Hoe je lever te ontgiften met de perfecte maaltijd die gezond EN lekker is?
Dat is waar we het vandaag over gaan hebben.
Het eerste dat ik wil vertellen is dat een detox niet hetzelfde is als een reiniging. Er zijn allerlei lever reinigingen die beweren dat ze je lever in 14 dagen kunnen reinigen. Nou, verspil je geld niet aan een reiniging met cayennepeper en citroensap met ahornsiroop.
Zelfs gebruik van een week of twee hiervan zal je lever niet reinigen. Al die dure kits met kruidenpoeders die je kunt nemen om je lever te reinigen zullen je lever op geen enkele significante manier reinigen.
Hoe werkt leverontgifting
Wij bezitten hele bijzondere en krachtige cellen. Ze gaan door een soort lopende band van voortdurende enzymatische veranderingen.
Oké, we hebben fase één en fase twee, en dan is fase drie gewoon de volledige eliminatie van gifstoffen. En als ik het over gifstoffen heb, heb ik het over medicijnen, conserveringsmiddelen, xenobiotica, die allemaal chemische stoffen zijn die extern en vreemd zijn voor het lichaam.
Zoals je hebt plastics, je hebt aardolieproducten, je hebt ook schimmel en schimmels en pesticiden, insecticiden, herbiciden, fungiciden. Je hebt metabolisch afval zoals waterstofperoxide, je hebt gifstoffen van roken, ik denk dat er meer dan zes- of zevenduizend verschillende chemicaliën zijn, oké, met ongeveer 74 tot honderd kankerverwekkende stoffen.
Gifstoffen | Bron |
---|---|
Medicijnen, conserveringsmiddelen, xenobiotica | Extern en vreemd voor het lichaam |
Plastics, aardolieproducten | Extern en vreemd voor het lichaam |
Schimmel, schimmels, pesticiden, insecticiden, herbiciden, fungiciden | Extern en vreemd voor het lichaam |
Metabolisch afval zoals waterstofperoxide | Intern geproduceerd door het lichaam |
Gifstoffen van roken | Extern, door roken |
Chemicaliën in vapen | Extern, door vapen |
Cafeïne, zware metalen | Verschillende bronnen, zowel intern als extern |
Schoonmaakchemicaliën, alcohol | Extern, door consumptie of blootstelling |
Hormonen die moeten worden afgebroken | Intern geproduceerd door het lichaam |
Gifstoffen vanuit iedere hoek
Dan heb je chemicaliën in vapen, je hebt cafeïne, zware metalen, ik weet niet zeker of ik dat al heb genoemd, schoonmaakchemicaliën, alcohol, hormonen die moeten worden afgebroken.
Dus we zwemmen eigenlijk 24/7 in chemicaliën, vooral als je kraanwater gebruikt en het zit in je douchekop en je moet dat drinken en ik bedoel, het komt gewoon vanuit elke hoek op ons af.
Gelukkig hebben we dit systeem van fase één, fase twee ontgifting en het hele doel van dit proces is om gifstoffen om te zetten in onschadelijke, in water oplosbare deeltjes.
Dus met andere woorden, veel van deze chemicaliën zijn vetoplosbaar. Dus laat me vetoplosbaar uitleggen zodat je het hier kunt zien. We hebben vet en we hebben water, toch? Deze mengen niet. Dit zijn de in vetoplosbare gifstoffen. Het komt het lichaam binnen, maar het komt er niet uit, het blijft daar hangen.
Het oplossen van vetten
Dus we moeten dit vet omzetten in iets dat meer wateroplosbaar is, zodat het door het lichaam kan gaan. Dus wat deze enzymen doen, is in feite iets toevoegen aan het vet en dan breken ze het af in iets dat daadwerkelijk door het lichaam kan gaan.
In fase één voegen ze water, waterstof of zuurstof toe om het te oxideren en af te breken. De uitdaging met deze fase één is dat wanneer deze chemische stof wordt geactiveerd, het giftiger, gevaarlijker, meer een kankerverwekkende stof wordt omdat je zuurstof toevoegt en het oxideert en het opent.
Daarom hebben we fase twee, maar we hebben fase één nodig om dit te kunnen ontmantelen, zodat we dan het volgende aan deze keten van gebeurtenissen kunnen toevoegen.
Fases | Beschrijving |
---|---|
Fase 1 | Deze fase omvat het toevoegen van water, waterstof of zuurstof aan gifstoffen om ze te oxideren en af te breken. Het gaat om het activeren van chemische stoffen, wat ze giftiger en gevaarlijker maakt. |
Fase 2 | In deze fase wordt iets dat conjugatie wordt genoemd gedaan. Dit betekent het toevoegen van een in water oplosbaar dubbel molecuul aan de verbinding, zoals bijvoorbeeld glutathion. Dit maakt de gifstof in water oplosbaar. |
Fase 3 | Dit is de volledige eliminatie van gifstoffen. Het doel van dit proces is om gifstoffen om te zetten in onschadelijke, in water oplosbare deeltjes. |
Het belang van voeding bij leverontgifting
Dus fase één start het proces. Het activeert bepaalde dingen en heeft bepaalde voedingsstoffen nodig zoals foliumzuur, vitamine C, bepaalde B-vitaminen en calcium. Dit is ook de fase waarin je moet oppassen als je grapefruit of grapefruitsap eet of drinkt terwijl je medicijnen slikt.
