het afwijzen van ideeën het toeval

Inleiding Tot Synchroniciteiten | Waarom Soms De Patronen In Je Leven Geen Toeval Zijn


337 keer gelezen sinds
9
minuten leestijd
9
minuten leestijd
337 keer gelezen sinds

4
(1)

Het Afwijzen van Ideeën: Het Toeval


Ontvang je gratis exemplaar van Wie Ben Jij? en krijg inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.

"Antwoorden op de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen, vanuit een spiritueel filosofisch perspectief."


Een veelgebruikte manier om een idee van tafel te vegen is te zeggen “dat is gewoon toeval.” Maar hoe weten we of iets echt toeval is? Zelfs wetenschappers breken hier hun hoofd over. Als je aan een wetenschapper denkt, stel je je waarschijnlijk een zeer logisch persoon voor. Iemand die feiten en waarnemingen boven alles stelt. Maar dat is niet altijd zo. Laat me uitleggen wat ik bedoel.

het verhaal van continentverschuiving

Het Verhaal van Continentverschuiving

Denk eens terug aan de eerste keer dat je een afbeelding van de aarde zag. Je merkte waarschijnlijk op dat het veel weg had van stukjes van een legpuzzel die in elkaar passen. Ze zien er zo uit omdat ze ooit allemaal verbonden waren in één supercontinent genaamd “Pangaea” ongeveer 100 miljoen jaar geleden.

En in de loop der tijd schoven de werelddelen uit elkaar en bewogen ze van elkaar vandaan, waardoor de wereld ontstond zoals we die nu kennen. Dit idee staat bekend als continentverschuiving. Dit lijkt nu voor de hand liggend, maar er was een tijd dat dit niet zo duidelijk was voor iedereen, zelfs niet voor de meeste wetenschappers.

Alfred Wegener

In de vroege jaren 1900 geloofde bijna niemand dat continenten konden bewegen of verschuiven. Om dit te verklaren, dachten veel wetenschappers dat er ooit een enorme landbrug was die Afrika en Zuid-Amerika verbond. Een brug die op mysterieuze wijze zonder spoor verdween. Maar een Duitse geofysicus genaamd Alfred Wegener geloofde dat Afrika en Zuid-Amerika precies in elkaar pasten omdat ze ooit verbonden waren in één enorme landmassa.

Om zijn theorie te testen, onderzocht Wegener de rotsen en fossielen aan de kusten van Afrika en Zuid-Amerika en ontdekte dat ze opmerkelijk vergelijkbaar waren. In 1912 publiceerde hij zijn bevindingen en zijn theorie van continentverschuiving. Je zou denken dat de wetenschappelijke gemeenschap al dit bewijs zou omarmen, maar dat deden ze niet. De meeste wetenschappers deden het af als puur toeval.

wetenschappelijke weerstand en inzicht

Wetenschappelijke Weerstand en Inzicht

Het idee was zo controversieel, en wetenschappers voelden zich zo bedreigd door Wegeners bevindingen, dat de American Association of Petroleum Geologists een forum hield met als enige doel de theorie van continentverschuiving te weerleggen.

Allemaal omdat het niet paste in hun wereldbeeld (no pun intended:-). Denk daar eens over na. Wetenschappers, mensen van wie we verwachten dat ze logisch zijn en gedreven door feiten, kwamen allemaal samen om een idee te verwerpen, simpelweg omdat het hen niet beviel. Dit deden ze ondanks het feit dat er overvloedig bewijs was dat het waar was. En dit deden ze terwijl het iets is dat zelfs een kind zou kunnen opmerken.

Pas in de jaren ’50, bijna 40 jaar later, begon de wetenschappelijke opinie te veranderen en begon de wetenschappelijke gemeenschap Wegeners idee van continentverschuiving te accepteren. Dit toont aan dat het feit dat Zuid-Amerika en Afrika op puzzelstukjes lijken die in elkaar passen, helemaal geen toeval was. De geschiedenis van de wetenschap staat vol met voorbeelden zoals deze, en dit alleen al zou ons sceptisch moeten maken wanneer zogenaamde experts iets afdoen als “slechts toeval.”

de betekenis van toeval

De Betekenis van Toeval

In de woorden van de Nobelprijswinnende natuurkundige Percy Williams Bridgeman: “Toeval is wat je overhoudt nadat je een slechte theorie hebt toegepast.” En dit zou ons niet moeten verbazen, want volgens de Duitse filosoof Arthur Schopenhauer doorloopt alle waarheid drie stadia: Eerst wordt het belachelijk gemaakt; ten tweede wordt het gewelddadig tegengewerkt; en ten derde wordt het geaccepteerd als vanzelfsprekend.

