Quercetine is een krachtige flavonoïde molecule die in veel groenten, fruit en granen voorkomt. Het heeft een breed scala aan potentiële gezondheidsvoordelen. Hier zijn enkele manieren waarop deze flavonoïde gunstig kan zijn voor jouw gezondheid en welzijn.
Alvast 5 van de belangrijkste punten
- Quercetine heeft sterke ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het beheersen van chronische aandoeningen. Het is aangetoond dat het verschillende ontstekingsmarkers blokkeert.
- Het fungeert als een krachtige antioxidant en beschermt cellen tegen schade door vrije radicalen. Deze werking kan een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van kanker.
- Quercetine ondersteunt de cardiovasculaire gezondheid, helpt bij het reguleren van de bloeddruk en verlaagt het “slechte” cholesterol. Dit draagt bij aan een gezond hart en bloedsomloop.
- Het kan het immuunsysteem versterken door immuunroutes te moduleren, wat vooral nuttig is voor oudere volwassenen met een verzwakt immuunsysteem. Het bevordert een betere immuunfunctie.
- Onderzoek toont aan dat quercetine de cognitieve functie verbetert en het zenuwstelsel beschermt. Het kan daarmee het risico op neurodegeneratieve ziekten verminderen.
1. Ontstekingsremmende eigenschappen
Er is veel onderzoek gedaan naar de ontstekingsremmende effecten van quercetine. Het is aangetoond dat het veel chronische aandoeningen, die met het ouder worden kunnen voorkomen, zoals diabetes, hartziekten en neurodegeneratieve aandoeningen kan helpen voorkomen en beheersen.
Studies in reageerbuizen hebben aangetoond dat quercetine met succes verschillende ontstekingsmarkers, zoals interleukine-6 (IL-6) en tumornecrosefactor blokkeerde.
Een ander onderzoek naar het gebruik van quercetine bij vrouwen met reumatoïde artritis, een ontstekingsvorm van artritis, wees uit dat vrouwen die 500 mg quercetine namen, een verbetering in gewrichtspijn en stijfheid hadden, evenals een vermindering van verschillende ontstekingsmarkers.
2. Antioxidantfunctie
Quercetine bewijst ook een krachtige antioxidant te zijn. Dit betekent dat quercetine gezonde cellen beschermt tegen oxidatieve schade door vrije radicalen in het lichaam. Vanwege dit werkingsmechanisme spelen antioxidanten waarschijnlijk een grote rol bij het voorkomen van kanker.
Verschillende studies hebben aangetoond dat quercetine de groei van kanker bij dieren kan onderdrukken en zelfs celdood kan veroorzaken bij prostaatkanker. Andere studies hebben voordelen aangetoond voor borst-, dikke darm- en eierstokkanker. Er zijn echter meer onderzoeken bij mensen nodig om een definitieve aanbeveling voor het gebruik van quercetine in de oncologie te geven.
3. Cardiovasculaire gezondheid
Van quercetine is aangetoond dat het de gezondheid van het hart ondersteunt. Het wordt nu in verband gebracht met een gezonde bloeddruk en bloedsomloop en kan zelfs helpen het “slechte” cholesterol te verlagen, dat vaak “LDL” wordt genoemd en direct verband houdt met het risico op hartziekten.
Verklarende woordenlijst
- Flavonoïde: Een type plantenstof met antioxidatieve eigenschappen.
- Oxidatieve schade: Schade aan cellen door vrije radicalen.
- Cardiovasculair: Met betrekking tot het hart en de bloedvaten.
- Neurodegeneratieve ziekten: Aandoeningen waarbij zenuwcellen in de hersenen en het ruggenmerg beschadigen.
- Cytokine: Een stof die door cellen van het immuunsysteem wordt afgescheiden.
4. Ondersteuning van het immuunsysteem
Quercetine kan zelfs het immuunsysteem versterken. Het is aangetoond dat het de immuunfunctie verbetert door direct verschillende chemicaliën te moduleren die betrokken zijn bij de immuun- en ontstekingsroutes. Dit kan vooral gunstig zijn voor oudere volwassenen, omdat het immuunsysteem met de leeftijd verzwakt.
5. Cognitieve gezondheid
Er zijn enkele studies die aantonen dat quercetine het zenuwstelsel kan beschermen, waardoor het risico op neurodegeneratieve ziekten afneemt en de cognitieve functie wordt geoptimaliseerd. Dit kan verband houden met het vermogen om de hersenen te beschermen tegen oxidatieve schade, wat de algehele gezondheid van de hersenen en de geheugenfunctie bevordert.
Studies bij muizen met de ziekte van Alzheimer tonen aan dat regelmatige injecties met quercetine het leervermogen bij proefpersonen verbeterden.
