Hoe Verslaving aan Sociale Media Je Hersenen Sloopt

Hoe Verslaving aan Sociale Media Je Hersenen Sloopt


239 keer gelezen sinds
12
minuten leestijd
12
minuten leestijd
239 keer gelezen sinds

4.5
(2)

De Impact van Sociale Media

We kennen het allemaal, urenlang vastgeplakt zitten aan het scherm, kijkend naar YouTube, scrollend door Facebook, Instagram. Onze huidige omgang met sociale media kan leiden tot depressie, verslaving, zelftwijfel en ongelukkigheid. Omdat sociale media onmiddellijke beloningen bieden met heel weinig inspanning, begint je brein zichzelf opnieuw te bedraden.

We moeten stoppen met onze kinderen onbeperkt toegang te geven tot sociale media en telefoons op jonge leeftijd. Juli 2021, Verenigde Staten. Een mysterieuze ziekte verspreidt zich onder jonge tieners, vooral meisjes die in het ziekenhuis zijn opgenomen na het ervaren van “neurologische” symptomen. Uit het niets leken ze tics te ontwikkelen. Bron https://fortune.com/2022/03/31/teen-girls-tourette-tics-tiktok/

Een Verontrustende Ontdekking

Dokters ondervroegen de tieners en stonden versteld, aangezien velen van hen geen geschiedenis van eerdere tics hadden. De tieners leken slechts één ding gemeen te hebben… ze waren actief op TikTok. Mijn naam is Nick Haenen en vandaag gaan we zien hoe verslaving aan sociale media onze hersenen verandert.


Hoe Verslaving aan Sociale Media Je Hersenen Sloopt

Hoe Sociale Media Onze Hersenen Veranderden

Laten we even terugspoelen. Het is begin jaren 2000. De PlayStation 2 en Xbox zijn net uitgebracht, Harry Potter verovert de wereld en mensen beginnen de kracht van het internet te erkennen. Een stel techneuten in verschillende steden keken naar hun computers en hadden hetzelfde idee. Kunnen we het internet gebruiken om met elkaar in contact te komen? Zo werd sociale media geboren. “Hé Tom, uh, wat draag je?” “Mijn nieuwe outfit, ik ben nu trompettist! Ik heb een profiel gemaakt op deze nieuwe website genaamd MySpace waar ik mijn muziek kan delen.” “Hoi Tom, uh, je ziet er anders uit.” “Ja, gisteren ben ik ondernemer geworden, ik heb een LinkedIn-account aangemaakt en ik heb al wat cryptocurrency gekocht.” “Wat is cryptocurrency?” “Nou, ik weet het niet, het is 2003!” “Hé Tom, uh.. Tumblr?” “Tumblr.” En toen, in 2004, werd Facebook gelanceerd.

Facebook was anders. Mensen hadden plotseling een platform om contact te maken met oude vrienden die ze al jaren niet hadden gezien, terwijl ze regelmatig updates plaatsten. Twitter, Reddit en YouTube volgden en mensen begonnen een aanzienlijk deel van hun vrije tijd aan sociale media te besteden. En dit is ook waar deze schijnbaar onschuldige revolutie begon onze hersenen te transformeren. Een vroege studie in 2011 toonde aan dat de complexiteit van onze sociale netwerken, dus hoeveel online vrienden je hebt en hoe je met hen interacteert, geassocieerd is met een grotere amygdala.

De amygdala is een regio in de hersenen die emoties reguleert en onze plaats in de samenleving evalueert. Op de een of andere manier heeft sociale media onze hersenen ervan overtuigd dat sociale media vrienden echte vrienden zijn en dit leidde tot een groei van de amygdala. Andere hersengebieden begonnen te veranderen toen de iPhone in 2007 werd geïntroduceerd. Hersengebieden die worden gebruikt om onze handen en vooral onze duimen te coördineren, namen in grootte toe toen we smartphones begonnen te gebruiken.

Een grotere amygdala en grotere hersengebieden voor handcoördinatie klinken misschien niet zo slecht, maar wetenschappers begonnen al snel de eerste nadelen van sociale media te registreren. En weer is het probleem dat de hersenen geen onderscheid kunnen maken tussen sociale media en de echte wereld. Wat als de verwachtingen die je hebt voor je leven en jezelf niet worden vervuld op sociale media? Studies begonnen te rapporteren dat mensen met een laag zelfbeeld sterk worden beïnvloed door de feedback op sociale media.

Vooral Instagram, een vorm van sociale media waar voornamelijk foto’s worden gedeeld, werd een probleem. Als te weinig likes op foto’s worden ontvangen, melden mensen zich slecht te voelen. Anderen begonnen zich ongelukkig te voelen omdat ze voortdurend werden blootgesteld aan het perfecte leven van anderen en als copingmechanisme werd ontdekt dat sommige mensen proberen om gewoon meer tijd op sociale media door te brengen om validatie te krijgen. En dit is al behoorlijk slecht, maar het is nog niet het grootste probleem…


Hoe Verslaving aan Sociale Media Je Hersenen Sloopt

Sociale Media Kaapt ons Beloningssysteem

Naast het veroorzaken van depressieve gevoelens, kan sociale media ook iets anders met ons doen, wat veel erger blijkt te zijn: het kan ons beloningssignalen sturen. Het brein bevat een complex beloningssysteem dat meerdere regio’s omvat. Elke keer als we iets goeds waarnemen, geven dopamineproducerende cellen dopamine af. Deze dopamine reist dan door het brein naar de nucleus accumbens. De nucleus accumbens wordt dan actief en stimuleert aangrenzende hersengebieden, waaronder de amygdala, die opnieuw onze emotie reguleert.

