Kleefkruid: Het grappige onkruid dat geneest met Andrea Bleeker

Kleefkruid: Het sterke en grappige onkruid dat geneest met Andrea Bleeker


481 keer gelezen sinds
8
minuten leestijd
8
minuten leestijd
481 keer gelezen sinds

4.5
(2)

Kleefkruid: Een belangrijk geneeskruid voor diverse klachten

Goedendag. In dit artikel wil ik iets vertellen over kleefkruid. Dat is dat kruid dat overal aan blijft vastkleven. Veel mensen zien het als een hardnekkige onkruid, maar het is eigenlijk een heel belangrijk geneeskruid.

Kleefkruid en het lymfesysteem

In de geschiedenis is kleefkruid gebruikt bij huidproblemen en bij vochtophopingen. Door kenners wordt kleefkruid gezien als hét lymfekruid. Het lymfesysteem is een soort stofzuiger met een heleboel kleine slangetjes, de lymfevaten. Die zuigen vocht op en brengen dat naar de lymfeklieren.

Reiniging en herstel met kleefkruid

In die lymfeklieren, of knopen genoemd, zitten een soort vreetcellen en die eten alles op wat er niet in dat vocht hoort. Dat kunnen bijvoorbeeld virussen, bacteriën of gifstoffen zijn.

Het kleefkruid kun je zien als een soort onderhoudsmonteur van het lymfestelsel. Het kan lymfevaten schoonmaken, het kan lymfeklieren schoonmaken, het activeert het hele lymfestelsel en kan er zelfs voor zorgen dat lymfevaten weer kunnen herstellen.

Gebruik van kleefkruid

Dan moet je niet denken dat na drie kopjes thee je hele lymfestelsel gereinigd is en hersteld, daar heb je echt wel wat langere tijd voor nodig. Afhankelijk van je klacht zijn sommigen misschien na 3 weken kleefkruid van hun klachten af. Een ander moet misschien een paar maanden, of misschien wel een jaar kleefkruid daarvoor gebruiken.

Thee van kleefkruid

Je kunt thee van kleefkruid maken. Dan neem je ongeveer een theelepel met gedroogd kleefkruid of een paar van die verse topjes. Dat doe je in een kopje, daar doe je kokend water bij. Dat dek je af. Laat het ongeveer 10 minuten staan, dan zeef je het en drink je het op.

Let op bij gebruik van kleefkruid

Ik wil wel een waarschuwing geven. Ik ken meerdere mensen die dachten, ‘wauw kleefkruid, dat is een mooi kruid. Ik ga er enthousiast mee aan de slag.’ Ze dronken meteen een paar bekers per dag. Maar die mensen werden ziek, ze kregen last van ontgifting verschijnselen.

Hun hele lichaam was van slag omdat er in één keer teveel kleefkruid gebruikt werd. Dus aan te raden is; begin eerst met een kopje thee per dag en als je daar goed op reageert kan je het twee keer per dag nemen. Na het tijdje bouw je het op naar drie en hooguit 4 keer per dag.

Andere vormen van kleefkruid

In plaats van kleefkruid thee kun je ook gebruik maken van capsules, dan is het kruid gedroogd en tot poeder vermalen. Of je kunt gebruik maken van tinctuur van kleefkruid, die heet ‘Galium aparine’.

Veelzijdigheid van kleefkruid

Ik heb een lijst van allerlei klachten waar kleefkruid mogelijk bij kan helpen. Die kennis is al heel oud en is afkomstig van onze voorouders. Die hebben het uitgeprobeerd en die ervaarden iets en toen hebben ze dat doorverteld. Zo is die lijst steeds gegroeid. Of het ook bij jou ook zo goed werkt, kun je alleen maar zelf ervaren.

Kleefkruid voor diverse klachten

Omdat kleefkruid ontgift en zuivert, kan het bij ontzettend veel verschillende klachten verlichting geven. Want veel klachten worden veroorzaakt door een ophoping van afvalstoffen. Wat belangrijk is om te weten dat lymfevaten vlak onder de huid lopen.

Op het moment dat jij strakke kleding draagt, knel je eigenlijk zo’n lymfevat af. Als je klachten hebt die veroorzaakt worden omdat jij te strakke kleding draagt, dan kan kleefkruid je daar natuurlijk niet bij helpen.

Gewichtsverlies en huidproblemen

Kleefkruid wordt gezien als hét kruid waar je van kunt afvallen; het stimuleert de stofwisseling en het haalt overtollig vocht uit je lichaam, waardoor je strakker kan worden.

Het kan helpen bij allerlei soorten vochtophopingen, zoals dikke enkels, dikke knieën, dikke handen, maar het kan ook helpen bij vocht in de borsten.

Dat kan veroorzaakt worden door een te strakke bh, maar het kan ook komen doordat lymfekanaaltjes afgesloten zijn. En dan kan het afval gaan ophopen waardoor kleine cystes kunnen ontstaan.

Toepassing van kleefkruid bij huidproblemen

Je moet wel naar de arts gaan op het moment dat je het niet vertrouwt, maar als die zegt dat er niks aan de hand is, dan kun je kleefkruid gebruiken.

