Ontvang je gratis exemplaar van Wie Ben Jij? en krijg inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.
"Antwoorden op de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen, vanuit een spiritueel filosofisch perspectief."
Mannen kunnen woede op verschillende manieren tonen, maar ze gebruiken het vaak om een meer kwetsbare onderliggende emotie te maskeren. Hoewel het gezond is om woede onder controle te houden, is het ongezond om het te vermijden of te onderdrukken. Gevolgen kunnen variëren van lichamelijke gezondheidsproblemen en interpersoonlijke kwesties tot vast te stellen psychische stoornissen en verslavingsproblemen die kunnen leiden tot de meest extreme situaties zoals zelfmoord of geweld.
Begrijpen van Mannen met Woede-issues
Woede ervaren is normaal. Sterker nog, het is minder normaal om het nooit te ervaren. Voor veel mannen is woede iets ongemakkelijks, engs en ongewensts. Voor anderen is het een regelmatig onderdeel van het leven geworden, misschien zelfs alsof hun persoonlijkheid boos is.
Tijdens situaties waarin woede passend is, is het eigenlijk gunstig om het op een gecontroleerde manier te uiten. Dit kan onder meer inhouden dat je een stap terugzet, diep ademhaalt, je iets positievers voorstelt, of jezelf tactvol assertief opstelt. Maar wanneer woede de standaard emotie wordt, kunnen er persoonlijke en interpersoonlijke problemen ontstaan. Chronische woede-issues en problemen met woedebeheersing kunnen leiden tot misbruik, geweld, verkeersagressie, problemen thuis en op het werk, en nog veel meer.
“Het onderzoek toont aan dat mannen en vrouwen ongeveer met dezelfde frequentie boos worden, maar mannen uiten hun woede vaak naar buiten toe en op meer agressieve manieren (schreeuwen, slaan, vloeken). In dat opzicht hebben mannen vaker woede ‘problemen’ dan vrouwen. Tegelijkertijd hebben het onderdrukken van woede ook gevolgen (andere negatieve emoties, stress, lichamelijke gezondheidsproblemen, enzovoort).” – Dr. Ryan Martin, Professor in Psychologie en Associate Dean voor het College of Arts, Humanities, and Social Sciences.
Hoewel specifieke statistieken over de mannelijke ervaring met woede beperkt zijn, heeft sommig onderzoek aangegeven dat mannen meer moeite kunnen hebben met het omgaan met woede. In een studie onder 34.000 volwassenen van 18 jaar en ouder was woede met name gebruikelijk bij mannen en jongere volwassenen en ging gepaard met verminderde psychosociale functioneren.
Intermitterende explosieve stoornis (IES) is een aandoening waarbij individuen lijken te exploderen van woede schijnbaar uit het niets. Alles kan op elk moment de trigger zijn. Hoewel behandelbaar en geneesbaar, groeit de aandoening vaak in intensiteit totdat deze is gecorrigeerd. Een rapport uit 2019 onthulde een levenslange prevalentie van 4% voor IES, met een jaarlijkse prevalentie van 3%. De geslachtsverhoudingen zijn hier meestal wat hoger voor mannen dan voor vrouwen, hoewel onderzoeksresultaten gemengd zijn.5
Hoe Mannen Woede Gebruiken om Andere Pijnlijke Gevoelens te Verbergen
Woede-issues komen vaker voor bij mannen met nadelige ervaringen uit hun kindertijd, volwassen trauma, slechte interpersoonlijke functionering, en de aanwezigheid van psychische gezondheidsproblemen of verslavingsstoornissen.2 Het verbergen van andere gevoelens achter verplaatste woede is een verdedigingsmechanisme om een diepere kwetsbaarheid te beschermen.