Er zit namelijk een bepaalde stof in grapefruit die ervoor zorgt dat het medicijn langer in je lichaam blijft en daardoor schadelijker voor je kan zijn.
Daarom moet je geen grapefruit of grapefruitsap eten of drinken als je medicijnen slikt. Tijdens fase één gebeurt er veel met vrije radicalen en oxidatie, en daarom heb je veel antioxidanten nodig.
Antioxidanten beschermen je cellen tegen al die vrije radicalen. Ontgifting is een speciaal proces omdat het een gifstof omzet in een onschadelijk deeltje dat in water oplost.
Fase twee
Na fase één komt fase twee. In deze fase gebeurt iets dat ‘conjugatie’ wordt genoemd. Dit betekent dat er een in water oplosbaar molecuul aan de gifstof wordt toegevoegd, zoals glutathion. Glutathion bindt zich aan de gifstof en maakt het in water oplosbaar. Als je ooit een DNA-test doet, kun je zien of je genetisch gezien problemen hebt met deze ontgiftende enzymen.
Stel dat er een mutatie is in een van die enzymen, dan betekent dit dat het enzym niet zo goed werkt als het zou moeten. Dit maakt je gevoeliger voor schade door de gifstof als je eraan wordt blootgesteld.
Het wordt dan moeilijker voor je lichaam om de gifstof kwijt te raken, tenzij je heel gezond eet en dingen doet om blootstelling aan de gifstof te vermijden.
De beste voedingsmiddelen om de lever te ontgiften
Dus een DNA-test kan je laten zien hoe belangrijk het is om bepaalde gifstoffen te vermijden, of om extra moeite te doen om bepaalde dingen te eten die dit proces sneller laten verlopen.
Wanneer ik DNA-tests bekijk, zie ik dat veel mensen problemen hebben met deze ontgiftende enzymen. In fase één hebben we een groep enzymen die de cytochroom p450 enzymen worden genoemd.
In fase twee hebben we een heleboel andere namen die te maken hebben met glutathion, maar ik ga nu niet in op al die namen. Het belangrijkste om te weten is dat al deze enzymen ongeveer hetzelfde doen, maar op verschillende plekken in het lichaam en met verschillende gifstoffen.
Zoals ik al eerder zei, er zijn ontgiftende enzymen in je darmen, in je longen, in je nieren. De lever is een belangrijke plek voor ontgifting.
De lopende band van enzymen
In fase twee voegen we bepaalde stoffen toe die in water oplossen om het gif meer in water oplosbaar te maken. Dit zijn stoffen zoals zwavel, choline, bepaalde aminozuren en zink.
Er zijn een paar dingen die ik wil bespreken over deze ‘lopende band’ van enzymen die de chemicaliën afbreken. Het hangt echt af van hoe vaak en hoe lang je aan deze chemicaliën wordt blootgesteld.
Als je bijvoorbeeld elke dag rookt, voor een lange tijd, dan gaat dat veel meer problemen geven met deze enzymen en de ophoping van gifstoffen. Dit kan leiden tot chronische irritatie en bijwerkingen zoals kanker.
Want kanker ontstaat vaak door chronische irritatie of schade aan de mitochondriën, de energiefabriekjes van onze cellen. Dit kan veroorzaakt worden door langdurige blootstelling aan iets schadelijks, maar ook door je dieet.
Het gevaar van een vette lever
Daarnaast, als iemand een vette lever heeft, wat veel mensen hebben, dan werkt dit proces van fase één en twee ontgifting niet zoals het zou moeten. Ook als ze een ontsteking in de lever hebben, zoals hepatitis, werkt het niet goed.
En vooral als ze cirrose hebben, een ernstige leverziekte, werkt het niet goed. Er is ook een fase drie van ontgifting, waarbij de in water oplosbare gifstoffen uit het lichaam worden verwijderd.
Maar wat als je bijvoorbeeld verstopt bent?
Je darmen houden dan de gifstoffen vast. Dat is een probleem, want dan hopen ze zich op, vooral als je vaak verstopt bent.
Darmmicrobiota
En soms kun je ook last hebben van dysbiose, wat een verstoring is van de balans van de bacteriën in je darmen. Er is een verbinding tussen je darmen en je lever, dus als er iets mis is in je darmen, kan dat ook je lever beïnvloeden.
De goede bacteriën in je darmen helpen namelijk ook bij het verwijderen van deze gifstoffen. Dus als je veel antibiotica hebt gebruikt, of als je te veel gist in je darmen hebt, of als er andere problemen zijn met de bacteriën in je darmen, dan kan dat problemen geven met de ontgifting.
