Image

Hoe om te gaan met JALOEZIE in je RELATIE: Gedraag je als de koning die je bent


176 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
176 keer gelezen sinds

0
(0)

Hoe ga je om met jaloezie in relaties? Dat is een onderwerp waar ik regelmatig adviezen over geef in mijn praktijk. Jaloezie is een extreem destructieve emotie. Ik heb het zelf maar een paar keer gevoeld in mijn leven, maar ik kan je vertellen dat het mijn minst favoriete emotie is. Ik haatte dat gevoel, het is vreselijk. Als het mogelijk is, willen we deze emotie dan ook voorkomen in onze relaties. Iemand die overspoeld wordt door jaloezie, kan namelijk allerlei destructief en betreurenswaardig gedrag vertonen.

Een snufje jaloezie kan geen kwaad

Denk aan jaloezie als een krachtig kruid: een klein beetje kan interessante accenten aan je maaltijd geven, maar te veel en het zal de hele boel verpesten. Dat betekent dat jaloezie iets is wat je onder controle moet houden. Het is jouw verantwoordelijkheid om je eigen emoties te managen. Laten we het daar vandaag over hebben. Allereerst moet je begrijpen dat jaloezie alleen opkomt als reactie op een vermeende romantische bedreiging.

Als een 150 kilo wegende, werkloze gamer die bij zijn ouders woont, jouw meisje zou benaderen, zou je daar waarschijnlijk geen probleem mee hebben. Je zou er zelfs een grapje over kunnen maken, van: “Wat een vangst heb jij daar aan de haak geslagen! Ben je zeker dat je voor een kleintje als ik wilt gaan, als er zoveel aantrekkelijkere opties voor je zijn?”

Jaloezie ontstaat uit bedreiging

En waarom zou je dat zo makkelijk van je af kunnen laten glijden? Omdat je je absoluut niet bedreigd zou voelen door zo iemand. Jaloezie ontstaat alleen als reactie op een vermeende bedreiging. En de vermeende bedreiging is altijd hetzelfde: de overtuiging dat die ander beter is dan jij op een voor jou belangrijk vlak van je identiteit, en daarom een betere optie voor je partner zou kunnen zijn.

Je kunt allerlei gevoelens hebben als een andere man je meisje benadert: hilariteit, walging, verbazing. Maar je zult alleen jaloezie voelen als aan die voorwaarde is voldaan. Het cruciale punt is dat jaloezie slechts een reactie is op jouw eigen perceptie van bedreiging. Die ander hoeft in werkelijkheid helemaal geen bedreiging te zijn, maar hij kan het wel lijken.

Jaloezie creëert aantrekkingskracht

Het probleem is echter, dat zodra je vanuit jaloezie gaat handelen – wat er meestal uitziet als minachtend, kritisch of controlerend gedrag – je in feite tegen je partner communiceert dat je denkt dat die ander een betere optie voor haar is. Dat kan haar perceptie zodanig veranderen dat ze die persoon ook als aantrekkelijk gaat zien.

Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: je vrouw zal een man misschien niet als een betere optie zien, totdat jij jaloerse signalen begint uit te zenden. Daarom is het geen goed idee om dat idee in haar hoofd te planten, wat in feite gebeurt als je jaloers gedrag vertoont. Dat betekent dat je, wat er ook gebeurt en hoe erg dat bittere jaloerse gevoel ook opkomt, een pokerface moet opzetten en onverschilligheid moet uitstralen – tenminste bij oppervlakkige interacties.

Oppervlakkige interacties zijn gedragingen die, hoewel misschien wat ongebruikelijk, nog binnen de grenzen van het normale vallen. Denk aan iets langer praten met iemand op een feestje dan je lief is, of online communiceren. Vergeet niet: waar je aandacht naar uitgaat, groeit.

Sta boven jaloezie

Ik begrijp dat je dat gedrag niet prettig vindt en actie wilt ondernemen om te voorkomen dat het weer gebeurt. Maar uitvallen in een jaloerse woede-aanval, of proberen te controleren met wie ze mag praten, wanneer en onder welke voorwaarden, gaat averechts werken. Het maakt jou namelijk een stuk minder aantrekkelijk – want wanneer is emotionele instabiliteit nou eens aantrekkelijk in een man?

