Ken je dat verkwikkende gevoel wanneer je frisse lucht in de natuur inademt? Het lijkt meer te zijn dan alleen het ontbreken van vervuiling.
Als we aan voedingsstoffen denken, denken we meestal aan wat we via ons eten binnenkrijgen. Maar een analyse van wetenschappelijke studies laat overtuigend zien dat mensen ook bepaalde voedingsstoffen uit de lucht opnemen.
In een nieuw artikel in *Advances in Nutrition* noemen we deze ingeademde voedingsstoffen “voedingsstoffen uit de lucht” – om ze te onderscheiden van de “voedingsstoffen uit voedsel” die via de darmen worden opgenomen.
We stellen voor dat ademhalen een aanvulling op onze voeding kan zijn met belangrijke stoffen zoals jodium, zink, mangaan en enkele vitamines. Deze theorie wordt ondersteund door wetenschappelijk bewijs. Maar waarom hoor je dit nu pas?
Ademhalen stopt nooit
We ademen ongeveer 9.000 liter lucht per dag in en zo’n 438 miljoen liter in een mensenleven. Anders dan eten, gaat ademhalen continu door. Zelfs een minimale blootstelling aan nuttige stoffen in de lucht kan daardoor veel effect hebben.
Tot nu toe is onderzoek naar lucht vooral gericht op vervuiling. De nadruk ligt op het verwijderen van schadelijke stoffen in plaats van te kijken naar mogelijke voordelen. Omdat een enkele ademhaling slechts minieme hoeveelheden voedingsstoffen bevat, leek het wellicht niet belangrijk.
Door de eeuwen heen hebben verschillende culturen frisse lucht en de natuur als gezond ervaren. Onze theorie over voedingsstoffen uit de lucht bevestigt dat deze ideeën wetenschappelijk te onderbouwen zijn. Zuurstof is bijvoorbeeld een essentieel onderdeel – een stof die nodig is om basisfuncties van het lichaam in stand te houden.
We noemen het alleen geen voedingsstof, omdat we het inademen in plaats van eten.
Hoe werkt opname via de lucht?
Voedingsstoffen uit de lucht komen ons lichaam binnen via kleine bloedvaten in de neus, longen, het reukgebied (dat geuren waarneemt) en het achterste deel van de keel.
De longen zijn in staat om veel grotere moleculen op te nemen dan de darmen – tot wel 260 keer groter. Deze moleculen komen direct in de bloedbaan en de hersenen terecht.
Geneesmiddelen die je kunt inademen, zoals nicotine of anesthetica, werken al binnen enkele seconden. Deze middelen zijn veel effectiever in lage doseringen dan wanneer ze via de mond worden ingenomen.
De darmen daarentegen breken stoffen af in kleine componenten met behulp van enzymen en zuren. Wanneer deze componenten in het bloed komen, worden ze verwerkt en gefilterd door de lever.
Hoewel de darmen goed zijn in het opnemen van suikers, zetmelen en aminozuren, zijn ze minder efficiënt in het opnemen van sommige soorten medicijnen. Wetenschappers proberen dit constant te verbeteren.
Bewijs is al decennia beschikbaar
Veel wetenschappelijke ontdekkingen die nu vanzelfsprekend lijken, waren altijd al om ons heen. Zo toonde onderzoek uit de jaren 60 aan dat mensen die in wasserijen werkten en regelmatig jodium in de lucht inademden, hogere niveaus van jodium in hun bloed en urine hadden.
Meer recent hebben onderzoekers in Ierland schoolkinderen bestudeerd die wonen in de buurt van zeewierrijke kustgebieden, waar de concentraties van jodiumgas in de lucht veel hoger waren. Deze kinderen hadden significant meer jodium in hun urine en hadden minder kans op jodiumtekort dan kinderen die in kustgebieden met minder zeewier of in landelijke gebieden woonden. Er waren geen verschillen in de hoeveelheid jodium die ze via hun dieet binnenkregen.
Dit suggereert dat jodium uit de lucht – vooral in gebieden met veel zeewier – kan helpen om de hoeveelheid jodium in ons dieet aan te vullen. Het maakt het een voedingsstof uit de lucht die ons lichaam via ademhaling zou kunnen opnemen.
Mangaan en zink kunnen via de zenuwcellen die geur waarnemen in de neus het brein bereiken. Mangaan is een essentiële voedingsstof, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor de hersenen. Dit wordt bijvoorbeeld gezien bij lassers, die door blootstelling aan hoge niveaus van mangaan in de lucht schadelijke hoeveelheden van deze stof in hun lichaam hebben opgebouwd.