6. Voordelen bij het sporten
Quercetine kan je zelfs helpen om beter te presteren tijdens het sporten. In een overzicht van onderzoeken bij mensen werd vastgesteld dat quercetine mogelijk de sportprestaties verbetert door het uithoudingsvermogen en de zuurstofopname te verhogen, terwijl het spierherstel en vermoeidheid vermindert.
7. Huidvoordelen
Naarmate we ouder worden, verliest de huid de neiging om collageen en elasticiteit te verliezen, wat leidt tot rimpels en een slappe huid. De antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen van quercetine kunnen het verschijnen van huidveroudering helpen vertragen door te beschermen tegen UV-schade en de algehele ontsteking te verminderen. Het kan ook de collageensynthese helpen bevorderen, waardoor de huid ondanks het ouder worden zijn elasticiteit behoudt.
Conclusie
Hoewel quercetine een aantal gezondheidsvoordelen heeft, is het geen allesomvattende oplossing voor gezondheid en welzijn. Het verhogen van je consumptie van deze krachtige flavonoïde kan waarschijnlijk je algehele gezondheid verbeteren, maar het moet worden beschouwd als onderdeel van een algehele gezonde levensstijl.
Geraadpleegde bronnen:
- Anand David et al. 2016. Overzichten van biologisch belang van quercetine: een bioactieve flavonoïde.
- Chen & Pace-Asciak. 1996. Vaatontspannende werking van resveratrol en quercetine in geïsoleerde rattenaorta
- Costa et al. 2016. Mechanismen van neuroprotectie door quercetine: tegengaan van oxidatieve stress en meer
- Guo et al. 2019. Werking van quercetine op lipidenprofielen bij mensen met overgewicht en obesitas: een systematische review en meta-analyse
- Hashemzaei et al. 2017. Antikanker- en apoptose-inducerende effecten van quercetine in vitro en in vivo
- Javadi et al. 2017. Het effect van quercetine op ontstekingsfactoren en klinische symptomen bij vrouwen met reumatoïde artritis: een dubbelblinde, gerandomiseerde gecontroleerde trial
- Kozłowska & Szostak-Wegierek. 2014. Flavonoïden – voedselbronnen en gezondheidsvoordelen
- Kressler et al. 2011. Quercetine en uithoudingsvermogen bij het sporten: een systematische review en meta-analyse
- Leyva-López et al. 2016. Flavonoïden als cytokinemodulatoren: een mogelijke therapie voor ontstekingsgerelateerde ziekten
- Li et al. 2016. Quercetine, ontsteking en immuniteit.
- Pham-Huy et al. 2008. Vrije radicalen, antioxidanten bij ziekte en gezondheid
- Sabogal-Guáqueta et al. 2015. De flavonoïde quercetine verbetert de pathologie van de ziekte van Alzheimer en beschermt de cognitieve en emotionele functie bij verouderde transgene muizen met het model van de ziekte van Alzheimer
- Shin et al. 2019. Quercetine richt zich rechtstreeks op JAK2 en PKCδ en voorkomt door UV veroorzaakte fotoveroudering in de menselijke huid
- Yang et al. 2020. Quercetine: zijn belangrijkste farmacologische activiteit en potentiële toepassing in de klinische geneeskunde
- Yang et al. 2015. Quercetine bij prostaatkanker: chemotherapeutische en chemopreventieve effecten, mechanismen en potentieel voor klinische toepassing (Review)
Ook lezen:
Veelgestelde vragen
Wat is de belangrijkste functie van quercetine?
Quercetine werkt als een krachtige antioxidant, die vrije radicalen neutraliseert en cellen beschermt tegen schade. Het heeft ook ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen.
Waar zit quercetine in?
Quercetine komt van nature voor in verschillende planten, zoals uien, appels, bessen, en groene thee. Ook in sommige supplementen is het te vinden.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van quercetine?
Quercetine kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van het immuunsysteem en het beschermen tegen bepaalde chronische ziekten. Het kan ook een positief effect hebben op hart- en vaatziekten.
Zijn er bijwerkingen bij het gebruik van quercetine?
Over het algemeen wordt quercetine als veilig beschouwd bij normaal gebruik, maar in sommige gevallen kunnen bijwerkingen zoals hoofdpijn of maagklachten voorkomen. Het is verstandig om met een zorgverlener te overleggen voordat je supplementen gebruikt.
Kan iedereen quercetine supplementen gebruiken?
Het wordt aangeraden om altijd eerst met een arts of zorgverlener te overleggen voordat je begint met het innemen van quercetine supplementen, vooral als je al medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt.