Hoe Je Een Positieve Spiraal Omhoog Kunt Creëren

Hoe Je Een Positieve Spiraal Omhoog Kunt Creëren


86 keer gelezen sinds
12
minuten leestijd
12
minuten leestijd
86 keer gelezen sinds

5
(1)

Ontvang je gratis exemplaar van Wie Ben Jij? en krijg inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.

"Antwoorden op de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen, vanuit een spiritueel filosofisch perspectief."


Laten we het hebben over hoe je in een opwaartse spiraal kunt komen! Je kent het gevoel van een neerwaartse spiraal wel, waar één slecht ding gebeurt en daarna nog meer slechte dingen volgen. Of je voelt je niet zo lekker en dat creëert weer nieuwe problemen, die op hun beurt weer meer problemen veroorzaken. Zo komen we vast te zitten in een cyclus waar het moeilijk is om uit te breken. Dit is de neerwaartse spiraal, en we hebben er allemaal wel eens mee te maken gehad.

Maar we kunnen ook in een opwaartse spiraal belanden, waar dingen steeds beter gaan. Eén goed ding leidt naar het volgende, en voor je het weet zit je in een positieve flow. In dit uitvoerige artikel ga ik je precies vertellen hoe je jezelf op die positieve opwaartse spiraal kunt zetten en hoe je daar kunt blijven, zodat je leven steeds en steeds beter wordt.

Het belang van de winnende mindset

Straks ga ik uitleggen hoe je jezelf daadwerkelijk op dat opwaartse pad kunt zetten. Maar eerst is het belangrijk om dit concept goed te begrijpen. In het boek “The Winner Effect” gebruikt de auteur het voorbeeld van Mike Tyson. Voor degenen die niet weten wie Mike Tyson is: hij is een zeer beroemde, zeer getalenteerde profbokser.

Lees ook: Deze Mindset Maakt Dat Je Niet Te Stoppen Bent: Het Winnaarseffect

In 1995, na een tijdje in de gevangenis te hebben gezeten, keerde Tyson terug in de boksring. Zijn managers stelden zijn eerste twee gevechten op tegen boksers die minder goed waren, zodat hij vrijwel zeker zou winnen. In zijn eerste wedstrijd sloeg Tyson zijn tegenstander al na 89 seconden knock-out. In zijn volgende wedstrijd domineerde hij opnieuw.

Wat deed dit? Het zette hem op het pad van een opwaartse spiraal. Hij begon aan een winnende reeks, en zijn managers deden dit strategisch. Ze wilden dat hij het gevoel van winnen zou ervaren en in die mindset zou komen voordat hij tegen moeilijkere tegenstanders zou vechten. En het werkte!

Het belang van experimenten en het ‘Winnaarseffect’

De auteur bespreekt ook een ander experiment dat is uitgevoerd met muizen. Nu zijn dierproeven altijd ethisch discutabel, en deze is eerlijk gezegd een beetje verdrietig, maar de resultaten zijn wel heel interessant. We kunnen er veel van leren. Wetenschappers plaatsten twee muizen in een kooi om te vechten. Hoe ze die muizen precies aan het vechten kregen, weet ik niet, maar op de een of andere manier hebben ze dat voor elkaar gekregen. Hier is echter het opvallende: een van de muizen was gedrogeerd, ze waren verdoofd. Die muis had natuurlijk geen enkele kans om te winnen en verloor vanzelfsprekend.

De andere muis, die niet was gedrogeerd, won. Wat echter zo interessant is, is dat de wetenschappers dit ‘muizen-fight club’ bleven voortzetten. De muis die het gevecht had gewonnen, bleef in de meeste gevallen winnen. Ze hadden een statistisch veel hogere kans op succes. Maar de andere muis, degene die aanvankelijk verloor omdat ze gedrogeerd waren, bleef verliezen. Ze hadden een veel hogere kans op falen. Dit komt doordat winnen daadwerkelijk de chemie in je lichaam verandert. Het verhoogt bepaalde hormonen, zoals dopamine, en het vergroot je zelfvertrouwen.

