Het Verschil Begrijpen Tussen Codependentie En Empathie

Wat Is Het Verschil Tussen Codependentie En Empathie?


246 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
246 keer gelezen sinds

4.5
(2)

Ontvang je gratis exemplaar van Wie Ben Jij? en krijg inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.

"Antwoorden op de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen, vanuit een spiritueel filosofisch perspectief."


We hebben allemaal wel eens de uitdrukking gehoord: “Verplaats je in de schoenen van een ander.” Maar wat betekent dit echt als het gaat om relaties en die dunne lijn tussen codependentie en empathie? Ben je een empath of ben je codependent? We gaan het uitzoeken.

Mensen zijn van nature bedoeld om anderen te helpen. Zo zouden we allemaal emoties moeten kunnen voelen voor anderen, vooral wanneer die ander een verschrikkelijke tijd doormaakt. We horen ons hart en onze emoties te openen en de pijn te durven voelen die de ander doormaakt. Zonder deze eigenschappen zou de wereld een koude en donkere plek zijn. Echter, mensen raken vaak in de war over die fijne lijn tussen codependent zijn of mogelijk een empath. In deze presentatie vergelijk ik het verschil tussen een hooggevoelig persoon, ook bekend als een empath, en het overschrijden van de lijn door je te verliezen in een ander persoon en codependent te worden.

Empath” en “Codependent”

  1. Empath (Hooggevoelig): Stel je voor dat je iemand bent die heel goed aanvoelt wat anderen voelen. Je gaat een ruimte binnen en kunt meteen de sfeer aanvoelen. Als je vrienden verdrietig of blij zijn, lijkt het alsof hun emoties op de een of andere manier ook jouw emoties worden. Dit is meer dan gewoon inlevingsvermogen; het is alsof je een emotionele spons bent. Je pikt niet alleen op wat anderen voelen, maar je ervaart het bijna alsof het jouw eigen gevoelens zijn.

  2. Codependent (Medeafhankelijk): Dit is een beetje anders. Het gaat over een soort relatie waarbij je jezelf misschien te veel vastklampt aan iemand anders, vaak in een poging om hen te “redden” of te helpen met hun problemen. Het kan voelen alsof jouw eigen geluk of gevoel van waarde heel sterk verbonden is met het welzijn van die andere persoon. Je zou kunnen merken dat je eigen behoeften, wensen of gevoelens naar de achtergrond verdwijnen omdat je zo gefocust bent op de ander.

Bij beide termen gaat het dus om hoe je omgaat met emoties en relaties, maar ze hebben verschillende focuspunten en gevolgen voor hoe je je voelt en hoe je relaties functioneren.

Empathie en Codependentie Begrijpen

Laten we eerst begrijpen wat een empath is. Empathie, of empathisch zijn, is belangrijk; het maakt ons menselijk. Empathie stelt ons in staat om banden te vormen en bewustzijn te hebben buiten ons individueel perspectief. Met andere woorden, het stelt ons in staat om onszelf even opzij te zetten. Een empath is iemand die zeer afgestemd is op de gevoelens en emoties van de mensen om hen heen. Empaths begrijpen niet alleen de gevoelens van anderen, maar voelen ook daadwerkelijk wat de ander voelt op een zeer diep niveau.

Empaths zijn vaak geweldige luisteraars en begripvolle partners en vrienden. Ze zijn typisch goed in het aanvoelen van iemands emoties en kunnen zich echt verplaatsen in de situatie van die persoon, wat hen uitstekende zorgverleners en meelevende vrienden maakt. Het idee van jezelf in de schoenen van een ander plaatsen, daar zijn empaths meesters in. Ze voelen jouw verdriet, jouw vreugde, en kunnen die gevoelens een tijdje spiegelen. Empaths zijn echter zo gevoelig dat ze zich soms moeten losmaken van die relatie.