Martin zegt: “Er heerst een populaire overtuiging dat woede een ‘secundaire emotie’ is die voortkomt uit onopgelost verdriet of angst. Dat kan waar zijn, maar vaak ook niet. Meestal zijn emoties ingewikkeld en voelen we veel dingen tegelijk. Voor sommige mensen is het echter gemakkelijker om zich te concentreren op de woede omdat dat veiliger aanvoelt dan die andere gevoelens. Het is niet zozeer dat ze hun verdriet of angst onderdrukken, maar dat ze zich richten op de delen van een situatie die hen boos maken in plaats van de delen die hen verdrietig maken.”
Woede-issues bij mannen worden vaak gebruikt om pijnlijke gevoelens te maskeren, waaronder:
Angst
Hoewel mannen alle basisvarianten van emoties ervaren, heeft socialisatie geleid tot een grotere acceptatie van mannen die woede uiten. Sterker nog, angst kan worden gezien als zwakte, terwijl de openlijke uiting van woede wordt beloond en als krachtig wordt beschouwd. Als mannen hun ware emoties niet kunnen uiten, heeft dat directe invloed op hun mentale welzijn, zelfs als mannen proberen het te ontkennen. Als angst overweldigend wordt om in te houden, komt het eruit in woede.
Verdriet
Het uiten van verdriet maakt ons kwetsbaar. In sommige gemeenschappen kan het uiten van verdriet door mannen worden bestraft met marteling of zelfs de dood. In andere relaties waar van de man wordt verwacht dat hij altijd sterk blijft, kan het uiten van verdriet ook slecht worden ontvangen. Met veel te verliezen kan de openlijke uiting van woede veiliger lijken.
Schuld & Schaamte
Schuld is het voelen van oprecht spijt voor wangedrag, maar schaamte is het overtuiging dat men slecht is. Gezien de intensiteit van deze emotie zijn veel mannen te beschaamd om het toe te geven.
Afgunst & Jaloezie
Afgunst is het willen hebben van wat een ander heeft, terwijl jaloezie zich richt op de angst dat iemand probeert af te nemen wat van jou is. Beide leiden tot gevoelens van ontoereikendheid, wat negatief en intimiderend kan zijn. Het publiekelijk erkennen van afgunst of schaamte kan ook risico’s met zich meebrengen.
Eenzaamheid
Omdat mensen niet bedoeld zijn om in isolatie te leven, heeft eenzaamheid negatieve invloed op het welzijn. Negatieve gedachten kunnen zich ophopen terwijl emoties steeds instabieler en volatieler worden. Woede jegens anderen kan broeien en leiden tot haatgevoelens jegens anderen, en dan spontaan of met opzet worden geuit.
Ontmanning
Een veelvoorkomende ervaring van ontmanning is prestatieangst of andere waargenomen beperkingen of onvolkomenheden als het gaat om seksuele prestaties (bijvoorbeeld vroegtijdige ejaculatie of kleine penisgrootte). Een ander voorbeeld kan zijn wanneer een man zich inferieur voelt aan andere mannen met betrekking tot het vervullen van zijn “plichten” of verwachtingen van de mannelijke rol. Wanneer een man zich “minder dan” voelt, kan hij boos gedrag vertonen.
Impact van Woede-issues op het Leven van Mannen
Woede-issues kunnen leiden tot tal van problemen in het leven van een man. Op persoonlijk niveau kan het hun gezondheid negatief beïnvloeden door voortdurend het vecht-vlucht-bevries reactiesysteem van het sympathische zenuwstelsel te activeren, wat de delicate systemen van de rest van het lichaam belast. Op interpersoonlijk vlak kan het van invloed zijn op een persoon’s huwelijk, vermogen om te ouders, vriendschappen en carrière, wat uiteindelijk leidt tot verbrande bruggen en juridische problemen.
Een ander nadelig gevolg van woede is de impact op anderen. Partners en kinderen kunnen last hebben van een laag zelfbeeld, depressie en angst. Hun reactie, net als die van degene met woede-issues, kan zijn om met woede te reageren – niet alleen in huis, maar ook naar anderen toe. Zo gaat de cyclus steeds door.
