Hoe Verveling Leidt tot Grootsheid

Hoe Verveling Leidt tot Grootsheid


277 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
277 keer gelezen sinds

0
(0)

Ontvang je gratis exemplaar van Wie Ben Jij? en krijg inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.

"Antwoorden op de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen, vanuit een spiritueel filosofisch perspectief."


We zijn minder verveeld dan onze voorouders, maar we zijn nu veel banger voor verveling. Verveling is iets waar de meesten van ons op de een of andere manier proberen aan te ontsnappen. We zijn er bang voor om alle foute en ongewenste gedachten die in je hoofd rondspoken onder ogen te zien, wat ook beslist niet makkelijk is. Maar toch is verveling eigenlijk een van de beste dingen die je kan overkomen en het is iets wat het leven van veel mensen heeft veranderd.

tijd vullen met zinloze activiteiten

Tegenwoordig leven we in een wereld waar mensen voortdurend proberen de verveling te ontlopen. De meeste mensen proberen voortdurend hun tijd te vullen met zinloze activiteiten. Ze doen liever alle andere dingen dan zich te vervelen. Mensen zijn zo bang om alleen te zijn met hun eigen gedachten. Verveling kan inderdaad heel ongemakkelijk zijn. Wat kunnen we zeggen als de meeste mensen nu zelfs niet naar de badkamer kunnen gaan zonder hun telefoon mee te nemen?

Door voortdurend te proberen de verveling te ontlopen, creëer je een onvermogen om alleen te zijn met je gedachten. Als gevolg daarvan verlies je het contact met jezelf en wat je wilt in het leven. Je creativiteit zal waarschijnlijk tot nul dalen omdat je je geest geen tijd geeft om na te denken. En als dat zo is, hoe kun je dan met geweldige ideeën komen?

Hoe Verveling Leidt tot Grootsheid

De dopamine paradox

Het ontvluchten van verveling zal ook grotendeels invloed hebben op je focus. Als je jezelf voortdurend verdooft met activiteiten die grote toenames in dopamine en plezier veroorzaken, zal alles anders saai en betekenisloos lijken. Echter, als je veel tijd alleen doorbrengt en je verveelt met je eigen gedachten, zullen de meeste activiteiten die je moet doen, maar niet doet omdat ze saai lijken, veel gemakkelijker uitvoerbaar zijn.

Het opbouwen van een bedrijf, studeren en andere niet eenvoudige taken zullen veel minder mentale wrijving vereisen om uit te voeren, omdat ze allemaal spannender zijn dan alleen blijven met je eigen gedachten. Je ziet dat je uitstelgedrag waarschijnlijk zou verdwijnen als je een andere mogelijkheid zou hebben om gewoon niets te doen. Maar omdat je de hele dag op TikTok kunt scrollen en een videospel kunt spelen, wordt het veel moeilijker.

Nieuwe ideeën komen voort uit verveling

Verveling is misschien niet extreem opwindend en het brengt zeker niet veel plezier met zich mee, maar het kan je leven volledig veranderen. Verveling is wat leidt tot het analyseren en begrijpen van jezelf. Het leidt tot een creatieve staat van de geest en het bedenken van nieuwe ideeën die je nooit eerder hebt bedacht.

Nu wil ik het hebben over enkele van de grootste mensen in de geschiedenis van onze wereld en hoe verveling hen heeft geleid tot revolutionaire ideeën en het veranderen van de wereld. De eerste persoon die ik wil bespreken is Isaac Newton en zijn beroemde verhaal van de ontdekking van de zwaartekracht.

Hoe Verveling Leidt tot Grootsheid

Isaac Newton

Newton’s ontdekking van de zwaartekracht is een van de belangrijkste ontdekkingen aller tijden, en wie weet waar de wereld van de natuurkunde vandaag zou zijn zonder zijn ontdekking. Misschien zou Einsteins algemene relativiteitstheorie zelfs niet zijn gecreëerd. Zoals het verhaal gaat, zat Newton verveeld onder een appelboom in zijn tuin toen een appel van de boom viel en hem op het hoofd raakte.