Terwijl het tegelijkertijd die andere persoon veel aantrekkelijker maakt. Niet alleen omdat je in feite hebt laten blijken dat jij zelf die ander aantrekkelijker vindt. Maar ook omdat er weinig dingen zijn die zo onweerstaanbaar zijn als verboden vrucht. Als je het gedrag van je partner begint te beperken, maak je die verboden vrucht alleen maar aantrekkelijker dan deze al was. Ik breng slechts de boodschap, geen oordeel.

Ik snap dat je dit gedrag niet prettig vindt en actie wilt ondernemen om te voorkomen dat het in de toekomst weer gebeurt. Maar uitvallen in een jaloerse woede-aanval of proberen te controleren met wie ze kan praten, wanneer en onder welke voorwaarden, gaat averechts werken. Dat maakt jou namelijk een stuk minder aantrekkelijk. Want wanneer is emotionele instabiliteit ooit aantrekkelijk in een man?

Andere mannen laten jou goed uitkomen

Het alternatief is om de houding aan te nemen dat andere mannen jou juist beter doen lijken. Gezien de algemene staat van mannen tegenwoordig, is dat helaas geen erg hoge lat. Als je dat nog niet kunt opbrengen, kijk dan eens goed naar je leven en doe wat nodig is om met overtuiging tegen jezelf te kunnen zeggen: “Andere mannen maken mij er alleen maar beter op.”

Zorg voor je gezondheid, financiën en levensstijl, en maak het waar. Want als je op dat punt bent aangekomen waarop je zelfverzekerd kunt zeggen: “Andere mannen maken mij er alleen maar beter op”, dan zul je ook het gevoel hebben dat jij, alle andere dingen gelijkblijvend, de beste optie voor een vrouw bent. En als je je zo voelt, hoef je geen manipulatieve trucjes of controlezucht in te zetten om haar bij je te houden.

Een koning heeft geen jaloezie nodig

Kijk er zo naar: een man in deze gemoedstoestand is de koning. En wat deden koningen vroeger als ze een bruid gingen trouwen? Ze toonden haar rond als een pronkstuk, zodat alle onderdanen haar konden bewonderen. Die stonden opgesteld om haar hand te kussen en dingen te zeggen als: “Uw ogen zijn vurige bollen uit het gewelf der hemelsferen geplukt!” Maar de koning werd daar niet jaloers om. Hij knikte alleen maar goedkeurend, want hij begreep dat die aanbidding van haar schoonheid juist een blijk van respect voor hem was. Hun manier van zeggen: “Goede keus, majesteit!”

Een koning wordt er niet eens kwaad om als anderen zijn verloofde een beetje na-flirten voor zijn neus. Want koningen weten: vrouwen verlaten geen koningen voor boeren, dat is niet hoe vrouwen werken. Betekent dit dat koningen nooit jaloers worden? Nee, dat niet. Maar als koningen jaloers worden, is dat omdat ze even zijn vergeten dat ze koningen zijn.

Word de koning die je bent

Om jaloezie te voorkomen, moet je dus: A) Doen wat nodig is om met overtuiging te kunnen zeggen dat andere mannen jou alleen maar beter doen lijken. Met andere woorden, je koningschap opeisen. En B) Reageren op vermeende bedreigingen op dezelfde manier als op niet-bedreigingen. Want eerlijk is eerlijk, mannen zullen altijd wel naar je meisje blijven lonken en haar proberen te verleiden. Het enige wat dat kan voorkomen, is door een minder mooi meisje te nemen dat geen enkele andere man wil. Maar is dat het waard? Waarschijnlijk niet.

Als je daarentegen een mooie, begeerlijke vrouw wilt, zul je ermee moeten dealen dat andere mannen haar ook willen. Maar jij kunt dat aan door in je koningschap te blijven. Besef dat als zij haar op zitten te maken dat juist een weerspiegeling van jouw macht en status is. Want ze is bij jou, hoera! Andere mannen maken jou alleen maar beter. Zij hebben jouw vrouw niet, zij maken jou alleen maar beter. En vrouwen verlaten geen koningen voor boeren, zo werken ze niet. Snap je?

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Random Image

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found