In eenvoudigere termen: elke keer als we iets goeds ervaren, komt er dopamine vrij en voelen we ons goed. Het beloningssysteem van onze hersenen is essentieel omdat het ons gemotiveerd houdt om dingen te doen, en dit kan het eten van lekker eten, het behalen van goede cijfers of het verslaan van Elden Ring-bazen omvatten. Maar het probleem met het beloningssysteem is dat niet alleen de pure beloning zelf, maar ook de verwachting ervan kan leiden tot dopamine. Hoe meer we iets goeds verwachten te gebeuren, hoe meer we een goed gevoel ervaren, en dit kan verslavend worden.

In de loop der jaren hebben de algoritmes van sociale media zich aangepast om in te spelen op het beloningssysteem van de hersenen. Het algemene doel is om ons zo lang mogelijk op de respectievelijke platforms te houden, zodat onze hersenen zoveel mogelijk dopamine ontvangen. Aangezien het verwachten van een beloning – en dat kan entertainment zijn – een krachtige manier is om dopamine vrij te geven, proberen algoritmes zoveel mogelijk inhoud in zo weinig mogelijk tijd te tonen, en als gevolg daarvan werd onze interactie met sociale media veel sneller.

En je kunt zien dat alle grote platforms nu deze zeer korte inhoud hebben. Nu worden media elke 19 seconden gewisseld en wordt het merendeel van de inhoud op het scherm minder dan een minuut bekeken. De meest extreme voorbeelden hiervan zijn TikTok, waar je elke paar seconden een potentiële nieuwe trend kunt ontdekken, of Tinder, waar je elke paar seconden een zielsverwant kunt vinden. En zelfs als we nog niet lijden aan een verslaving aan sociale media, kan deze constante stroom van nieuwe inhoud slechte gevolgen hebben voor onze hersenen.

In 2000 was de gemiddelde aandachtsspanne 12 seconden en slechts 15 jaar later was deze geslonken tot 8,2 seconden. Sociale media hebben een aandachtsspannecrisis gecreëerd. Een recente studie toonde aan dat mensen die zich intensief bezighouden met sociale media slechter presteerden in taken met afleidende aandacht. Het paradoxale hier was dat de mensen die zich intensief bezighielden met sociale media en die slechter presteerden in deze tests, meer hersengebieden actief hadden.

Het leek erop dat ze meer middelen nodig hadden om zich te concentreren in vergelijking met mensen die niet actief zijn op sociale media. Tegelijkertijd is veel tijd doorbrengen op het internet geassocieerd met minder grijze stof in de prefrontale cortex van de hersenen. Dit hersengebied is verantwoordelijk voor het negeren van afleidingen tijdens het volgen van een doel en een vermindering kan ook verklaren waarom de aandachtsspanne zoveel slechter is geworden.


Hoe Verslaving aan Sociale Media Je Hersenen Sloopt

De Opkomst van Sociale Media Verslaving

Naast het verminderen van onze aandachtsspanne kan sociale media ook verslavend worden. De gemiddelde dagelijkse gebruikstijd is 2 uur en 27 minuten en het wordt geschat dat meer dan 220 miljoen mensen kunnen lijden aan een vorm van sociale media verslaving. Wat ik nu wil benadrukken is dat sociale media verslaving nog niet wordt erkend als een medische stoornis, maar er zijn veel overeenkomsten tussen sociale media verslaving en andere vormen van verslavingen. Het begint vaak met de drang om je telefoon te controleren. Eerst een paar keer per dag en dan tientallen keren.

Je raakt afgeleid omdat je constant denkt aan je sociale media en je hebt moeite om je te concentreren. Dezelfde hersengebieden die actief zijn bij andere vormen van verslavingen, worden ook geactiveerd als je online gaat. Je brein ervaart zoveel beloningen dat het begint te disfunctioneren en je loopt mogelijk een groter risico op het ontwikkelen van andere mentale gezondheidsproblemen, waaronder depressie. De prevalentie van angst en depressie is de afgelopen 25 jaar met 70% toegenomen onder jongeren, wat voor een deel verklaard kan worden door de opkomst van sociale media.

Een studie onder 326 voltijdse werknemers toont ook aan dat overmatig gebruik van sociale media het risico op burn-out verhoogt en de werkprestaties vermindert. Hier wordt verondersteld dat meer tijd besteden aan sociale media resulteert in minder energie en middelen voor andere gebieden van het leven. Ik wil echter ook benadrukken dat het iets ingewikkelder is om te beantwoorden wat wat veroorzaakt. Draagt sociale media direct bij aan mentale gezondheidsproblemen of worden mensen die gevoeliger zijn voor mentale problemen aangetrokken tot de gratis dopamine shots die sociale media bieden?

