Schrijf je in voor een gratis exemplaar van De Manifestatie Mindset en ontvang inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.
Je wordt wakker en zodra je je ogen opent, begin je meteen na te denken over je problemen. Werk – relaties – geld, en de lijst blijft groeien.
Deze problemen zijn herinneringen in je brein, en elk van die herinneringen is verbonden met bepaalde mensen, dingen en plaatsen.
Deze herinneringen zijn vastgelegde momenten uit het verleden, wat betekent dat je, zodra je je dag begint, eigenlijk al in het verleden leeft.
In dit uitvoerige artikel onderzoeken we hoe je dit kunt veranderen en je brein kunt herprogrammeren volgens de wijze lessen van Dr. Joe Dispenza.
Herinneringen en emoties
Elke herinnering is ook gekoppeld aan een emotie. De herinnering aan het krijgen van je eerste hond roept bijvoorbeeld een sterk, gelukkig gevoel op. Daarentegen kan de herinnering aan ontslagen worden een bittere, misschien zelfs depressieve emotie oproepen. Zodra je die herinnering terughaalt, herleef je ook de bijbehorende emoties.
Hoe kun je je dan blij en energiek voelen als je je dag begint met het denken aan problemen? Dat leidt alleen maar tot een zwaar gevoel op je borst, pijn, verdriet, en een gebrek aan motivatie om iets te doen. Eigenlijk leef je je verleden opnieuw. Het gevaar hiervan is dat het een valstrik is. Het verleden voelt vertrouwd; je weet al wat er gebeurt.
Voor velen kan dat, aan de ene kant, geruststellend zijn. Maar dat vertrouwde verleden wordt ook een voorspelbare toekomst. Je blijft dezelfde patronen herhalen. Joe Dispenza zegt: Mensen pakken hun telefoon, checken berichten en sociale media, lezen het nieuws en voelen zich verbonden met alles wat ze al kennen in hun leven.
Daarna volgen ze hun gebruikelijke gewoonte: opstaan, naar het toilet gaan, koffie drinken, douchen, aankleden en op dezelfde manier naar het werk rijden. Denk er eens over na: je doet elke dag dezelfde dingen, ontmoet dezelfde mensen die je hetzelfde laten voelen. Het is een gewoonte, en je brein raakt op die manier geprogrammeerd.
Je voert zoveel dingen onbewust uit dat je het niet eens meer doorhebt, en de dagen vervagen in elkaar. Je wordt geleid door dit programma. Dispenza legt uit dat tegen de tijd dat je 35 bent, 95% van wie je bent, bestaat uit aangeleerd gedrag, emotionele reacties, gewoontes, overtuigingen en je kijk op de wereld…
Deze werken bijna als een computerprogramma dat op de achtergrond draait. Dus als je jezelf vertelt, met de resterende 5% van je bewuste geest, dat je je leven wilt veranderen en gezond, gelukkig of vrij wilt zijn, zal je lichaam niet luisteren. Het draait namelijk op een heel ander programma… Dus… HOE kunnen we die veranderingen doorvoeren?
Leven in angst
Joe Dispenza zegt dat de meeste mensen pas besluiten een verandering door te voeren als ze met een crisis of trauma worden geconfronteerd… Veel mensen beginnen pas met sporten of afvallen nadat ze de diagnose van een ziekte hebben gekregen.
Maar waarom wachten?
Hij zegt dat de meeste mensen momenteel 70% van hun leven doorbrengen in de overlevingsmodus en onder constante stress leven. En als je daar goed over nadenkt, klopt dat. We maken ons zorgen over zoveel dingen en verwachten altijd het ergst mogelijke scenario. Naar mijn mening wordt dit ons al op jonge leeftijd aangeleerd.
We krijgen van onze ouders en op school te horen dat het altijd beter is om voorbereid te zijn op het ergst mogelijke scenario. Natuurlijk is het goed om rekening te houden met wat er mis kan gaan; echter, dit mag niet de overhand krijgen. Het brengt ons in een constante staat van angst. En waarom is dat belangrijk?
Joe Dispenza zegt dat je lichaam HET ONBEWUSTE BREIN is. Stel je voor dat je in bed ligt en je begint te piekeren over iets dat in de toekomst zou kunnen gebeuren. En natuurlijk – je denkt aan het ergst mogelijke scenario. Stel dat je bang bent dat je je baan verliest.
Terwijl je de emoties ervaart die verbonden zijn aan dat scenario, kan je lichaam het verschil niet zien tussen dit ingebeelde scenario en iets dat daadwerkelijk in je leven gebeurt. Dus je lichaam reageert alsof het echt gebeurt. Het zet je in een staat van angst en overlevingsdrang. En dit belemmert je vermogen om vooruit te komen, wat ik nu zal uitleggen.
