Ontvang je gratis exemplaar van Wie Ben Jij? en krijg inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.
"Antwoorden op de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen, vanuit een spiritueel filosofisch perspectief."
We kennen allemaal wel zo iemand: die persoon die oprecht tevreden lijkt en een innerlijke rust uitstraalt waardoor je je afvraagt wat hun geheim is.
Het is makkelijk om te denken dat geluk een kwestie van geluk of omstandigheden is, maar de realiteit ligt veel dieper.
Echt geluk is niet zomaar een vluchtige emotie; het is een manier van zijn die gevormd wordt door hoe mensen denken, handelen en omgaan met de uitdagingen van het leven.
Zoals de filosoof Aristoteles ooit zei: “Geluk hangt van onszelf af.”
Vandaag gaan we zeven unieke eigenschappen verkennen die mensen die echt gelukkig zijn, vaak delen.
Benieuwd of jij de juiste gewoontes ontwikkelt voor duurzaam geluk?
Laten we eens beter kijken.
1) Een positieve instelling
In mijn jaren van het bestuderen van geluk heb ik gemerkt dat de eerste unieke eigenschap die echt gelukkige mensen delen, hun positieve instelling is.
Natuurlijk hebben ze ook weleens een slechte dag, net als iedereen. Maar over het algemeen zien ze het glas eerder halfvol dan halfleeg.
Optimistisch zijn betekent niet dat ze de realiteit negeren of uitdagingen wegwuiven. Het gaat erom dat ze elke situatie, inclusief de obstakels, omarmen en het positieve eruit halen. Gelukkige mensen geloven in de mogelijkheid van een positief resultaat, en dit geloof leidt vaak tot hun succes.
Ze richten zich op oplossingen in plaats van problemen en zien kansen waar anderen blokkades zien. En deze positieve instelling gaat verder dan hen alleen; ze inspireren vaak ook anderen om optimistisch te zijn.
2) Dankbaarheid
De tweede eigenschap die ik heb opgemerkt bij echt gelukkige mensen, is hun diepe gevoel van dankbaarheid.
Wat het leven ook op hun pad gooit, ze vinden altijd wel iets om dankbaar voor te zijn. Zelfs in de donkerste tijden waarderen ze de kleine dingen die vreugde en troost brengen.
Ik herinner me een periode in mijn leven waarin het niet zo goed ging. Werk was stressvol en ik had ook persoonlijke problemen.
Maar op een dag, terwijl ik naar huis liep, zag ik een oudere vrouw met een stralende glimlach haar planten water geven. Dat moment deed me beseffen dat geluk vaak te vinden is in die simpele, alledaagse momenten.
Die avond begon ik een dagboek bij te houden waarin ik elke dag opschreef waar ik dankbaar voor was. Het was een kleine handeling, maar het veranderde mijn perspectief aanzienlijk. Door het goede in mijn leven te erkennen en te waarderen, verbeterde mijn algehele geluk.
Dit wordt bevestigd door experts, zoals die van UCLA Health, die hebben aangetoond dat het beoefenen van dankbaarheid stress en angst vermindert en zelfs de slaap verbetert.
Zoals de bekende psycholoog en Holocaust-overlevende Viktor Frankl zei: “Als we een situatie niet meer kunnen veranderen, worden we uitgedaagd onszelf te veranderen.”
Voor mij was het omarmen van dankbaarheid een krachtige stap in die richting.
3) Mindful leven
Het klinkt misschien als een cliché, maar mindfulness is een krachtige tool voor geluk.
Het stelt je in staat om volledig betrokken te zijn bij je leven, elk moment te ervaren zoals het komt en het te waarderen voor wat het is.
Mindful leven geeft je een beter begrip van jezelf en je emoties. Het moedigt je aan om dingen te accepteren zoals ze zijn, in plaats van hoe je zou willen dat ze waren. En deze acceptatie kan leiden tot diepe vrede en tevredenheid.
4) Emotionele veerkracht
Het leven zit vol hoogte- en dieptepunten. Dat zal voorlopig niet veranderen.
Het gaat er niet om de uitdagingen te vermijden, maar om hoe we erop reageren. Gelukkige mensen hebben een talent voor terugveren na tegenslag.
Ze begrijpen dat het oké is om soms verdrietig, boos of teleurgesteld te zijn. Deze emoties horen bij het mens-zijn. Maar ze laten deze gevoelens hen niet beheersen of hun leven bepalen.
In plaats daarvan laten ze zichzelf deze emoties voelen, begrijpen ze ze en laten ze dan los. Ze gebruiken moeilijke tijden als kansen om te leren en te groeien, in plaats van ze te zien als onoverkomelijke obstakels.