Wat wel is aangetoond, is dat verslaving aan sociale media slaappatronen verstoort, wat heeft bijgedragen aan depressieve symptomen. We hebben al eens besproken hoe te weinig of te veel slaap schadelijk is voor ons lichaam, en dit is volkomen logisch in deze context. Helaas is ook gevonden dat meer dan vijf uur per dag besteden aan sociale media het risico op suïcide met 66 procent verhoogt. Dus ja, er zijn manieren waarop sociale media ons op individueel niveau kunnen schaden, maar we hebben ook enkele problemen op wereldniveau.

Aan het begin van de video zagen we een plotselinge opkomst van tic-achtige symptomen in 2021. Tics worden normaal gesproken waargenomen bij mensen met het syndroom van Tourette en hoewel de precieze oorzaken van het syndroom van Tourette onbekend blijven, ontstaan tics vaak tijdens de kindertijd. Het vreemde was dat veel van de tieners die plotseling melding maakten van tics geen voorgeschiedenis hadden van het syndroom van Tourette. Dus dokters gingen wat dieper graven en ondervroegen de tieners. Ze identificeerden twee oorzaken van het fenomeen.

De eerste en zeer belangrijke factor is dat er een aanhoudende COVID-19-pandemie was, die leidde tot angst en stress bij tieners, waardoor ze mogelijk vatbaarder werden voor tic-achtig gedrag. En de tweede factor was dat velen van hen tic-gerelateerde inhoud op TikTok consumeerden. Wat begon als een positieve beweging waarbij contentmakers met het syndroom van Tourette ervaringen deelden, werd schadelijk voor sommige kijkers, omdat het algoritme hen overspoelde met tic-achtig gedrag.

En dit werd heel duidelijk toen bleek dat veel tieners en hun favoriete contentmakers dezelfde woorden en gedragingen gebruikten in een tic. Dus in dit geval lijkt het erop dat de angst veroorzaakt door de pandemie, gemengd met de gepromote inhoud op TikTok, leidde tot wat sommigen sociale media-geïnduceerde massahysterie noemen. De meerderheid van de tieners die plotseling tics ontwikkelden, leden waarschijnlijk niet aan het syndroom van Tourette, maar ontwikkelden het geloof dat ze eraan konden lijden. Dit werd verder aangetoond toen velen van de getroffen tieners gemakkelijk konden worden behandeld met gedragstherapie.

Hoe Verslaving aan Sociale Media Je Hersenen Sloopt

Wat te Doen Tegen Sociale Media Verslaving

Dus nu we de slechte kanten van sociale media en sociale media verslaving kennen, moeten we dan gewoon sociale media verlaten? Nou, natuurlijk niet, het is ingewikkelder dan dat. Sociale media is in de kern geweldig en kan ons veel voordelen bieden. Bijvoorbeeld, het is aangetoond dat onderwijs enorm profiteert van sociale media wanneer educatieve inhoud wordt gedeeld en dit kan beginnen met studenten die elkaar helpen en eindigen met contentmakers die video’s maken over de nadelen van sociale media.

Ook kleine bedrijven profiteren van sociale media omdat ze hun producten gemakkelijker kunnen delen en vooral als je creatief bent en iets te delen hebt, kun je het met de hele wereld delen. En dat is het ding, sociale media op zich is geweldig, maar het algoritme dat ons gewoon probeert vast te houden met dit dopamine beloningssysteem is dat niet. Dus voor ons en voor jou op individueel niveau is het belangrijk om gewoon op jezelf te letten en te zien hoe je je gedraagt op sociale media.

Verbind je met vrienden? Geweldig! Scroll je een uur lang door het ontdekkingsgedeelte van een app terwijl je zou moeten slapen? Dat is niet goed. En wat als sociale media je depressief en slecht laten voelen? Dan kan het goed zijn om even een pauze te nemen. Het is aangetoond dat een paar dagen weg van sociale media kan helpen om de stemming te verbeteren en sommige problemen met betrekking tot de aandachtsspanne verbeteren ook als we weg blijven van sociale media.

Dus als je het gevoel hebt dat sociale media meer kwaad dan goed voor je doet, probeer dan gewoon even te onthouden hoe je je hiervoor voelde en kijk of je stemming verbetert. We hebben de negatieve impact van sociale media op onze hersenen gezien, maar er zijn enkele dingen die we kunnen doen die ons slimmer maken.

Geraadpleegde bronnen:

Link: YouTube video

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.5 / 5. Stemtelling: 2

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Random Image

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found
Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

Erotische intelligentie test
Spiritualiteit Test
Myers-Briggs Type Indicator (MBTI)
Doe de Test! Welke Yogastijl Past Bij Jou? Ontdek Je Ideale Yogavorm op Basis van Jouw Score!
Image Not Found

Hoogst gewaardeerd