Het ‘Winnaarseffect’ in het dagelijks leven toepassen

Kort samengevat: wanneer we winnen, zijn we meer geneigd om te blijven winnen. Dit wordt het ‘Winnaarseffect’ genoemd. Hoewel veel van deze voorbeelden te maken hebben met fysiek vechten en winnen, kunnen we dit concept nog steeds gebruiken om in ons dagelijks leven succes te behalen en op die opwaartse spiraal te komen. Dat is wat we nu gaan bespreken: hoe we dit concept kunnen gebruiken om het leven te creëren dat we willen.

Er zijn drie belangrijke punten waar we het over moeten hebben. Het eerste punt is dat je jezelf de kans moet geven om te winnen. Als het zo is dat hoe meer we winnen, hoe meer we blijven winnen, dan moeten we ervoor zorgen dat we doelen stellen die daadwerkelijk haalbaar zijn. We moeten doelen hebben waar we echt in kunnen slagen.

Realistische doelen stellen voor succes

Stel dat je doel is om miljardair te worden, dat is natuurlijk geweldig. Maar is dat doel op dit moment in je leven echt haalbaar? Waarschijnlijk niet. Of stel dat je doel is om fit te worden en je zegt: “Ik ga elke dag naar de sportschool zonder rustdagen.” Is dat echt haalbaar? Niet waarschijnlijk. Of misschien zeg je: “Ik ga nooit meer suiker eten.” Ook dat is waarschijnlijk niet heel realistisch, waardoor je uiteindelijk het gevoel krijgt dat je faalt.

Laten we het eenvoudiger maken. Als je doel voor de dag is om 20 taken van je to-do lijst af te vinken, ga je daar dan echt in slagen? Voor mij klinkt 20 als veel, dus waarschijnlijk niet. En als je niet slaagt, krijg je het gevoel dat je een loser bent. Het belangrijkste is hier dat als je je als een winnaar voelt, je die winnaarseffecten krijgt. En als je je als een verliezer voelt, krijg je die verliezereffecten.

Klaar om je leven richting te geven met een persoonlijke manifestatiecoach?
Voel je een brandende roeping om anderen te helpen hun dromen te manifesteren?

Als je jezelf dus op voorhand saboteert door doelen te stellen die vrijwel onmogelijk zijn, zul je altijd tekortschieten. Dag na dag zal je onderbewustzijn denken: “Ik ben een loser, ik ben een mislukkeling, ik ben niet goed genoeg, ik bereik nooit wat ik voor mezelf stel.” Om dit te voorkomen, moet je grote doelen opdelen in kleinere, haalbare doelen.

Het winnaareffect
Bekijk Het Winnaarseffect bij Bol.com

Omarm de ‘winner mindset’

Het punt met winnen is dat het heel duidelijk is of je wint of verliest wanneer je een basketbalwedstrijd of een tenniswedstrijd speelt. Het is zwart-wit, heel duidelijk. Maar in het leven is het niet zo eenvoudig. In het spel van het leven is winnen subjectief. Het hangt grotendeels af van onze eigen perceptie, en dat is belangrijk. We kunnen dit in ons voordeel gebruiken.

Als je je voelt alsof je wint, krijg je die ‘winnend-effecten’. Dat is het moment waarop je gemotiveerd en enthousiast blijft, waarop je actie blijft ondernemen en blijft opdagen. Dat is het moment waarop je in jezelf blijft geloven en positief blijft denken. En omdat je steeds blijft opdagen, omdat je meer zelfvertrouwen hebt, maak je meer vooruitgang richting je doelen. Hoe meer vooruitgang je boekt, hoe meer je je als een winnaar voelt. En zo ga je steeds verder omhoog op die opwaartse spiraal.

