10 Manieren hoe om te gaan met onzekerheid en innerlijke rust te vinden

10 Manieren hoe om te gaan met onzekerheid en om innerlijke rust te vinden


1141 keer gelezen sinds
12
minuten leestijd
12
minuten leestijd
1141 keer gelezen sinds

5
(1)

Ontvang je gratis exemplaar van Wie Ben Jij? en krijg inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.

"Antwoorden op de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen, vanuit een spiritueel filosofisch perspectief."


In tijden van onzekerheid is het vinden van innerlijke rust van groot belang. Dit artikel biedt 10 strategieën om veerkracht te ontwikkelen en beter om te gaan met onzekere situaties.

Waarom is het omgaan met onzekerheid zo stressvol?

“Onzekerheid betekent gevaar. Als je hersenen niet weten wat er om de hoek komt kijken, kunnen ze je niet beschermen tegen gevaar. Wanneer zekerheid in twijfel wordt getrokken, slaan je instincten op hol en proberen je direct aan te zetten tot actie en je naar veiligheid te brengen.” [1]

Ik herinner me nog dat mijn kinderen naar Zuid-Limburg gingen voor een schoolreisje in groep 5. Een van hen was net ziek geweest en de ander had een armbrace. Ik maakte me de hele tijd zorgen, vroeg me af of ze konden slapen, wat ze zouden eten, of ze het thuis misten… Wat als er iets verschrikkelijks zou gebeuren?

Ik maakte me drie dagen lang druk, om ze vervolgens thuis te laten komen en me te vertellen over het meest fantastische reisje dat ze ooit hadden gehad. Mijn gevoelens van bezorgdheid veranderden snel in opluchting, maar de onzekerheid en angst tijdens hun afwezigheid waren tastbaar.

Alleen omdat iets onzeker is, betekent dat nog niet dat we onveilig zijn, ook al voelt het zo. Daarom is de vraag: wat zijn de praktische dingen die je kunt doen om met onzekerheid om te gaan en de controle terug te krijgen?

10 Manieren hoe om te gaan met onzekerheid en innerlijke rust te vinden

Hoe om te gaan met onzekerheid?

Sommigen van ons zijn van nature meer comfortabel met onzekerheid of ambiguïteit, terwijl anderen zich angstig en overweldigd voelen in dergelijke situaties. Of je nu te maken hebt met onzekerheid rond de pandemie, de economie, de gezondheid van jezelf en je dierbaren, financiën, relaties, carrière of familie, hier zijn 11 manieren om innerlijke rust te vinden.

1. Perspectief

Neem een stap terug van al je angsten en zorgen om perspectief te krijgen. Onthoud dat dingen nooit zo erg zijn als je denkt. Het verhaal dat je in je hoofd hebt verzonnen, zal waarschijnlijk nooit werkelijkheid worden. Hier zijn een paar manieren om perspectief te krijgen.

Bekijk je situatie als een neutrale waarnemer. Stel je voor dat je naar een reality-tv-show kijkt over jouw leven. Welke inzichten of adviezen zou je jezelf geven? Wanneer je afstand neemt en vanuit een bepaalde afstand kijkt, leidt dit vaak tot inzichten of oplossingen die je nog niet had overwogen.

Je kunt ook perspectief vinden door je te verankeren in wat voor jou belangrijk is en je waarden. Terwijl ik dit artikel schreef, had mijn 10-jarige dochter een vriendin op bezoek. Ik sprak met hen over hoe ze omgaan met onzekerheid. Haar vriendin dacht een paar minuten na en antwoordde: “Ik was vroeger onzeker over of mensen me mochten. Ik maakte me er constant zorgen over. Toen realiseerde ik me dat ik mezelf aardig vind. En als ik mezelf aardig vind, dan hopelijk vinden zij me ook aardig. En als ze me niet aardig vinden, zijn het waarschijnlijk geen mensen met wie ik vrienden wil zijn.”

Duidelijk, zij is een jonge dame met een geweldig perspectief. Neem de tijd om duidelijk te worden over wat belangrijk is voor jou . Op die manier kun je, wanneer dingen onzeker zijn, vasthouden aan de belangrijke zaken en zal de rest niet zo stressvol aanvoelen.