De tekst bevat nog een paar kleine fouten en enkele subtiele gevallen van Dunglish. Hier is de volledig gecontroleerde en aangepaste versie:
Het herprogrammeren van je onderbewustzijn
“Ik heb er genoeg van, ik WIL dit echt veranderen!” zeg je tegen jezelf. De constante angst beperkt je in alle aspecten van je leven. Het probleem is echter dat je lichaam—je onderbewuste—sterker is dan je bewuste geest. Het programma in je hoofd zit al te diep geworteld.
Dispenza zegt dat om dit te veranderen, je jezelf moet transformeren van “de dienaar” naar “de meester.” Je hebt dit programma te lang gevolgd. Je moet jezelf bewijzen dat jij de regie hebt over je leven. Maar hier ligt de valkuil: dit betekent dat je het onbekende moet omarmen. En geloof me—dat klinkt makkelijker dan het is.
Het is veel eenvoudiger om terug te vallen in schuldgevoel en lijden na een nederlaag, dan het onbekende te trotseren. De reden hiervoor is dat je tenminste kunt voorspellen dat je je schuldig en ellendig zult voelen als je opgeeft. En vaak kiezen we voor het voorspelbare. Het “onbekende” is voor de meeste mensen een angstaanjagende plek omdat er geen zekerheden zijn.
Dispenza vertelt dat veel mensen naar hem toe komen en zeggen: “Ik kan mijn toekomst niet voorspellen. Ik ben in het ‘onbekende!’” Wat hij daarop antwoordt klinkt misschien als een cliché, maar na het geprobeerd te hebben, moet ik het ermee eens zijn. Hij zegt: “De beste manier om je toekomst te voorspellen, is door het te creëren. Niet vanuit het bekende, maar vanuit het onbekende.”
Begin met jezelf af te vragen: Welke gedachten wil ik in mijn hoofd toelaten? Welk gedrag wil ik aan mezelf laten zien? Wie wil ik worden? Hoe ziet het leven eruit dat ik wil leiden? Visualiseer dan mentaal dit scenario.
Sluit je ogen en stel je voor hoe je leeft, hoe je je gedraagt, welke acties je onderneemt en welke overtuigingen je hebt over jezelf. Het belangrijkste is dat je echt aanwezig bent in dat moment. Want dan maakt je brein geen onderscheid tussen wat je je voorstelt en wat je in de echte wereld ervaart.
Dit is het moment waarop je een nieuw programma in je brein begint te installeren, waardoor je van een archief van het verleden naar een routekaart voor de toekomst gaat, zoals Dispenza uitlegt.
Als je dit blijft doen, wordt het je nieuwe programma. Je moet vastberaden zijn en dit consistent oefenen. Je zult veranderingen zien in je gedrag, de acties die je onderneemt, en je algehele denkwijze.
Schepper of slachtoffer?
“Mijn leven is ellendig omdat mijn baas een idioot is!!”
“Ik kan niet op vakantie omdat ik geen rijke ouders heb!”
Dit soort uitspraken zorgen ervoor dat je als slachtoffer blijft leven in je wereld. En laten we eerlijk zijn, de meesten van ons zeggen dit soort dingen vaak, vooral wanneer we moeilijke tijden doormaken. Dispenza zegt dat wanneer je dit omdraait en begint te zeggen: “De manier waarop ik denk en voel, beïnvloedt wat er in mijn leven gebeurt!” je de schepper van je eigen wereld wordt.
Hij legt uit dat de meeste mensen denken dat wanneer ze een gedachte hebben, die gedachte de waarheid is. “Een van mijn grootste inzichten op mijn eigen reis was dat, alleen omdat je een gedachte hebt, dat niet betekent dat die waar is,” zegt Dispenza.
Onderzoek toont aan dat we gemiddeld tussen de 12.000 en 60.000 gedachten per dag hebben! Negentig procent van die gedachten zijn herhalingen. Wanneer je een slachtoffer bent van je gedachten, zal je leven niet veranderen.
Dezelfde gedachten leiden tot dezelfde keuzes – dezelfde keuzes leiden tot hetzelfde gedrag – hetzelfde gedrag leidt tot dezelfde ervaringen – en dezelfde ervaringen produceren dezelfde emoties.
Zoals Dispenza verder uitlegt, moeten we ons meer bewust worden van hoe we denken, hoe we handelen en hoe we ons voelen. Dat proces heet metacognitie. En DÁT is de sleutel! Laten we dat wat verder verkennen.