Dit suggereert dat we voorzichtig moeten zijn met het onmiddellijk afwijzen van dingen als louter toeval. En dit heeft ook belangrijke implicaties voor veel dingen die we in ons dagelijks leven ervaren. Dingen die we misschien geneigd zijn af te doen als gewoon toeval. Neem bijvoorbeeld het waargebeurde verhaal van Paul Gratchen.

het verhaal van paul grachan

Het Verhaal van Paul Grachan

Paul was net begonnen met daten met een vrouw genaamd Esther en hij dacht erover haar te vragen zijn vriendin te worden. Hij stond in een delicatessenwinkel, betaalde voor een broodje, toen hij een dollarbiljet opmerkte met de naam Esther erop.

“Wat vreemd,” dacht hij bij zichzelf dat de naam Esther juist op dat moment verscheen toen hij nadacht over hun relatie. Om de een of andere reden besloot hij het niet uit te geven, maar nam hij het biljet mee naar huis, iets wat hij normaal nooit zou doen. Hij besloot dat dit dollarbiljet een grappig cadeau voor Esther zou zijn, en dus deed hij het in een lijst en gaf het aan haar op de dag dat hij van plan was haar te vragen hun relatie officieel te maken.

Maar toen Esther de lijst met het dollarbiljet erin uitpakte, lachte ze niet. Ze was sprakeloos. Terwijl ze naar het dollarbiljet staarde, leek ze geschokt en verward. Na wat stilte vertelde Paul haar dat dit niet helemaal de reactie was die hij had gehoopt. Hij vroeg haar of er iets mis was. Esther antwoordde dat alles in orde was en stemde graag toe exclusief met Paul te daten.

De ware liefde van Esther

De ware liefde van Esther

Twee jaar gingen voorbij zonder enige vermelding van het dollarbiljet. Ze groeiden dichter naar elkaar toe en Paul vroeg uiteindelijk Esther ten huwelijk. Ze trouwden. En pas toen ze samen in hun nieuwe huis trokken, zag Paul het dollarbiljet weer. Hij was verrast dat Esther het biljet al die tijd had bewaard.

Toen onthulde Esther eindelijk waarom ze destijds zo reageerde op het biljet. Het blijkt dat ze op 19-jarige leeftijd in een ongelukkige relatie zat. Het liep ten einde. En midden in die breuk herinnerde ze zich dat ze dacht dat ze niet zeker wist of echte liefde wel echt bestond. Ze besloot haar lot in handen van het universum te laten. Ze nam tien verschillende één dollarbiljetten en op elk van hen schreef ze haar naam.

Ze zei tegen zichzelf: als het de bedoeling is dat ik mijn ware liefde vind, dan zal een van deze biljetten in handen komen van de man met wie ik zal trouwen. En dus, toen Paul haar het dollarbiljet met haar naam erop gaf, wist ze op dat moment dat ze met hem zou trouwen. Maar ze wilde dit niet zo vroeg in hun relatie onthullen.

Jung's Theorieën over Synchroniciteit

Jung’s Theorieën over Synchroniciteit

In 1952 publiceerde Jung een artikel waarin hij uitlegde dat we gebeurtenissen niet alleen kunnen verbinden door oorzaak en gevolg, maar ook door betekenis. Synchroniciteit gebeurt wanneer er een betekenisvol toeval is. En we vinden het wanneer een gebeurtenis in de wereld betekenisvol samenvalt met een gedachte of gevoel in de geest.

Vaak gebeurt dit wanneer je aan iets denkt en dan bijna direct iets anders opmerkt dat verbonden is met wat je net dacht of voelde. Zoals wat er gebeurde toen Paul Gratchen zichzelf betrapte op het denken aan Esther en onmiddellijk een dollarbiljet met hun naam erop zag.

Waarom gebeurt dit?

Waarom gebeurt dit?

