakte het tijdschrift Weekly Journal bekend dat een groot aantal aandoeningen baat kan hebben bij de combinatie honing met kaneel. De lijst met aandoeningen die volgens de publicatie ‘genezen’ kunnen worden, is schier eindeloos.

Ook zou het dagelijks gebruik van honing en kaneelpoeder het immuunsysteem versterken en het lichaam beschermen tegen bacteriële en virale aanvallen. Honing bevat namelijk diverse vitaminen en veel ijzer, waardoor constant gebruik van honing de witte bloedcellen versterkt.

Rijk aan energie

Een andere onomstotelijk bewezen werking van honing is het leveren van energie. Honing bevat glucose en fructose, dat onmiddellijk door het bloed wordt opgenomen en een energieboost geeft.

Uitputtings- en vermoeidheidsverschijnselen kunnen dus bestreden worden met honing. Ook bij sportbeoefenaars behoort honing steeds vaker tot het dieet.

Bloeddruk en hart

Honing heeft ook een goede invloed op het hart. De reden hiervoor is acetylcholine, een neurotransmitter die wordt aangemaakt in het cytoplasma van de zenuweinden. Deze stof wordt opgeslagen en pas vrijgegeven als de zenuw een prikkel doorgeeft.

Dat heeft een heilzame werking bij hart- en vaatziekten en daarom wordt honing toegepast bij onder andere hartritmestoornissen, doorbloedingsstoornissen, hoge bloeddruk, beschadigingen van de hartspier, enzovoort.

Keel- en slokdarm

Tot slot is honing door haar antiseptische werking erg geschikt om te gebruiken bij aandoeningen van mondholte, keel en slokdarm. Neem bijvoorbeeld bij een keelontsteking of amandelontsteking elke dag een eetlepel honing.

Bij elk van deze aandoeningen geldt overigens dat je bij ernstige of langdurige gezondheidsklachten altijd een huisarts moet raadplegen.

Bijproducten van honing

Bijen zorgen niet alleen voor honing, maar ook voor bijproducten als Royal Gelly, propolis, bijenwas, pollen en gif. Voor meer informatie klik hier.

Welke honing?

De bloemen waaruit de bij haar nectar haalt, bepalen het soort honing. Daarom zijn er ontzettend veel soorten honing; van bijna witte klaverhoning tot diep donkerbruine manuka honing. En er zijn varianten die dun en vloeibaar zijn, maar er is ook dikke, gekristalliseerde honing of raathoning in brokken.

Honing is er in alle prijsklassen: de moeilijkheidsgraad om de honing te maken (dus de aanwezigheid van die speciale nectar) bepaalt de prijs van de honing. Bloemen- of fruithoning zijn meestal het goedkoopst en manuka honing is vaak het duurst.

Weet je niet welke soort je waarvoor kunt gebruiken?

Voor een goede antiseptische werking wordt dikke honing het meest geprezen. Daarnaast hebben linde- en acaciahoning de beste antiseptische eigenschappen en wordt van de bijzondere manuka honing gezegd dat het zelfs de hardnekkige ziekenhuisbacterie MRSA kan doden.

Verder is het ook een kwestie van smaak en budget. In een gespecialiseerde gezondheidswinkel kan men je er vast meer over vertellen. Zeker is dat er nog heel veel te ontdekken valt over de heilzame werking van honing, we houden je op de hoogte!

Veelgestelde Vragen

Hoe helpt honing bij wondverzorging?

Honing heeft antiseptische eigenschappen die bacteriën bestrijden en de genezing van wonden bevorderen. De lage pH en enzymen in honing helpen de groei van bacteriën te remmen.

Kan honing het immuunsysteem versterken?

Ja, honing kan het immuunsysteem versterken door zijn hoge gehalte aan vitaminen en mineralen, waaronder ijzer, dat helpt bij de productie van witte bloedcellen.

Welke soorten honing zijn het beste voor gezondheid?

Voor antiseptische werking wordt dikke honing geprezen. Linde- en acaciahoning hebben uitstekende antiseptische eigenschappen, en manuka honing staat bekend om het doden van ziekenhuisbacteriën zoals MRSA.

Hoe geeft honing energie?

Honing bevat glucose en fructose die snel door het lichaam worden opgenomen en direct energie leveren, wat uitputtings- en vermoeidheidsverschijnselen kan verminderen.

Is honing goed voor hartgezondheid?

Honing bevat acetylcholine, een neurotransmitter die helpt bij het verbeteren van de bloedcirculatie en het bestrijden van hart- en vaatziekten zoals hoge bloeddruk en hartritmestoornissen.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found
Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

Libido Test Voor Mannen
Doe de ADHD test
Myers-Briggs Type Indicator (MBTI)
Versterk je zelfrespect met deze test en praktische tips van Goodfeeling.nl. Ontdek hoe jij jouw grenzen en eigenwaarde beter kunt waarderen en bewaken.
Image Not Found

Hoogst gewaardeerd