Krokodil blijkt zwanger te zijn... van zichzelf: Een wonder van de natuur

Krokodil blijkt zwanger te zijn… van zichzelf: Een wonder van de natuur


419 keer gelezen sinds
3
minuten leestijd
3
minuten leestijd
419 keer gelezen sinds

0
(0)

In een verbazingwekkende wending van de natuurlijke orde, heeft een krokodil in een dierentuin in Costa Rica zichzelf zwanger gemaakt. Dit fenomeen, bekend als parthenogenese, is een vorm van voortplanting waarbij een vrouwelijk organisme nakomelingen kan produceren zonder bevruchting door een mannetje. Het is een zeldzaam maar fascinerend verschijnsel dat de grenzen van onze kennis over de natuurlijke wereld blijft verleggen.

De ontdekking

Deze bijzondere ontdekking werd gedaan in de Parque Reptilandia-dierentuin in Costa Rica. Een verzorger ontdekte een legsel eieren in het krokodillenverblijf, afkomstig van een achttienjarige spitssnuitkrokodil (Crocodylus acutus). Deze krokodil had al zestien jaar in afzondering geleefd, zonder enig contact met een mannetje. Toen de eieren werden onderzocht, bleek dat er geen vaderlijke allelen aanwezig waren in de eieren. Eén ei bevatte een volledig gevormde foetus die genetisch identiek was aan de moeder. Dit was het onmiskenbare bewijs dat de krokodil zichzelf zwanger had gemaakt.

Krokodil blijkt zwanger te zijn… van zichzelf: Een wonder van de natuur

Parthenogenese: Een wonder van de natuur

Parthenogenese is een vorm van voortplanting waarbij een onbevruchte eicel zich kan ontwikkelen tot een nieuw individu. Dit fenomeen komt vaker voor bij dieren zoals vogels, haaien en reptielen, maar dit is de eerste keer dat het bij een krokodil is vastgesteld. Bij parthenogenese kan een poollichaampje met een eicel versmelten, waardoor een foetus ontstaat. De nakomelingen bij parthenogenese zijn vrijwel identiek aan de moeder en zullen altijd vrouwtjes zijn.

De implicaties

Deze ontdekking heeft verstrekkende implicaties voor ons begrip van de natuurlijke wereld. Het suggereert dat krokodillen, net als vogels en sommige reptielen, in staat zijn tot maagdelijke voortplanting. Dit roept ook vragen op over de mogelijkheid dat dinosauriërs en pterosauriërs, die tot dezelfde groep behoren als krokodillen en vogels, ook in staat waren tot parthenogenese.

Conclusie

De ontdekking van een krokodil die zichzelf zwanger heeft gemaakt, is een fascinerend voorbeeld van de wonderen van de natuurlijke wereld. Het herinnert ons eraan dat er nog zoveel te leren en te ontdekken valt over de dieren met wie we onze planeet delen.

Voor meer informatie over dit onderwerp, bekijk deze YouTube-video over parthenogenese.

Bronnen

  • “Hoe werkt maagdelijke voortplanting bij dino’s en krokodillen?” National Geographic
  • “Maagdelijke krokodil in Costa Rica maakte zichzelf zwanger” RTL Nieuws
  • “Parthenogenesis in a Captive Asian Water Dragon (Physignathus cocincinus)” Journal of Herpetology
  • “Parthenogenesis in Komodo Dragons” Nature
  • “Parthenogenesis in a Malagasy chameleon” Biology Letters

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Random Image

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found

Uit Dezelfde Categorie

Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

Sigma man Test
Inclusiviteit Test
Spiritualiteit Test
Emotionele Intelligentie Test
Image Not Found

Hoogst gewaardeerd