De tekst is over het algemeen goed vertaald, maar er zijn enkele subtiele gevallen van Dunglish en kleine zinsstructuren die natuurlijker kunnen worden gemaakt. Hieronder is de aangepaste versie:
De Sleutel tot je Onderbewuste
Dispenza legt uit dat naarmate we ons bewuster worden van de onbewuste toestanden van onze geest en ons lichaam, we minder snel vervallen in automatische, onbewuste gewoontes gedurende de dag.
We worden ons bewust van onze gedachten, en die zullen niet meer zomaar ongemerkt voorbijgaan. We raken ook bekend met het gedrag en de emoties van ons “oude zelf”, wat ons helpt om deze achter ons te laten en over te gaan naar een nieuwe emotionele staat.
Om dit met een simpel voorbeeld te illustreren:
Stel je voor dat je net een nieuw huis hebt gekocht met een grote tuin. Je ziet jezelf al ontspannen in die tuin, terwijl je mooie bloemen en groenten plant.
Maar voordat je dit kunt doen, moet je eerst het vervelende onkruid en de stenen verwijderen en de grond goed voorbereiden. Hetzelfde geldt voor het herprogrammeren van je geest. Je moet de zaken kwijtraken die je niet meer wilt hebben. Je moet ruimte maken voor nieuwe gedachten en overtuigingen.
Het goede nieuws is dat als je vastzit in een programma dat je niet meer wilt, dit eigenlijk een grote kans biedt voor persoonlijke groei en zelfontdekking. Dr. Dispenza legt uit dat we het meeste over onszelf leren wanneer we uit onze comfortzone stappen en het ongemak onder ogen zien.
De reden hiervoor is dat wanneer we het ongemakkelijke gebied betreden, we het huidige moment willen ontvluchten, en ons oude programma in werking treedt. In die fase kun je de triggers waarnemen die je werkelijkheid bepalen—de plaatsen, mensen en situaties die bepaalde gevoelens bij je oproepen.
Om te voorkomen dat je door de buitenwereld wordt gestuurd, moet je jezelf overstijgen en groter worden dan de omstandigheden van je omgeving, legt Dispenza uit. Hij zegt dat meditatie daarbij het juiste hulpmiddel is.
En voordat je zegt dat meditatie niet voor jou werkt, probeer gewoon eens rustig te gaan zitten en je ogen te sluiten. Ontkoppel jezelf van je omgeving. Wanneer je minder ziet, krijgt je brein minder prikkels. Je kunt ook oordopjes indoen of zachte muziek afspelen, zodat er nog minder informatie binnenkomt.
Zit gewoon even stil—alle e-mails, berichten en sociale media kunnen wachten. Op dit moment zit je alleen, je proeft of ruikt niets, en je ziet of hoort geen informatie. Zie je? Er is niets negatiefs in je hoofd. Wanneer je je volledig op het huidige moment richt, verdwijnen de zorgen over het verleden en de stress over de toekomst.
Je merkt nu dat je gedachten je normaal gesproken gedurende de dag sturen, toch? Wanneer je geest terugkeert naar het emotionele verleden en je aandacht daarheen trekt, verplaats je je energie van het huidige moment naar het verleden. En waar je je aandacht op richt, daar gaat je energie heen.
Als je je hiervan bewust wordt, stuur je jezelf simpelweg terug naar het huidige moment. Elke keer dat je merkt dat je lichaam verlangt naar die oude emoties en je je aandacht terugbrengt naar het nu, geef je je lichaam het signaal dat het niet langer de controle heeft.
JIJ bent de baas over je geest. En je wilskracht wordt sterker dan het oude programma.
Blijf dit keer op keer oefenen. Je moet trainen! Maar het is de moeite waard, want zo bevrijd je jezelf van de ketenen van emoties die je vasthouden in het vertrouwde verleden.
Mijn persoonlijke advies is om nooit te vergeten dat dit een voortdurend proces is. Het is makkelijk om terug te vallen in je oude patronen als je hier niet bewust mee bezig blijft.
Ook lezen:
Veelgestelde vragen
Hoe kan ik mijn brein herprogrammeren?
Je kunt je brein herprogrammeren door bewust je gedachten te kiezen en ongewenste gewoontes te doorbreken. Visualisatie en meditatie spelen hierbij een grote rol.
Waarom leven we vaak in het verleden?
We leven vaak in het verleden omdat onze herinneringen gekoppeld zijn aan emoties. Deze emoties activeren gewoontes die we herhalen, waardoor we in dezelfde patronen blijven vastzitten.
Hoe helpt meditatie bij het veranderen van gewoontes?
Meditatie helpt je afstand te nemen van de buitenwereld en je aandacht op het huidige moment te richten. Dit maakt het makkelijker om oude patronen los te laten en nieuwe gewoontes te creëren.
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.