Meditatie en wetenschappelijk onderzoek

Wij hadden nooit verwacht dat mediterende mensen zo'n verstrekkende controle konden uitoefenen op hun eigen bewustzijn". (Hersenonderzoeker Troels Kjr, The Kennedy Institute, Kopenhagen, Denemarken)


Onderzoekers hebben voor het eerst in de geschiedenis foto's gemaakt van de hersenen in een diepe meditatieve toestand.

De foto's zijn gemaakt met een van de meest geavanceerde medische onderzoek- en research instrumenten, de PET scanner (Positron Emission Tomography) in de University Hospital in Kopenhagen. De initiatiefnemers van dit onderzoek waren de Dr. Hans Lou en Dr. Troels Kjr van het Kennedy Institute in Kopenhagen. Zij wilden graag weten of "bewustzijn" gemeten kan worden.


In rust.
Deze foto is genomen terwijl de persoon nog in alle rust gelegen was in afwachting van het moment dat hij aan de meditatie kan beginnen. De hersenstam en de verebellum (voor) zijn beide actief. Een indicatie dat de persoon klaar is om aan te vangen met mediterenMeditatie
Deze foto toont de staat van de hersenen tijdens meditatie. Het visuele gedeelte in het achterhoofd en het gedeelte van de hersenen boven, waar het tast- en richtingsgevoel zetelt, zijn zeer actief en in verbinding met het lymbic systeem. Dat betekent dat men beter is staat is om te visualiseren. Ook het centrum voor lange termijn geheugen is opmerkelijk actiever tijdens meditatie
Abstract
Deze foto is genomen tijdens het gevoel van blijheid en relaxen bij bewustwording van de eigen identiteit. Een hele mond vol, maar mensen die wel eens aan meditatie doen, kennen dit gevoel en ervaren dit als zeer prettig. Het spraakcentrum is hier heel actief.Concreet
Voornamelijk het visuele centrum en het centrum voor de tastzin zijn hier actief, terwijl de persoon in kwestie visualiseert dat hij een mooie zomerdag beleeft. Vooral tijdens het visualiseren van het eigen gelaat (aangezicht) traden er opmerkelijke schommelingen op.Wat niet op de foto's te zien is, maar wat wel uit de onderzoeken naar voren kwam is dat alle schommelingen in de hersenactiviteiten symmetrisch waren, iets dat buiten meditatieve toestand zeer zelden voorkomt.
Disclaimer GoodFeeling.nl

GoodFeeling.nl publiceert met de grootste zorgvuldigheid positieve informatie ten behoeve van de algehele gezondheid. Altijd preventief en nooit diagnostisch.

Bij lichamelijke en/of geestelijke klachten kun je het best contact opnemen met een specialist of je huisarts. (redactie GoodFeeling.nl)