Stop met genoegen te nemen met middelmatigheid en begin je droomleven te leven.

Ben je het zat om vast te zitten in je huidige situatie en klaar voor verandering?

Klaar om je leven richting te geven met een persoonlijke manifestatiecoach?
Voel je een brandende roeping om anderen te helpen hun dromen te manifesteren?

Als je klaar bent om niet genoegen te nemen met een gemiddeld leven en in plaats daarvan een uitzonderlijk leven te leiden, is het Full Life-pakket van LifeHack de perfecte plek om te beginnen.

Je hoeft geen genoegen te nemen met een leven dat minder is dan wat je wilt. Streef naar het leven dat je echt verlangt.

Je kunt ook perspectief krijgen door contact te maken met je persoonlijke overtuigingssysteem. Een van mijn sterkste overtuigingen is dat alles gebeurt met een reden en dat alles gebeurt voor ons grootste goed, zelfs als ik het op dat moment niet kan zien. Deze overtuiging is een van de belangrijkste bronnen van innerlijke rust geweest wanneer ik met onzekerheid werd geconfronteerd.

2. Uitgraven

Graaf diep en haal het naar boven. Er komt kracht vrij wanneer je toelaat dat wat er op een onbewust niveau gebeurt, aan de oppervlakte komt. Wanneer je angst voelt rond onzekerheid, weet je vaak niet eens waar die angst vandaan komt.

“Benoem het om het te temmen” is een term die bedacht is door dokter en auteur Dan Siegel om te identificeren wat er in je hersenen gebeurt wanneer je het “denkende of rationele” deel van je hersenen gebruikt om het “emotionele of limbische” deel van je hersenen tot rust te brengen.

“Het benoemen van affect” (gevoelens in woorden uitdrukken) vermindert de reactie van de amygdala (het hersengebied dat voornamelijk geassocieerd wordt met emotionele processen), waardoor emotionele reacties worden verminderd.[2]

Met andere woorden, wanneer je schrijft, praat, dagboek schrijft of uitdrukt hoe je je voelt, vermindert dit de macht die je emoties over je hebben. Soms vergt dit wat speurwerk.

Stel bijvoorbeeld dat je onzeker bent over het solliciteren naar een nieuwe baan. Vraag jezelf af waarom. Je zou kunnen antwoorden dat het komt omdat je niet weet of het genoeg zal betalen. Maar neem het eerste antwoord niet zomaar aan; graaf wat dieper. Vraag jezelf af: wat nog meer? Je zou kunnen beseffen dat je je niet zozeer zorgen maakt over het geld, maar eerder over of je de baan aankan.

Stop daar niet; vraag opnieuw. Wat nog meer? Misschien heb je wat zelfvertrouwen verloren en voel je je niet in staat om iets nieuws aan te pakken. Vraag opnieuw…totdat je bij het echte antwoord komt – de diepste zorg. Pas dan en alleen dan, kun je je beter voelen, omdat je weet wat er echt aan de hand is en het rechtstreeks kunt aanpakken.

3. Acceptatie

Acceptatie betekent niet dat je opgeeft en je verslagen voelt. Het betekent dat je je verzoent met en erkent wat er werkelijk is. Wanneer je accepteert dat dingen onzeker zijn, kun je stoppen met hopen dat ze anders zullen zijn en omgaan met wat er recht voor je staat.

Uit een onderzoek bleek dat weten dat er een kleine kans is om een pijnlijke elektrische schok te krijgen, aanzienlijk meer stress oplevert dan weten dat je een schok zult krijgen. Proefpersonen die 50 procent kans hadden om een schok te krijgen, hadden de meeste stress, terwijl degenen met 0 procent en 100 procent kans het minst gestrest waren.[3] Dus als je 100% weet dat de dingen onzeker zijn, kun je je comfortabeler voelen op die plek.