Overwinningen in het dagelijks leven herkennen

Er zijn in het leven momenten die als een duidelijke overwinning voelen. Je krijgt bijvoorbeeld een grote promotie op je werk, of je gaat op een fantastische eerste date. Of na een paar maanden sporten kijk je in de spiegel en denk je: “Wow, wie is dat?” Misschien heb je een van die dagen waarop alles moeiteloos gaat, je krijgt alles snel voor elkaar en ligt om 19:00 uur al in bed, lekker in je pyjama, klaar om je favoriete serie te kijken. Dat soort dingen zijn makkelijk te zien als overwinningen.

Maar wat doe je met de andere dingen? Stel je voor dat je vriend het uitmaakt. Dat is rot, maar misschien is het ook een overwinning. Hij was duidelijk niet de juiste voor je, en nu heeft hij de weg vrijgemaakt voor iemand anders die fantastisch bij je past. Of misschien heb je geprobeerd een bedrijf te starten, en na een jaar moest je het sluiten. Dat is balen, maar je hebt er zoveel van geleerd. De volgende keer dat je een bedrijf begint, sta je 100 stappen verder dan waar je de vorige keer begon. En dat bedrijf was waarschijnlijk niet eens het juiste voor jou, dus nu kun je iets beters creëren.

Of stel dat je, hemel verhoede, een auto-ongeluk krijgt. De verliezersmentaliteit zou denken: “Waarom ik? Waarom moet ik hiermee omgaan? Ik kan niet geloven dat ik een ongeluk heb gehad. Nu moet ik mijn auto laten repareren, naar de garage brengen. Waarom heb ik nooit eens geluk?” De winnaarsmentaliteit daarentegen zou denken: “Ik leef nog! Gelukkig voor de airbags. Ik ben zo dankbaar dat ik oké ben en dat er niets ernstigs is gebeurd. Alles komt altijd goed voor mij.”

Positieve mindset en mogelijkheden

Bij zoveel dingen in het leven kun je ervoor kiezen om ze als een overwinning of als een mislukking te zien. Het hangt volledig af van je eigen perceptie. En die perceptie bepaalt of je op die winnende reeks blijft en verder omhoog gaat, of dat je omschakelt naar een neerwaartse spiraal.

Er is ook iets in de psychologie dat de broaden and build-theorie wordt genoemd, en die bevestigt eigenlijk wat ik zeg, maar op een andere manier. Kort gezegd komt het erop neer dat wanneer we ons goed voelen, wanneer we positieve emoties ervaren, onze geest zich opent en we de mogelijkheden om ons heen beter opmerken en benutten. Maar wanneer we negatieve gedachten hebben, sluit onze geest zich als het ware. We concentreren ons heel nauw op het probleem en op die negativiteit, waardoor we de mogelijkheden niet zien, en ons leven zal daaronder lijden.

Het hebben van een winnaarsmentaliteit, het opmerken van alle overwinningen, betekent dat je actief op zoek gaat naar het goede. Dit is het kiezen om positieve emoties te ervaren in plaats van negatieve. Dit opent je geest en leidt je in de richting van een opwaartse spiraal. Dit is wat meer goede dingen in je leven toelaat.

Als je vastzit in gedachten over al je mislukkingen en problemen, dan is dat ook wat je blijft voortzetten, omdat je focus zo nauw op die negativiteit gericht is. Als je je brein wilt herprogrammeren en op die positieve, opwaartse spiraal wilt blijven, moet je leren om de overwinningen te zien, zelfs als je soms een beetje optimistisch of naïef moet zijn. Want dit is wat meer goede dingen in je leven zal brengen.

Gebruik het domino-effect in je voordeel

Het domino-effect speelt altijd een rol in ons leven, of je je er nu bewust van bent of niet. Stel, je blijft ‘s avonds laat op je telefoon scrollen en gaat daardoor laat naar bed. Omdat je laat naar bed gaat, word je moe en te laat wakker. Door dat late opstaan moet je je haasten, heb je geen tijd om een ontbijt te maken, en voel je je niet op je best. Omdat je je slecht voelt, heb je een slechte dag op werk. Vervolgens sla je je avondtraining over omdat je moe en gestrest bent, en omdat je je slecht voelt, grijp je naar junkfood om je beter te voelen. Je raakt in een negatieve spiraal, voelt je steeds slechter, en uiteindelijk trek je je terug van vrienden en familie.

Zie je hoe die ene kleine actie van het laat scrollen op je telefoon dat eerste dominosteentje was dat die neerwaartse spiraal veroorzaakte? Maar het tegenovergestelde is ook waar. Stel dat je in een ritme komt waarin je op tijd opstaat en ‘s ochtends sport. Omdat je die goede trainingen krijgt, denk je: “Misschien moet ik gezonder gaan eten en meer water drinken, zodat ik beter kan herstellen en mijn tijd in de sportschool niet verspild is.” En doordat je gezonder eet en meer water drinkt, begin je je beter te voelen. Je slaapt beter, wordt frisser wakker, je huid ziet er beter uit, je geest is helderder en je krijgt meer zelfvertrouwen.

De kracht van kleine acties

Je krijgt meer energie, bent positiever en daardoor ook socialer. Mensen zijn graag om je heen, je relaties verbeteren, en omdat je mentaal helderder bent, begint je carrière te bloeien. En omdat je carrière een vlucht neemt, begin je meer geld te verdienen. Het domino-effect is altijd actief in ons leven. Daarom blijven winnaars winnen en verliezers verliezen.

Het is dus belangrijk om strategisch te zijn over welke dominostenen je omgooit. Wanneer we per ongeluk een negatieve domino omgooien, zoals laat opblijven en op onze telefoon scrollen, is het belangrijk om dat moment te herkennen. Vervolgens kun je er bewust voor kiezen om het om te draaien en een positieve domino neer te zetten.

Elke dag wanneer we wakker worden, beginnen die eerste dominostenen al te vallen. Ze bepalen of we in een opwaartse spiraal belanden of in een neerwaartse, afhankelijk van de keuzes die we maken. Er is geen tussenweg. Vooral in die eerste momenten van de ochtend zijn die keuzes cruciaal. Word je wakker en begin je meteen te scrollen en jezelf te vergelijken met andere meisjes op internet? Dan is die eerste negatieve domino al gevallen en zet je jezelf in een neerwaartse spiraal.

Maar als je wakker wordt, een paar pagina’s leest uit een inspirerend boek, je bed opmaakt, een leuke outfit aantrekt, en een eiwitrijk ontbijt eet, dan zet je die eerste positieve dominostenen in gang die je omhoog helpen. Elke actie die je onderneemt en elke gedachte die je hebt, is een kleine domino die de volgende aanraakt. Als je op die positieve spiraal wilt blijven, moet je de domino’s herkennen die je omgooit.

Veelgestelde vragen

Wat is een opwaartse spiraal?

Een opwaartse spiraal is een positieve cyclus waarin goede acties en resultaten elkaar versterken, wat leidt tot steeds meer succes en geluk.

Hoe kan ik uit een neerwaartse spiraal komen?

Je kunt uit een neerwaartse spiraal komen door kleine, realistische doelen te stellen en die te behalen. Deze kleine overwinningen leiden tot meer motivatie en zelfvertrouwen.

Wat is het winnaarseffect?

Het winnaarseffect is een psychologisch fenomeen waarbij winnen leidt tot meer zelfvertrouwen en een hogere kans om opnieuw te winnen, waardoor je in een positieve flow blijft.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found
Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

Libido Test Voor Mannen
Persoonlijkheidstest op Goodfeeling.nl
zelfliefde
De Stress test
Image Not Found

Hoogst gewaardeerd