Psychologen verwijzen hier vaak naar als emotionele wendbaarheid – het vermogen om de wendingen van het leven te navigeren met zelfacceptatie, een heldere blik en een open geest. Het gaat erom flexibel te zijn met je gedachten en gevoelens, zodat je optimaal kunt reageren op alledaagse situaties.
5) Comfort met alleen zijn
Dit lijkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar echt gelukkige mensen voelen zich comfortabel met alleen zijn.
In onze hyper-verbonden wereld wordt alleen zijn vaak gelijkgesteld aan eenzaamheid. Maar er is een groot verschil tussen alleen zijn en je eenzaam voelen. Gelukkige mensen begrijpen en waarderen dit verschil.
Ze genieten van hun tijd alleen. Het is een kans voor zelfreflectie, introspectie en zelfontdekking. Het stelt hen in staat om op te laden, om contact te maken met hun innerlijke zelf, en gewoon te ‘zijn’.
Comfortabel zijn met alleen zijn betekent ook dat ze niet afhankelijk zijn van anderen voor hun geluk. Ze genieten van sociale interacties en koesteren hun relaties, maar ze waarderen ook hun onafhankelijkheid. Ze weten dat hun geluk van binnenuit komt.
Zoals psycholoog Carl Jung ooit zei: “Het voorrecht van een leven is om te worden wie je werkelijk bent.”
En soms is het in de stille momenten van eenzaamheid dat we de kans krijgen om te ontdekken wie we echt zijn.
6) Authenticiteit
In een wereld waar we vaak onder druk staan om ons aan te passen, kan het trouw blijven aan jezelf een uitdaging zijn. Maar gelukkige mensen begrijpen het belang van leven op hun eigen voorwaarden.
Ze doen zich niet voor als iemand die ze niet zijn, alleen maar om erbij te horen of anderen te behagen.
Ze zijn eerlijk tegenover zichzelf en tegenover anderen. Ze erkennen hun sterke punten en aanvaarden hun zwaktes zonder zichzelf te veroordelen. Ze uiten hun gevoelens openlijk en staan op voor wat ze geloven.
Zoals opgemerkt door Jessica Koehler, Ph.D., in een artikel van Psychology Today, wordt deze vorm van integriteit “gelinkt aan een verhoogd zelfrespect, levensvoldoening, mentale gezondheid, emotionele stabiliteit en succes op de werkvloer” – allemaal essentiële ingrediënten voor geluk!
7) Balans
De laatste eigenschap die echt gelukkige mensen delen, is balans. Ze begrijpen het belang van het handhaven van een gezond evenwicht in alle aspecten van hun leven.
Van werk-privé balans tot de balans tussen socialiseren en alleen zijn, ze streven naar harmonie in plaats van extremen.
Ze zorgen voor hun fysieke gezondheid door regelmatig te bewegen en een uitgebalanceerd dieet te volgen, hun emotionele gezondheid door zelfzorg, en hun mentale gezondheid door continu te leren en zichzelf uit te dagen.
Ze weten ook wanneer ze nee moeten zeggen en grenzen moeten stellen. Ze geven prioriteit aan hun welzijn en begrijpen dat je niet kunt schenken uit een lege beker.
Geluk is een reis
In deze verkenning van de eigenschappen die echt gelukkige mensen delen, hebben we het gehad over alles van positiviteit tot authenticiteit, van veerkracht tot balans. Elk van deze eigenschappen draagt bij aan een vervullend en vreugdevol leven.
Maar het is belangrijk om te onthouden dat geluk geen eindbestemming is, het is een reis. Het gaat niet om het afvinken van vakjes of het streven naar perfectie.
Het gaat erom jezelf te omarmen, voor je welzijn te zorgen en bewuste keuzes te maken die in lijn zijn met je waarden en ambities.
Dus terwijl je nadenkt over deze eigenschappen, overweeg hoe ze resoneren met jouw eigen leven. Welke van deze eigenschappen bezit je al? Welke kun je verder ontwikkelen?
Vond je mijn artikel leuk? Like me op Facebook om meer van dit soort artikelen in je feed te zien.
Veelgestelde vragen
Wat is het geheim van gelukkige mensen?
Het geheim van gelukkige mensen ligt in hun mindset en levensstijl. Ze omarmen dankbaarheid, blijven positief en veerkrachtig, en leven in balans.
Hoe kunnen mindfulness en dankbaarheid helpen om gelukkiger te worden?
Mindfulness helpt je in het moment te blijven, terwijl dankbaarheid je focust op het positieve in je leven. Beide bevorderen innerlijke rust en tevredenheid.
Kun je geluk echt trainen?
Ja, door positieve gewoontes aan te leren zoals dankbaarheid en veerkracht, kun je je gevoel van geluk en welzijn versterken.
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.