4. Doemdenken

Ja, je leest het goed. Speel het ergste scenario af. Soms verzint je geest allemaal gekke dingen die mis kunnen gaan. De meeste daarvan zullen nooit gebeuren of zelfs maar mogelijk zijn. Maar wanneer je het ergste scenario uitspeelt en duidelijk krijgt hoe je ermee om zou gaan, zul je je comfortabeler voelen.

Als je het ergste scenario uitspeelt, vraag jezelf dan af of het mogelijk is (kan gebeuren, maar is niet waarschijnlijk), aannemelijk (waarschijnlijk kan gebeuren) of waarschijnlijk (zeer waarschijnlijk zal gebeuren). De meeste dingen waar je je zorgen over maakt vallen waarschijnlijk in de categorie mogelijk. Door jezelf af te vragen hoe groot de kans is dat dit echt gebeurt, breng je jezelf weer in het logische deel van je hersenen.

Zodra je je rampscenario hebt uitgespeeld, is het tijd om de knop om te zetten. Het is tijd om het BESTE scenario uit te spelen. Levenscoach Jenn Perell noemt deze activiteit “Tegenovergesteld Buitengewoon” – waar je de meest fantastische dingen die kunnen gebeuren uitspeelt.

Dus, als je nu denkt: “Ik zal nooit in staat zijn om deze presentatie te geven. Ik ben niet voorbereid. Ik weet niet welke vragen ze me gaan stellen. Ik maak mezelf belachelijk. Misschien word ik zelfs ontslagen.” In plaats daarvan kun je tegen jezelf zeggen: “Ik ga deze presentatie geweldig doen. Ik ben er helemaal klaar voor. Ik kan elke vraag vol vertrouwen beantwoorden. Sterker nog, ze zullen me waarschijnlijk een salarisverhoging geven!”. Waarom zouden we belachelijk slechte gedachten hebben over situaties als we belachelijk goede gedachten kunnen hebben?

5. Onderzoek je Mate van Controle

In elke situatie zijn er elementen die je kunt beheersen en dingen die je niet kunt beheersen. Vaak zijn we echter zo gefocust op externe factoren die buiten onze controle liggen dat het lijkt alsof alles buiten controle is. Maar er is veel wat je wel kunt controleren.

Bijvoorbeeld, als je een moeilijke periode doormaakt met je partner en je je afvraagt wat er gaat gebeuren met jullie relatie, richt je dan op wat je wel weet dat waar is in andere aspecten van je leven. Je hebt een stabiel inkomen. Je houdt van je baan. Je hebt een geweldig ondersteuningssysteem. Tot nu toe ben je altijd door al je slechte dagen en breuken heen gekomen. Richt je op wat je weet dat waar is. Richt je op wat hetzelfde blijft. Richt je op wat wel zeker is.

Vaak gaat het hierbij ook om het beheersen van je reactie, gevoelens en houding. Mijn favoriete citaat hierover komt uit De zin van het bestaan van Victor Frankl, een Oostenrijkse psychiater die de Holocaust heeft overleefd.

“Alles kan ons worden afgenomen, behalve één ding: de laatste menselijke vrijheid – om onze houding te kiezen in elke gegeven situatie, om onze eigen weg te kiezen.”

Als Frankl iets kon vinden om te controleren toen hij geconfronteerd werd met die afschuwelijke en onvoorstelbare omstandigheden die zo ver buiten zijn controle lagen, dan kunnen wij dat ook.

6. Open jezelf

Praat met iemand over je angsten en zorgen, hoop en dromen. Een gedeeld probleem is een gehalveerd probleem. Studies hebben aangetoond dat gewoon praten over onze problemen en het delen van onze negatieve emoties met iemand die we vertrouwen, diepgaand helend kan zijn – het vermindert stress, versterkt ons immuunsysteem en vermindert lichamelijke en emotionele stress.[4]

Veel mensen willen niet delen omdat ze anderen niet tot last willen zijn. Ik begrijp het, maar laat me je een vraag stellen. Hoe zou jij je voelen als je beste vriend, partner of kind in stilte zou lijden en het je niet zou willen vertellen omdat ze je niet tot last willen zijn? Mijn gok? Je zou willen dat ze het delen. Waag de sprong. Niet alleen zul je je beter voelen, maar het zal je ook dichter bij elkaar brengen. Voel je alsof je niemand hebt om mee te praten? Zoek een goede therapeut, coach of praat met je arts.