De trilharen (haarlike structuren) in het reuk- en ademhalingssysteem hebben speciale receptoren die zich kunnen binden aan verschillende andere mogelijke voedingsstoffen uit de lucht. Dit omvat stoffen zoals choline, vitamine C, calcium, mangaan, magnesium, ijzer en zelfs aminozuren.
Onderzoek dat meer dan 70 jaar geleden werd gepubliceerd, toonde aan dat geaërosoliseerde vitamine B12 kan helpen bij de behandeling van vitamine B12-tekort. Dit is bijzonder belangrijk voor mensen met een hoog vitamine B12-tekort, zoals veganisten, ouderen, mensen met diabetes en mensen die veel alcohol drinken.
Wat nu als we voedingsstoffen uit de lucht accepteren?
Er zijn nog veel onduidelijkheden. Eerst moeten we ontdekken welke luchtcomponenten gezond zijn in natuurlijke omgevingen zoals groene ruimtes, bossen, de oceaan en bergen. Tot nu toe heeft het onderzoek zich voornamelijk gericht op giftige stoffen, fijnstof en allergenen zoals pollen.
Daarna moeten we bepalen welke van deze componenten als voedingsstoffen uit de lucht kunnen worden gezien.
Aangezien vitamine B12 in aerosolvorm al bewezen veilig en effectief is, zou verder onderzoek kunnen uitwijzen of het omzetten van andere micronutriënten, zoals vitamine D, in aerosolen kan helpen om wijdverspreide tekorten te bestrijden.
We moeten deze mogelijke voedingsstoffen uit de lucht bestuderen in gecontroleerde experimenten om de juiste dosering, veiligheid en hun bijdrage aan het dieet vast te stellen. Dit is vooral belangrijk op plekken waar de lucht sterk gefilterd wordt, zoals in vliegtuigen, ziekenhuizen, onderzeeërs en zelfs ruimtestations.
Misschien ontdekken we dat voedingsstoffen uit de lucht helpen om sommige moderne ziekten die door verstedelijking ontstaan te voorkomen. Op een dag zouden voedingsrichtlijnen zelfs aanraden om voedingsstoffen in te ademen. Of we zullen ontdekken dat het voldoende is om tijd in de natuur door te brengen om voedingsstoffen uit de lucht op te nemen, naast het eten van een gezond, gebalanceerd dieet.
Geraadpleegde bronnen:
Onderzoek naar jodium bij wasarbeiders Studie uit de jaren ’60 waarin werd gevonden dat wasarbeiders die aan jodium in de lucht werden blootgesteld hogere jodiumspiegels in hun bloed en urine hadden.
Atmosferisch jodium in kustgebieden Onderzoek in Ierland toont aan dat kinderen in zeewierrijke kustgebieden meer jodium in hun urine hadden, wat suggereert dat ingeademd jodium de voeding kan aanvullen.
Manganaat en zink via olfactoire neuronen Studie die laat zien hoe mangaan en zink via geur-neuronen in de hersenen kunnen komen, wat wijst op de absorptie van voedingsstoffen via de lucht.
Mangaanblootstelling bij lassers Onderzoek naar de schadelijke effecten van mangaanopname via de lucht bij lassers, die een hoger risico lopen op hersenschade door mangaan.
Aerosol vitamine B12 bij tekort Studie van meer dan 70 jaar geleden die liet zien dat aerosolvormige vitamine B12 effectief is tegen vitamine B12-tekorten.
Vitamine B12-tekort bij veganisten Onderzoek naar het hoge percentage vitamine B12-tekort bij veganisten, ouderen en mensen met diabetes, wat aerosol-vormen van B12 belangrijk maakt.
Veiligheid van aerosol vitamine B12 Bespreking van de veiligheid en effectiviteit van aerosolvormige vitamine B12 voor het behandelen van B12-tekorten.
Wijdverspreid vitamine D-tekort Onderzoek naar het wereldwijde tekort aan vitamine D, en het potentieel van aerosolvormen om dit te verhelpen.
Nutriententekorten in gecontroleerde omgevingen Studie die de voordelen onderzoekt van aerosolvormen van voedingsstoffen in omgevingen zoals vliegtuigen, ziekenhuizen en ruimtevaartuigen, waar de lucht gefilterd is.
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.