De galwegen
Een beetje hoger in je spijsverteringssysteem heb je de galwegen. Gal is een van de belangrijkste manieren om deze gifstoffen uit je lichaam te krijgen, net als via je urine. Maar als er iets mis is met je galwegen, bijvoorbeeld als er een blokkade is, dan kan dat problemen geven. Dit heet cholestase. Het kan zijn dat er een soort slib of een galsteen de weg blokkeert. Daardoor kunnen de gifstoffen zich ophopen in je lever en wordt de normale stroom onderbroken.
Je zou kunnen merken dat je dit hebt als je bijvoorbeeld pijn hebt in je rechterschouder, of als je een vol gevoel hebt onder je rechter ribbenkast, of als je veel moet boeren of oprispingen hebt.
Wat als de urine wordt belemmerd?
Stel je voor, iemand heeft een vergrote prostaat en kan daardoor niet goed plassen, waardoor urine in het lichaam blijft. Dan hopen de giftige stoffen zich op in het lichaam, omdat ze niet kunnen worden uitgescheiden.
Dit geldt ook voor mensen met diabetes die nierproblemen hebben. Zij kunnen ook deze giftige stoffen niet goed uit hun lichaam verwijderen.
Het belang van dieet bij ontgifting
Het dieet kan je het meest helpen bij het ontgiften, meer dan supplementen en remedies. Ik heb het niet over een twee weken durende reiniging, maar over een routine die je consistent volgt, waarbij je bepaalde voedingsmiddelen steeds opnieuw eet.
Ik ga een maaltijd beschrijven die volgens mij de beste is om je lever en andere organen te helpen ontgiften.
Begin met eieren
We beginnen met een ei. Eieren zijn een van de perfecte voedingsmiddelen omdat ze rijk zijn aan zwavel en een compleet aminozuurprofiel hebben. Ze bevatten vrijwel elke voedingsstof, inclusief choline, wat echt goed is voor de lever en ook voor een vette lever. Kook de eieren met uien en knoflook, twee ingrediënten die zeer rijk zijn aan zwavel. Vergeet het zeezout niet om wat van de spoorelementen binnen te krijgen.
Voeg kruisbloemige groenten toe
Vervolgens voegen we onze kruisbloemige groenten toe. Je kunt kiezen uit verschillende soorten, zoals geroosterde spruitjes, bloemkool, broccoli, kool of zuurkool. Als je een salade wilt maken, kun je rucola gebruiken. Hoe bitterder de groente, hoe beter voor je lever. Rucola staat bovenaan de lijst van saladegroenten omdat het een kruisbloemige groente is. Deze groenten activeren de genen die ervoor zorgen dat de ontgiftende enzymen worden geproduceerd en aan het werk gaan.
Mijn persoonlijke maaltijd
Voor alle duidelijkheid, dit is mijn maaltijd, dit is wat ik heel vaak als mijn eerste maaltijd van de dag eet. Als dessert neem ik kefir, wat veel beter is dan yoghurt. Ik voeg er wat walnoten aan toe en soms wat koolhydraatarme, suikervrije chocoladeschilfers. Dit kan helpen met het calcium dat je nodig hebt, evenals met je darmflora. Kefir heeft veel meer vriendelijke bacteriën en ook vriendelijke gist, terwijl yoghurt minder bacteriën heeft en geen vriendelijke gist.
Voeg extra kruiden toe
Om de maaltijd af te ronden, voeg je extra kruiden toe als je kunt. Tijm, salie, oregano, cayennepeper, kurkuma, rozemarijn of een van deze kruiden kunnen je helpen bij het ontgiftingsproces.
Geraadpleegde Bronnen
- Nutritional strategies for detoxification: Micronutrient perspectives
- The role of diet in liver detoxification
- Sulfur compounds and their role in detoxification
Veelgestelde Vragen
Wat zijn de beste voedingsmiddelen om de lever te ontgiften?
Eieren, kruisbloemige groenten zoals broccoli en spruitjes, knoflook en uien zijn ideaal voor leverontgifting.
Hoe werken de fases van leverontgifting?
De lever heeft drie fases van ontgifting: fase één oxideert gifstoffen, fase twee maakt ze in water oplosbaar, en fase drie verwijdert ze uit het lichaam.
Waarom zijn eieren goed voor de lever?
Eieren zijn rijk aan zwavel en choline, wat helpt bij de ontgifting en voorkomt vetophoping in de lever.
Wat is het verschil tussen detox en leverreiniging?
Detox verwijdert gifstoffen uit het lichaam, terwijl leverreiniging specifiek gericht is op het verbeteren van de leverfunctie.
Hoe kan ik mijn lever gezond houden zonder dure kits of supplementen?
Een dieet rijk aan antioxidanten en voedingsstoffen zoals vitamine C, foliumzuur, en B-vitaminen helpt je lever gezond te houden zonder dure supplementen.
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.