Het Verschil Begrijpen Tussen Codependentie En Empathie

Grenzen en Zelfbehoud

Empaths zonder sterke grenzen en een sterk gevoel van zelf kunnen het risico lopen op emotionele uitputting en zelfs codependentie in relaties. Dit is waarom empaths vaak codependent kunnen zijn. De beslissende factor komt uiteindelijk neer op grenzen. Met andere woorden, geen pauze nemen van die situatie, zich verliezen in die persoon en hun gedragingen tot het punt dat het hun dag verpest.

Een hooggevoelig persoon zal zo dicht mogelijk bij die emotionele spreekwoordelijke vlam van de ander komen, maar tegelijkertijd niet dicht genoeg om zichzelf te bezeren. Een codependent daarentegen zal alles opgeven en in die vlam springen om die persoon te helpen zich beter te voelen, wat er ook gebeurt.

Codependentie verschilt van empathie omdat er een gebrek is aan authentiek zelf. Met andere woorden, je verliest wie je bent. Codependentie wordt geleerd als kind binnen een gebrek aan functionele gezinsdynamiek. We leren als kinderen dat we anderen moeten helpen om liefde te ontvangen en opgemerkt te worden. Aan de kern van codependentie ligt het onvermogen om onze eigen emoties te reguleren.

Empathie versus Codependentie in de Praktijk

Laten we nu eens kijken naar een scenario waarin je een situatie zou kunnen aanpakken als je codependent bent versus een empath. Stel, je hebt een vriend die erg overstuur is en huilt, en zijn emoties deelt over het overlijden van een geliefde. Als empath luister je, houd je hun hand vast en geef je hen de kans om hun gevoelens te delen. Dit is empathisch zijn, waarbij je de ander de ruimte geeft om te spreken en hun gedachten te delen, terwijl je gezonde grenzen bewaart. Een codependent zou echter de droefheid van de ander volledig overnemen en hun gedachten en gedrag voor de rest van de dag veranderen.

Het Verschil Begrijpen Tussen Codependentie En Empathie

Van Codependent naar Gezonde Empath

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen om die fijne lijn tussen empath en codependent beter te begrijpen. Maak het niet ingewikkelder dan nodig. Als empath denk je realistisch, houd je grenzen in stand, ben je onafhankelijk en behoud je jezelf. Dit zijn dingen die je kunt oefenen voordat je een situatie ingaat waarin je uitgedaagd kunt worden. Zorg ervoor dat je je bewust bent van je grenzen, stel een tijdslimiet in om bij die persoon te zijn en zorg ervoor dat je niet meegesleurd wordt in het drama, de chaos, de pijn of soms zelfs het geluk.

En onthoud, het goede nieuws is dat het absoluut mogelijk is om van codependent naar een gezonde empath te gaan. Door je grenzen te begrijpen, jezelf niet te verliezen in een situatie en echt je motivatie te kennen om die persoon te helpen, kun je de lelijke greep van codependentie vermijden.

Veelgestelde vragen

Wat is een empath?

Een empath is iemand die sterk de emoties van anderen aanvoelt en deze bijna als eigen emoties ervaart, wat zorgt voor diepe verbindingen maar ook uitdagingen kan opleveren.

Hoe verschilt codependentie van empathie?

Codependentie in relaties betekent dat je jezelf te veel verliest in het zorgen voor anderen, waarbij je eigen behoeften en grenzen vaak naar de achtergrond verdwijnen.

Waarom is het belangrijk om grenzen te stellen?

Het stellen van grenzen is cruciaal om emotionele uitputting te voorkomen, vooral voor empaths, en helpt bij het onderhouden van gezonde, evenwichtige relaties.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.5 / 5. Stemtelling: 2

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found

Uit Dezelfde Categorie

GoodFeeling.nl - schuldgevoel-vs-schaamte

Schuldgevoel vs. Schaamte: Wat is het verschil?

22 november 202456 views8 min leestijd
Hoe word je een alfa-man in 8 stappen

Hoe word je een alfa-man in 8 stappen

18 november 202468 views5 min leestijd
Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

Inclusiviteit Test
Doe de ADHD test
Emotionele Intelligentie Test
is het De ijdelheidstest of De ijdelheidsstest
Image Not Found

Hoogst gewaardeerd