Jung geloofde dat het leven geen reeks willekeurige gebeurtenissen is, maar eerder een uitdrukking van een diepere orde die hij “unus mundus” noemde. Sterker nog, Jungs concept van unus mundus vertoont opvallende gelijkenissen met Pythagoras’ idee dat alles in het universum verbonden is door een basisstructuur van getallen.

Volgens Jung zijn we allemaal verbonden binnen een netwerk dat ons een gevoel van universele heelheid geeft, en deze realisatie is meer dan alleen een intellectuele oefening, het is een spiritueel ontwaken. Jung zegt dat synchroniciteit een rol speelt vergelijkbaar met die van dromen, en het doel ervan is om ons bewuste denken te verschuiven naar verbinding met dit grotere universele bewustzijn.

 

De Rol van Synchroniciteit en Dromen

Jung benadrukt dat hij niet ontkent dat toevalligheden kunnen gebeuren, maar tegelijkertijd moeten we ook toegeven dat er sommige toevalligheden zijn die zo betekenisvol verbonden zijn, dat de kansen dat ze gebeuren zo onwaarschijnlijk zijn, zo onmogelijk, dat ze bijna onmogelijk te verklaren zijn.

En om deze reden moeten we synchroniciteiten niet negeren als ze gebeuren. We moeten ze zorgvuldig in acht nemen. Hier is nog een gangbaar voorbeeld: Als je ‘s nachts over iemand droomt en de volgende dag loop je toevallig diezelfde persoon tegen het lijf, dan moet je jezelf afvragen, waarom komt deze persoon nu in mijn leven?

de betekenis van toeval

wiskundige constanten in de natuur

Wat betekent dit, en welke boodschap moet ik hieruit halen? Dit brengt ons in een rijk verder dan de materiële wereld, en het impliceert een diepere en ongeziene orde in het universum. Want in een veel bredere zin, kan ons hele universum en het leven zelf worden beschouwd als een bijna onmogelijke toevalstreffer.

Veel wetenschappers hebben erop gewezen dat de fysieke wetten die we overal om ons heen zien, perfect lijken te zijn gerangschikt, op precies de juiste manier, om het leven zoals wij dat kennen te ondersteunen. We weten ook dat er wiskundige constanten in de natuur om ons heen zijn, zoals de snelheid van het licht, en de sterkte van de zwaartekracht.

En al deze getallen lijken precies goed te zijn voor ons universum om leven te bevatten. Als ze ook maar een beetje anders waren, zou het universum instorten of zou het de juiste chemische elementen niet hebben die nodig zijn voor de vorming van sterren of planeten.

fijnafgestemde universum

Het Fijnafgestemde Universum en Numerologie

Het is een vraag die het stellen waard is. Is het gewoon toeval dat de natuurwetten en de wiskundige constanten die we in het universum zien, precies zijn zoals ze zijn? En dat ze toevallig zo zijn gerangschikt dat ze leven mogelijk maken?

Dit heeft geleid tot wat veel wetenschappers het idee van het “fijnafgestemde universum” hebben genoemd. En als we nog dieper gaan, vinden we een ander type synchroniciteit dat verschijnt in relatie tot getallen. Volgens de numerologie, wanneer je getallen ziet die steeds weer in je leven verschijnen, in verschillende situaties en op verschillende manieren, is dat geen toeval.

alles gebeurt met een reden

Alles gebeurt met een reden

Net zoals een terugkerende droom kan worden opgevat als een boodschap van je onderbewustzijn, kan een getal dat je steeds weer ziet in je leven worden opgevat als een boodschap van het universum. Maar of je die boodschap wel of niet benut, is volledig aan jou.

In de numerologie worden deze terugkerende getallen “engelengetallen” genoemd. En ze kunnen waardevolle aanwijzingen geven over de kansen die al om je heen bestaan. Volgende keer gaan we dieper in op wat deze engelengetallen betekenen, hoe je ze kunt herkennen, en wat ze onthullen over jouw pad door dit leven. Heb je ooit vreemde of mooie toevalligheden in je leven opgemerkt?

YouTube Video

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found
Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

Erotische intelligentie test
CliftonStrengths Assessment
Myers-Briggs Type Indicator (MBTI)
Sigma man Test
Image Not Found

Hoogst gewaardeerd