Ontvang je gratis exemplaar van Wie Ben Jij? en krijg inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.
"Antwoorden op de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen, vanuit een spiritueel filosofisch perspectief."
Ken jij iemand die altijd meer wil hebben? Iemand die nooit tevreden is met wat hij of zij heeft? Zo ja, dan ken je een materialistisch persoon.
Materialistische mensen zijn altijd op zoek naar manieren om meer geld en bezittingen te verwerven. Ze geloven dat meer geld of dingen hen gelukkiger en meer vervuld zullen maken in het leven.
Uit onderzoek blijkt echter dat dit zelden het geval is. Materialistische mensen hebben in feite vaker een laag zelfbeeld, zijn ongelukkiger en maken het zelfs moeilijker om gezonde relaties te onderhouden. Als je hun gewoontes en gedrag vergelijkt met de gelukkigste mensen ter wereld, realiseer je je dat spullen niet hetgeen is wat echt vreugde brengt!
Hier is een lijst met de tien belangrijkste kenmerken van materialistische mensen en enkele inzichten over waarom ze nooit tevreden zijn – hoeveel ze ook hebben!
ZIJN MATERIALISTISCHE MENSEN GOED OF SLECHT?
Tegenwoordig krijgt materialisme een slechte reputatie, omdat mensen het vaak associëren met egoïsme en kwaad. Zoals bij veel dingen in het leven zijn er meestal twee kanten aan het verhaal.
Aan de ene kant geloven sterk materialistische mensen dat geld en materiële goederen de middelen zijn tot een gelukkig, succesvol en vervuld leven. In hun zoektocht naar meer negeren ze andere belangrijke dingen in het leven, zoals relaties, gemeenschap en het milieu.
Aan de andere kant zou je kunnen stellen dat materialisme een natuurlijke menselijke neiging is. We weten uit de vroege menselijke beschaving dat het verzamelen van voedsel en bezittingen onderdeel was van de survival of the fittest.
Mensen zijn fysieke wezens die leven in een materiële wereld. We hebben voedsel, water en onderdak nodig om te overleven.
Materialisme is dus alleen slecht wanneer het uit balans is met andere belangrijke waarden, zoals sociale relaties, ervaringen en gezin.
TOP 10 KENMERKEN VAN DE MATERIALISTISCHE PERSOON
Volgens Tim Kasser, Ph.D. en hoogleraar psychologie, wordt materialisme gezien als een negatieve eigenschap omdat het vaak geassocieerd wordt met competitiviteit, manipulatief gedrag, gebrek aan empathie of ander egoïstisch gedrag dat de meesten van ons proberen te vermijden.
In zijn interview met de American Psychological Association (APA) deelde Kasser dat materialisme geassocieerd wordt met:
- lagere niveaus van welzijn
- minder pro-sociaal interpersoonlijk gedrag
- ecologisch destructief gedrag
- slechte academische resultaten
- meer uitgaven en schulden
- verhoogde percentages van depressie en angst
- fysieke gezondheidsproblemen
Laten we dieper ingaan op de psychologie achter materialisme en waarom materialistisch zijn niet de weg naar geluk is.
1. ZE VERLANGEN NAAR SOCIALE STATUS
Een materialistisch persoon associeert geld en bezittingen als symbolen van identiteit op sociaal niveau.
Ze proberen hun waargenomen status te verhogen met goederen en geld, en hoe hoger ze staan in de pikorde, hoe beter ze zich voelen over zichzelf.
Er is een oud Chinees gezegde:
2. ZE ZIJN COMPETITIEF
Materialistische mensen hebben de neiging competitiever te zijn en zichzelf constant te vergelijken met anderen. Ze hebben het gevoel dat ze gelijke tred moeten houden met mensen of groepen met wie ze willen associëren, of zelfs boven hen willen staan.
Dit kan ertoe leiden dat een materialistisch persoon jaloers of afgunstig wordt op degenen die meer hebben dan zij en mensen die zij als “lager” beschouwen slecht behandelt.