7. Richt je op het Heden

“Als je depressief bent, leef je in het verleden. Als je angstig bent, leef je in de toekomst. Als je vrede hebt, leef je in het heden.” – Lao Tzu

Wees. Hier. Nu. Vind een manier om aanwezig te zijn.

Misschien maak je je zorgen over iets wat er met iemand van wie je houdt kan gebeuren. Wees op dit moment dankbaar voor hen. Neem de tijd om te laten zien hoeveel je van ze houdt. Zeg wat je wilt zeggen. Waardeer elk klein moment dat jullie samen hebben. Als je dankbaar kunt zijn en je kunt richten op het huidige moment, zul je je comfortabeler voelen te midden van onzekerheid.

8. Mediteer

Je wist dat dit zou komen, toch? Meditatie helpt om je zenuwstelsel van een sympathische (vecht- of vluchtmodus) toestand naar een parasympatische (rust- en verteringsmodus) toestand te brengen. Dit kalmeert je lichaam en stelt je in staat je veiliger en meer in vrede te voelen.

Heb je geen zin om te mediteren? Probeer jezelf te aarden door blootsvoets op de aarde, het strand of het gras te lopen.

Ben je nog steeds niet overtuigd? Adem gewoon diep in en uit. Voel de lucht die je longen binnenkomt en je lichaam weer verlaat. Focus op je ademhaling. Dit alleen al kan helpen om je geest tot rust te brengen en je in het moment te brengen.

9. Optimaliseer Zelfzorg

Als je je overweldigd voelt door onzekerheid, is het belangrijk om voor jezelf te zorgen. Stress kan een grote tol eisen van je lichaam en geest en het is essentieel om jezelf te ondersteunen in tijden van onzekerheid.

Besteed aandacht aan je basisbehoeften, zoals slaap, voeding en lichaamsbeweging. Zorg ervoor dat je voldoende rust krijgt, gezond eet en regelmatig beweegt. Dit zal je fysieke en mentale veerkracht versterken.

Daarnaast kun je activiteiten toevoegen die je helpen ontspannen en stress verminderen, zoals meditatie, yoga, wandelen in de natuur, lezen, hobby’s uitoefenen of tijd doorbrengen met dierbaren. Experimenteer en ontdek wat voor jou werkt en maak tijd vrij voor zelfzorg.

10. Stel je Open voor Mogelijkheden

Hoewel onzekerheid vaak als negatief wordt gezien, kan het ook ruimte bieden voor nieuwe kansen en groei. Sta open voor de mogelijkheid dat onzekerheid je kan leiden naar iets beters of onverwachts.

Stel jezelf open voor nieuwe ervaringen, leer nieuwe vaardigheden, verleg je grenzen en omarm verandering. Soms kunnen de grootste doorbraken en transformaties ontstaan uit onzekere situaties.

Vergeet niet dat onzekerheid een natuurlijk onderdeel is van het leven. Hoewel het misschien ongemakkelijk en stressvol aanvoelt, is het belangrijk om te leren omgaan met onzekerheid en innerlijke rust te vinden. Met deze benaderingen kun je veerkracht ontwikkelen en je vermogen vergroten om met onzekere tijden om te gaan.

Onzekerheid zal er altijd zijn, maar het is aan jou om te bepalen hoe je ermee omgaat en welke houding je aanneemt. Laat onzekerheid je niet beheersen, maar neem de controle over je eigen reacties en focus op wat je kunt beheersen.

Geraadpleegde bronnen:

  1. [1]The Biggest Cause of Anxiety and Depression is Uncertainty
  2. [2]Mindsight: The New Science of Personal Transformation
  3. [3]The Worst Kind of Uncertainty
  4. [4]How to Be Emotionally Healthy in an Unhealthy World

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Random Image

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found
Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

zelfliefde
Myers-Briggs Type Indicator (MBTI)
Libido Test Voor Mannen
Inclusiviteit Test
Image Not Found

Hoogst gewaardeerd