Want kleefkruid maakt die vaten weer schoon en zorgt voor een betere doorstroming. Kleefkruid kan ook gebruikt worden bij vochtophopingen die veroorzaakt worden door een kneuzing of door een operatie.

Kleefkruid kan helpen bij opgezette of ontstoken klieren, bij keelontsteking bijvoorbeeld. Bij een virus, bacterie, schimmel. Het zorgt er ook voor dat de kleine adertjes van de bloedvaten schoongemaakt kunnen worden. En het kan helpen bij bloedstolsels.

Daarnaast heeft kleefkruid een gunstig effect op nieren en blaas; stenen, gruis, nierontsteking, brandende urine, prostaatklachten. Seksueel overdraagbare ziektes en bij klachten aan het bewegingsstelsel.

Die worden naam namelijk vaak veroorzaakt door een ophoping van afvalstoffen: Stijfheid of reumatische klachten bijvoorbeeld. Omdat kleefkruid die afvalstoffen weghaalt, heb je kans dat je soepeler wordt.

Huidverzorging met kleefkruid

Daarnaast kun je kleefkruid gebruiken bij alle soorten huidproblemen. Denk dan aan zweren, wonden die niet willen helen, plekjes, puistjes, vlekken, enzovoort. Het is raadzaam om kleefkruid dan niet alleen in te nemen, maar ook om er iets op te doen. Je kunt bijvoorbeeld een sterke thee maken.

Dan maak je een washandje nat met die thee. Daar was je je lichaam een paar keer per dag mee. Of je doet die sterke thee in een sprayflesje. Dan spuit je het een paar keer per dag op de plek waar het nodig is. Je kunt ook gebruik maken van gedroogd kleefkruid poeder.

De poeder roer je door een beetje boter of door een beetje honing. Dat smeer je op de huid en dan dek je het af met een doekje. Dat laat je een tijdje zitten, het liefst minimaal 20 minuten, maar het mag ook nog langer blijven zitten. Je kunt ook een papje maken van vers kleefkruid.

Dan snijd je kleefkruid in kleine stukjes. Je doet er wat water bij. Met de staafmixer maal je dat helemaal fijn. Dan zeef je het. De pulp bevestig je, of meteen op de huid, of je doet het in een doekje en dat vouw je dicht.

Dat bevestig je dat op de huid. En dat laat je dan ook minimaal 20 minuten zitten. Dat vocht wat je eruit gezeefd hebt, moet je bewaren. Dat is ook heel genezend. Je kunt het drinken, maar het is vrij sterk geconcentreerd.

Dus probeer eerst een paar keer een theelepeltje per dag, of een eetlepel per dag, om te kijken hoe je erop reageert. Later kun je het opbouwen naar een borrelglas per keer.

Dat sap kun je ook gebruiken om je gezicht mee schoon te maken met een wattenschijfje. Of je doet het ook in een sprayflesje. Dus daar kun je ook nog van alles mee doen.

Veilig gebruik van kleefkruid

Kleefkruid is een heel veilig kruid. Kinderen mogen het ook gebruiken, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven. Alleen zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Omdat kleefkruid extra vocht uitscheid, moet je het niet tegelijk gebruiken met plaspillen.

Ook niet met bloedverdunners. Als je ernstig ziek bent, of veel medicijnen gebruikt, kun je beter even overleggen met een deskundige of het raadzaam is om dat te combineren. Daarnaast heeft kleefkruid vierkante stengels.

Als je het plukt, die randen zijn best scherp. Het kan je huid verwonden, dus hou daar rekening mee. En er zijn mensen die allergisch zijn voor kleefkruid. Dan kun je beter op zoek gaan naar een ander kruid.

Eetbaarheid van kleefkruid

Kleefkruid is ook eetbaar, het smaakt een beetje naar spinazie. Je kunt van alle bovengrondse delen thee maken. Het jonge blad kun je rauw eten. Als het wat ouder is, dan krijgt het allemaal haakjes.

Daarmee houdt het zich vast aan andere planten zodat het rechtop kan staan. Want kleefkruid zelf is een slappe plant, die valt anders op de grond. Het oudere kleefkruid moet je dan even fijn snijden en even koken, bijvoorbeeld in een stamppot, in de soep, of in een gebakken ei of pannenkoeken.

Van de zaden werd vroeger een surrogaat koffie gemaakt. De zaden werden dan geplukt van de plant, de onrijpe zaden. Ze werden geroosterd, gemalen en daar werd heet water overgegoten.

Ik wilde het uitproberen, maar ik was ongeveer een kwartier bezig en toen had ik pas een half handje vol met zaad, want ze zijn hartstikke klein. Dus ik ben er mee gestopt. Als je veel geduld hebt, is het natuurlijk wel heel leuk om uit te proberen.

Slotwoord

Er is nog veel meer leuke informatie over deze plant te vinden. Ik raad je aan; probeer het uit, kijk wat het met je doet en geef deze kennis door. Dat kan je onder andere doen door het delen van het volgende filmpje. Dankjewel!

Link YouTubeVideo

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.5 / 5. Stemtelling: 2

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Random Image

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found