Hun zelfvertrouwen krijgt een deuk wanneer ze het gevoel hebben dat ze niet opwegen tegen anderen. Hun waargenomen waardigheid kan gemakkelijk worden ondermijnd, want er zijn altijd mensen die meer hebben.
Als je je hierin schuldig voelt, lees dan dit blogbericht over waarom de vergelijking de vreugde steelt – en hoe je ermee kunt stoppen!
3. ZE GEVEN VOORRANG AAN GELD EN BEZITTINGEN
Een materialistisch persoon zoekt troost en zekerheid in geld en bezittingen en kiest daar altijd voor boven mensen.
Ze geven liever geld uit aan dingen dan aan ervaringen. Dit omdat ze geloven dat voorwerpen hen gelukkig en vervuld zullen maken, terwijl in werkelijkheid de relaties die we hebben met anderen het meeste uitmaken.
Omdat materiële bezittingen geen blijvende vreugde geven, zijn materialistische mensen constant op zoek naar het volgende nieuwe ding en zijn ze nooit tevreden.
Als je meer wilt leren over hoe je materialistische neigingen kunt overwinnen, heb ik een blogbericht over hoe je kunt stoppen met altijd meer willen dat een tegengif kan zijn voor materialisme.
4. GELD IS HOE ZE SUCCES METEN
Een materialistisch persoon meet succes alleen in termen van geld. Ze geloven dat hoe meer geld ze hebben, hoe succesvoller ze zijn.
Dit is echter een vals geloof, omdat succes niet alleen over geld gaat. Veel andere dingen dragen bij aan iemands succes, zoals relaties, gezondheid, geluk, gezin enzovoort.
Je ziet materialistische mensen misschien op sociale media omringd door ongelooflijke mensen en luxe, maar diep van binnen zijn ze eenzaam en onzeker. Ze vrezen dat op het moment dat hun geld op is, hun “vrienden” ook weg zullen zijn.
Als je The Great Gatsby hebt gelezen of gezien, weet je dat ze waarschijnlijk geen ongelijk hebben.
5. ZE HOUDEN ERVAN OM TE PRONKEN OP SOCIALE MEDIA
Een materialistisch persoon houdt ervan om zijn of haar rijkdom te showen. Je ziet ze op sociale media hun nieuwe speeltjes of gadgets showen.
Ze hebben constant de aandacht en erkenning van anderen nodig om zichzelf waard te voelen, wat hen kwetsbaar maakt voor andermans oordeel – wanneer je geen interesse toont in wat ze net gekocht hebben.
Voor hen draait alles om materialistische zaken, en niets anders doet ertoe.
6. ZE GAAN WINKELEN ALS ZE ZICH DEPRESSIEF OF VERDRIETIG VOELEN
Winkelen is de manier waarop een materialistisch persoon met negatieve emoties omgaat. Wanneer ze zich neerslachtig voelen, kopen ze graag dingen om zich beter te voelen.
Het is een tijdelijke oplossing die het probleem nooit echt oplost.
Ze raken verslaafd aan winkelen en dingen kopen om hen gelukkig te maken. Hun huis staat vaak vol rommel opgestapeld van hun winkeluitjes – kleding die ze nooit dragen en dingen die ze nooit gebruiken.
Emotioneel uitgeven wordt “retailtherapie” genoemd om een reden omdat het je goed laat voelen – maar alleen voor korte tijd! Je kunt hier meer over lezen hoe je impulsaankopen kunt stoppen in dit blogbericht omdat het een slechte gewoonte is die alleen maar leidt tot schulden en ongeluk.
7. EEN MATERIALISTISCH PERSOON IS EXTREEM MERKBEWUST
De wetenschap van branding is zeer gehaaid geworden. Adverteerders hebben geleerd hoe ze onze psyche kunnen aanspreken, waardoor merken effectief zijn verheven tot statussymbolen.
Materialistische mensen zijn erg gevoelig voor branding en willen kopen wat hen er goed uit laat zien voor anderen.
Ze zijn bereid meer te betalen voor een product omdat het een bepaald label heeft.
Merken geven materialistische mensen een gevoel van identiteit en sociale status. Ze hebben het gevoel dat het dragen of gebruiken van bepaalde merken geassocieerd zal worden met het imago van de elite klasse.