Dit incident zette hem aan het denken over de kracht die de appel deed vallen, en hij begon zich af te vragen of deze kracht dezelfde kracht zou kunnen zijn die de maan in een baan om de aarde hield. Newton spendeerde de volgende jaren aan het ontwikkelen van zijn theorie van de universele zwaartekracht. Hij besefte dat de kracht die objecten naar de aarde deed vallen dezelfde kracht was die de planeten in een baan om de zon hield.

Hij ontwikkelde ook wiskundige formules die de relatie beschreven tussen de massa van twee objecten en de zwaartekracht tussen hen. De betekenis van Newtons ontdekking van de zwaartekracht is moeilijk te onderschatten. Het heeft onze kennis van de natuurkunde en het universum revolutionair veranderd en heeft de basis gelegd voor moderne natuurkunde. Het had ook een diepgaande invloed op vele andere wetenschapsgebieden, waaronder astronomie, techniek en zelfs biologie.

De belangrijkste les die we kunnen leren uit dit verhaal is dat verveling en het vermogen om vragen te stellen tot grote dingen kunnen leiden. Newton was niet bang om alleen te zijn met zijn gedachten in zijn tuin, en natuurlijk waren er 1400 jaar geleden geen sociale media, maar toch analyseerde hij de wereld om zich heen en maakte hij er verbinding mee op een manier die zijn geest niet afleidde.

Hoe Verveling Leidt tot Grootsheid

James Watt

Vandaag de dag zijn situaties als deze veel minder waarschijnlijk, omdat mensen het contact met de natuur verliezen en hun tijd niet willen besteden aan hun eigen gedachten. Net als Newton kwam James Watt, een Schotse wetenschapper, op het idee voor een stoommachine terwijl hij een kokende ketel in zijn keuken bekeek. Hij verveelde zich en was afgeleid door het geluid dat de ketel maakte, wat hij een inefficiënte en verspillende manier vond om stoom te genereren.

Hoe Verveling Leidt tot Grootsheid

Op dat moment werden er al stoommachines gebruikt, maar ze waren inefficiënt en onbetrouwbaar. Watt was gefascineerd door het potentieel van stoomkracht en ging op zoek naar het ontwerpen van een efficiëntere motor die kon worden gebruikt in een breed scala van toepassingen, van het aandrijven van fabrieken tot het voortstuwen van schepen. Watts uitvinding had een diepgaande invloed en heeft de wereld gevormd zoals die nu is. Dit is een ander goed voorbeeld van hoe verveling de geest van Watt leidde tot creativiteit en het vermogen om met een nieuw revolutionair idee te komen.

Hoe Verveling Leidt tot Grootsheid

Steve Jobs

Ik geef je nog een laatste voorbeeld, maar het zal gaan over een persoon die veel dichter bij ons in de tijdlijn staat: Steve Jobs. Jobs stond erom bekend dat hij in staat was om innovatieve ideeën te bedenken, en er wordt gezegd dat hij sommige van zijn beste ideeën kreeg tijdens periodes van verveling. Bijvoorbeeld, naar verluidt bedacht hij het idee voor de iPod terwijl hij in het vliegtuig zat en zich verveelde met de beperkte entertainmentopties die beschikbaar waren. Grote filosofen hebben ook veel te zeggen over verveling.

Friedrich Nietzsche zei: “Hij die zich volledig tegen verveling wapent, wapent zich ook tegen zichzelf. Hij zal nooit de meest verfrissende dronk uit de diepste bron van zijn eigen wezen kunnen drinken.”

Door verveling te omarmen en onszelf toe te staan de ongemakken ervan te ervaren, kunnen we onszelf openstellen voor nieuwe ontdekkingen en innovaties. Je moet leren van het alleen zijn, op een of andere manier verveeld, niet eenzaam, maar alleen, en genieten van je eigen bestaan en leren er niet van te vervelen.

mindfulness en volledige focus

Gebruik verveling om je ware zelf te vinden en beoefen mindfulness, volledige focus op het huidige moment. Begrijp dat je niet bang hoeft te zijn voor verveling, maar omarm het. Gebruik het om een beter persoon te worden. Comfortabel zijn met je eigen gedachten en niets zal je kunnen tegenhouden.

Grote ideeën ontstaan vaak uit de diepten van verveling, want het zijn de momenten van verveling die ons dwingen om de beperkingen van onze huidige omstandigheden onder ogen te zien en ons inspireren om nieuwe mogelijkheden te verkennen.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found