Hoe beïnvloedt alcohol Je darmmicrobioom?

Hoe beïnvloedt alcohol ons darmmicrobioom / darmflora?


205 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
205 keer gelezen sinds

0
(0)

Wetenschappers beginnen pas net de relatie tussen drinken en de goede en slechte bacteriën in je darmen te verkennen.

Een schuimend biertje of een glas wijn kan een maaltijd verrijken en de geest tot rust brengen. Maar wat doet alcohol met de miljarden microben die in je darmen leven?

De impact van alcohol op het darmmicrobioom

Zoals met veel van de microbioom wetenschap, “is er veel dat we niet weten,” zei Dr. Lorenzo Leggio, een arts-wetenschapper die alcoholgebruik en verslaving bestudeert bij de National Institutes of Health.

Desalniettemin is het duidelijk dat blije microben essentieel zijn voor een juiste spijsvertering, immuunfunctie en darmgezondheid. En terwijl wetenschappers beginnen te verkennen hoe drinken jouw darmen kan beïnvloeden, leren ze dat te veel drinken enkele ongelukkige gevolgen kan hebben.

Hebben de woorden darmmicrobioom en darmflora dezelfde betekenis?

De termen “darmmicrobioom” en “darmflora” verwijzen in grote lijnen naar hetzelfde concept, hoewel er een subtiele nuance is in hoe ze worden gebruikt. “Darmflora” is een oudere term die traditioneel werd gebruikt om de gemeenschap van micro-organismen in de darmen te beschrijven. Het suggereert een analogie met planten (flora), wat niet helemaal accuraat is omdat het in werkelijkheid om bacteriën, virussen, schimmels en andere microben gaat.

“Darmmicrobioom”, daarentegen, is een modernere en nauwkeurigere term die verwijst naar het geheel van genen van alle micro-organismen in de darmen. Deze term erkent de complexiteit en de functionele capaciteiten van de microbiële gemeenschap in het menselijk lichaam. Ondanks deze subtiele verschillen worden de termen vaak door elkaar gebruikt in informele contexten.

Hoe beïnvloedt zwaar drinken je microbioom?

De meeste beschikbare onderzoeken over alcohol en het microbioom hebben zich gericht op mensen die regelmatig en zwaar drinken, zei Dr. Cynthia Hsu, een gastro-enteroloog aan de University of California, San Diego.

Een handvol studies, bijvoorbeeld, hebben gevonden dat mensen met alcoholmisbruik (het onvermogen om problematisch drinken te controleren of te stoppen) vaak een onevenwichtigheid van “goede” en “slechte” bacteriën in hun darmen hebben. Dit wordt dysbiose genoemd, en het wordt over het algemeen geassocieerd met meer ontsteking en ziekte in vergelijking met het hebben van een gezonder microbioom, zei Dr. Hsu.

Zware drinkers met dysbiose kunnen ook “lekkere”, of meer doorlaatbare, darmbekledingen hebben, zei Dr. Leggio. Een gezonde darmbekleding fungeert als een barrière tussen het interieur van de darm – vol met microben, voedsel en mogelijk schadelijke toxines – en de rest van het lichaam, zei hij.

Hoe beïnvloedt alcohol Je darmmicrobioom?

En hoe zit het met degenen die minder drinken?

Officiële richtlijnen definiëren matig drinken als niet meer dan twee drankjes per dag voor mannen of één drankje per dag voor vrouwen. Er is heel weinig onderzoek naar hoe deze hoeveelheid alcoholconsumptie je darmmicrobioom beïnvloedt, zei Jennifer Barb, een klinisch bio-informatica wetenschapper bij de National Institutes of Health.

Wetenschappers hebben gevonden dat in vergelijking met degenen die helemaal niet drinken, mensen die op een laag tot matig niveau drinken diversere darmmicrobiomen hebben – een kenmerk dat over het algemeen geassocieerd wordt met een gezonde darm. Dit kan worden toegeschreven aan andere dieet- of leefstijlfactoren, of het kan zijn dat iets in alcoholische dranken het microbioom ten goede komt – hoewel het waarschijnlijk niet de ethanol is, zei Dr. Barb.

Kan minderen met alcohol je darmgezondheid verbeteren?

Onderzoekers hebben gekeken naar de microbiomen van mensen die zijn behandeld voor alcoholmisbruik en vonden dat binnen twee tot drie weken nadat de mensen stopten met drinken, hun darmmicroben begonnen tekenen van herstel te tonen, zei Dr. Barb, en hun darmbekledingen werden minder “lekkend.” Maar, voegde ze eraan toe, mensen die worden behandeld voor alcoholmisbruik beginnen meestal ook gezonder te eten en beter te slapen, wat de darmgezondheid ook kan verbeteren.

Het is niet duidelijk hoe – of zelfs of – stoppen of minderen met alcohol de microbiomen van matige drinkers zou kunnen beïnvloeden, zei Dr. Leggio. Maar we weten wel dat alcohol zuurbranden, ontsteking van de maagbekleding en gastro-intestinale bloedingen kan veroorzaken, voegde hij eraan toe, en kan je risico op verschillende soorten kanker verhogen, waaronder die van de slokdarm, de dikke darm en het rectum.

Dus “er is absoluut geen twijfel,” zei Dr. Leggio, dat minder drinken een waardevolle onderneming is voor je gezondheid.

Hebben de woorden darmbekleding en darmwand dezelfde betekenis?

De termen “darmbekleding” en “darmwand” worden vaak door elkaar gebruikt en verwijzen naar dezelfde structuur in het lichaam. De darmwand is de laag of structuur die de binnenkant van de darmen omgeeft en verschillende lagen bevat, waaronder de mucosa (slijmvlies), submucosa, muscularis externa, en soms de serosa, afhankelijk van het deel van het maag-darmkanaal. Deze structuur is essentieel voor de spijsvertering en absorptie van voedingsstoffen, en speelt een belangrijke rol in de barrièrefunctie van de darm tegen schadelijke stoffen en pathogenen.

Veelgestelde vragen

Wat doet alcohol met het darmmicrobioom?

Alcohol kan de balans tussen goede en slechte bacteriën in het darmmicrobioom verstoren, wat leidt tot een reeks gezondheidsproblemen.

Kan matig drinken goed zijn voor het darmmicrobioom?

Sommige studies suggereren dat matig alcoholgebruik kan leiden tot een diverser darmmicrobioom, wat geassocieerd wordt met een betere gezondheid.

Is het mogelijk om de gezondheid van het darmmicrobioom te verbeteren door minder te drinken?

Ja, onderzoek toont aan dat het verminderen van alcoholgebruik kan leiden tot herstel van het darmmicrobioom en verbetering van de darmgezondheid.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found