Ze moeten de nieuwste designer kleding, schoenen en handtassen hebben. Ze willen dat mensen weten dat ze het beste kunnen betalen, en ze willen dat anderen jaloers op hen zijn.
Voor hen draait het er allemaal om bij anderen de perceptie te wekken dat ze beter en superieur zijn.
Maar wat materialistische mensen niet beseffen, is dat ze hun ware geluk opofferen voor tijdelijke validatie van anderen.
Maar onthoud: alleen omdat iemand eruit ziet alsof hij geld heeft, betekent niet dat hij daadwerkelijk welvarend is. Integendeel, ze kunnen diep in de schulden zitten terwijl ze designerkleding dragen en in luxe auto’s rijden. Uiterlijk kan bedriegen!
8. ZE LIJDEN AAN STEMMINGSWISSELINGEN EN ANGST
De materialistische persoon is nooit tevreden omdat hij of zij constant op zoek is naar het nieuwste, beste ding. Ze vergelijken zichzelf met anderen en hebben altijd het gevoel dat ze tekortschieten.
Omdat geluk afgeleid van materialen van korte duur is, zitten ze constant in de put en op een roze wolk. Als gevolg hiervan kunnen ze lijden aan angst en depressie. Je kunt hier meer over lezen hoe te veel rommel en materialisme je psychologisch beïnvloeden in dit blogbericht over de voordelen van minimalisme.
9. ZE GEVEN MINDER OM HET MILIEU EN MENSEN
Van nature is materialisme sterk verbonden met consumentisme.
De materialistische persoon koopt waarschijnlijk vaker dingen die hij niet nodig heeft, wat veel afval genereert. Ze geven ook niet om waar hun producten vandaan komen en hoe ze gemaakt zijn – zolang het er maar goed uitziet en hun gewenste doel dient om hen op de een of andere manier te verheffen.
Deze manier van denken leidt vaak tot het veronachtzamen van sociale en milieuproblemen.
Aan de andere kant hebben mensen die minder om materialistische zaken geven de neiging duurzamer en milieubewuster te zijn. Ze zijn ook eerder geneigd geld of tijd te doneren aan liefdadigheidsinstellingen.
10. ZE GAAN IN DE SCHULDEN OM BIJ TE BLIJVEN MET DE KARDASHIANS
De materialistische persoon geeft prioriteit aan geld, bezittingen en sociale status en populariteit, wat altijd tot uiting komt in geld en het bezitten van dingen.
Deze behoefte om gelijke tred te houden met anderen drijft materialistische mensen vaak tot schulden. Rijk lijken, arm worden.
Hoewel het niet per se verkeerd is om enkele materiële bezittingen te willen hebben, wordt het een probleem wanneer het je leven begint te overheersen en de controle over je financiën overneemt. Op dat moment bezit jij je bezittingen niet meer, maar bezitten zij jou.
Als je merkt dat materiële bezittingen je leven beginnen te overheersen, is het van essentieel belang een stap terug te doen en je prioriteiten te heroverwegen. Het bezitten van dingen zou niet het begin en het einde van je bestaan moeten zijn. Er is meer in het leven dan alleen het verwerven van materiële bezittingen.
CONCLUSIE
De vergissing van een materialistisch persoon is te geloven dat het najagen van materiële bezittingen hen geluk, sociale status en bewondering zal opleveren; het tegendeel is echter waar.
Het verzamelen van zinvolle ervaringen, authentiek leven en kwaliteitsvolle sociale relaties zijn de voorwaarden voor een vervullend, gelukkig en gezond leven.
Men zou daarom de beslissing om materialisme boven levenservaringen te verkiezen, moeten heroverwegen.
Concentreer je in plaats daarvan op wat er echt toe doet in het leven:
- relaties
- ervaringen
- en gezondheid
Alleen dan kun je duurzaam geluk bereiken. Wanneer je verlangen naar geld en bezittingen uit balans is met andere belangrijke waarden, zoals mensen, ervaring en familie, kan tevredenheid die balans herstellen.
Link: YouTube video
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.