Een veelvoorkomend voorbeeld is hoe veel kinderen die woede-issues vertonen op school afkomstig zijn uit huishoudens van misbruik.10 Zelfs wanneer woedeaanvallen niet gericht zijn op een specifiek persoon, veroorzaken ze nog steeds stress en kunnen ze leiden tot psychische problemen, afhankelijkheid en interpersoonlijke problemen.
Hier zijn mogelijke gevolgen van woede-issues in het leven van mannen:
- Handelingen van huiselijk geweld in de vorm van fysiek, seksueel, verbaal, emotioneel misbruik, of verwaarlozing
- Het verwonden van anderen tot het punt van ziekenhuisopname, invaliditeit of moord
- Zelfmoord
- Verlies van relaties (echtscheiding) en vriendschappen
- Problemen op het werk die kunnen resulteren in ontslag
- Anderen reageren met woede
- Lichamelijk letsel aan zichzelf, zoals mishandeling, marteling of moord
- Iemand zijn waar anderen terughoudend bij zijn
- Vernietiging van eigendommen – zowel die van henzelf als van anderen
- Arrestatie of juridische problemen
- Verplicht worden om woedebeheersing klassen of therapie te volgen
- Gezondheidsproblemen (bijvoorbeeld hoge bloeddruk, hartproblemen, hoofdpijn)
Soorten Woede-issues bij Mannen
Het is gebruikelijk om zich woedeaanvallen voor te stellen bij het proberen te conceptualiseren van woede-issues, maar de uitdrukking van woede varieert. Sommige uitingen kunnen aangenamer zijn dan andere, maar leiden allemaal tot persoonlijke en interpersoonlijke problemen.
In een compilatie van op bewijs gebaseerd onderzoek heeft de American Addiction Centers zes veelvoorkomende uitingen van woede geïdentificeerd, waaronder chronische woede, passieve woede en overweldigende woede. Als een van de volgende uitingen consequent aanwezig is, is dat een teken van een woede-issue.
Hier zijn veelvoorkomende uitingen van woede bij mannen:
- Chronische boosheid: Dit type boosheid is langdurig en kan het immuunsysteem beïnvloeden en de oorzaak zijn van andere psychische stoornissen.
- Passieve boosheid: Passieve boosheid komt niet altijd over als boosheid en kan moeilijk te identificeren zijn.
- Overweldigde boosheid: Levensvereisten die te veel zijn voor een individu om mee om te gaan, kunnen leiden tot overweldigde boosheid.
- Zelftoegebrachte boosheid: Dit type boosheid is gericht op zichzelf en kan worden veroorzaakt door gevoelens van schuld.
- Oordelende boosheid: Bij het ervaren van oordelende boosheid is de boosheid gericht op anderen en kan gepaard gaan met gevoelens van wrok.
- Wisselende boosheid: Wisselende boosheid omvat soms spontane uitbarstingen van overmatige of gewelddadige boosheid.
13 Strategieën voor Boosheidsbeheer voor Mannen
Effectief omgaan met boosheid kost tijd en geduld. Boosheid is een natuurlijke emotie en gecontroleerde expressie is gezond, maar het kan gemakkelijk zijn om terug te vallen op oude gedragingen als je niet voorzichtig bent. Ernstige boosheidsproblemen, vooral die een risico vormen voor uzelf of anderen, moeten altijd worden aangepakt met een professional.
Hier zijn dertien strategieën voor boosheidsbeheer voor mannen met boosheidsproblemen:
- Praat erover met iemand die je vertrouwt.
- Houd afstand van personen, plaatsen en dingen die boosheid triggeren.
- Verwijder uzelf uit situaties wanneer boosheid opkomt.
- Gebruik humor om een situatie te relativeren.
- Oefen lichamelijke activiteiten uit.
- Beoefen ontspanningsstrategieën zoals visualisatie, meditatie voor boosheid, of bidden.
- Geniet van een creatieve uitlaatklep zoals lezen, schrijven of naar een programma kijken.
- Luister naar muziek die boosheid tegengaat.
- Houd een dagboek bij over de onderliggende emotie of ervaring die tot boosheid heeft geleid.
- Lucht het op een gecontroleerde, agressieve manier zoals slaan op een bokszak.
- Zoek een plek waar niemand anders is om een goede schreeuw of huilbui te hebben.
- Vermijd het gebruik van drugs en alcohol.
- Overweeg om met een professionele hulpverlener te praten.
Wanneer professionele hulp zoeken
Als boosheidsproblemen merkbaar zijn geworden, is dat een indicatie dat professionele hulp nodig kan zijn. Hoe eerder iemand hulp zoekt, hoe beter. Dit helpt de gevolgen van boosheid te minimaliseren terwijl het probleem wordt gecorrigeerd voordat het erger wordt. Afhankelijk van voorkeur en behoefte kan individuele of groepstherapie effectief zijn.
Individuele therapie biedt de mogelijkheid om diep in de diepere oorzaak van boosheid te duiken. Cognitieve gedragstherapie (CGT) voor boosheid kan effectief zijn bij het identificeren van triggers en het introduceren van copingvaardigheden om u te helpen het beheersen. Groepstherapie is krachtig omdat er een gedeelde catharsiservaring is onder de groepsleden. Leden delen ervaringen, waarschuwen tegen valkuilen, bieden nuttige tips en middelen, en houden elkaar verantwoordelijk. Een combinatie van individuele en groepstherapie is vaak het meest effectief.
Wanneer boosheidsproblemen romantische of familierelaties hebben geschaad, kan relatietherapie of gezinstherapie noodzakelijk zijn. In deze instellingen worden de problemen van iedereen aangepakt om gezonde relaties op te bouwen. Omdat relatie- en gezinstherapie meer gericht zijn op relaties dan op individuen, wordt een combinatie van individuele en relatie- of gezinstherapie aanbevolen. Voor meer begeleiding bij het vinden van de juiste therapeut, gebruik een online therapeuten-directory om een professionele hulpverlener in uw staat te vinden.
Hoe vertel je een man dat hij een boosheidsprobleem heeft
Allereerst, wanneer je besluit iemand met boosheidsproblemen te helpen en een man te vertellen dat hij een boosheidsprobleem heeft, is het belangrijk om de veiligheid – zowel van jezelf als van anderen – in overweging te nemen. Voer het gesprek op een veilige, openbare plaats met andere sociale steun of een professional. Het gesprek moet zo snel mogelijk plaatsvinden. Opnieuw geldt: hoe eerder de interventie, hoe beter.
Enige voorbereiding is nodig. Het is belangrijk om boosheid te begrijpen, op de hoogte te zijn van behandelopties en enig inzicht te hebben in hoe je met een man met boosheidsproblemen kunt praten. Het kan ook helpen om te overleggen met een professional.
Zorg ervoor dat hij in een kalme toestand verkeert voordat je begint te praten. Gebruik tijdens het gesprek duidelijke woorden die liefde en steun uitdrukken, maar stel ook grenzen. Er is hier wat harde liefde nodig, en weerstand is waarschijnlijk. Hoewel het gesprek moeilijk kan zijn, kan het uiteindelijk helpen om het probleem te beëindigen of op zijn minst aanzienlijk te verminderen.
Laatste gedachten
Mannen met boosheidsproblemen kunnen moeilijk om mee om te gaan zijn, maar er zijn gezonde manieren om ermee om te gaan. Het erkennen van het probleem is de eerste stap. Van daaruit gaat het erom een plan op te stellen en je eraan te houden. Gezien de waarschijnlijkheid dat er een diepgewortelde onderliggende oorzaak is die bijdraagt aan de boosheid, helpt het om daaraan te werken. Herstel is moeilijk en kost tijd, maar het is mogelijk. Er zijn mensen om te helpen.