Het lijkt alsof dit onderwerp uit de diepten van het internet is gekomen, alsof het uit een obscuur forum is gekropen. Maar hier is het, omdat veel mensen me hebben gevraagd om deze vreemde stof te bespreken waar ik zelf nog nooit van had gehoord. Het is misschien wel de vreemdste stof die ik ooit ben tegengekomen. Laten we de wetenschap van anti-veroudering en methyleenblauw onderzoeken.
Alvast 5 van de belangrijkste punten
- Methyleenblauw is een stof die oorspronkelijk werd gebruikt als textielverf, maar nu wordt onderzocht voor mogelijke anti-verouderingseffecten. Het werkt onder andere door het neutraliseren van vrije radicalen, die schade aan cellen veroorzaken.
- Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die schade veroorzaken in cellen, en komen voornamelijk uit de mitochondriën, de energiecentrales van de cellen. Methyleenblauw kan deze vrije radicalen neutraliseren en daardoor de schade beperken.
- Mitochondriën produceren energie, maar ook schadelijke bijproducten. Methyleenblauw kan de efficiëntie van de energieproductie verbeteren en de aanmaak van schadelijke bijproducten verminderen.
- Methyleenblauw is lipofiel, wat betekent dat het makkelijk vetbarrières kan passeren, en daardoor de bloed-hersenbarrière kan bereiken. Dit maakt het interessant voor onderzoek naar neurologische aandoeningen en bescherming van de hersenen.
- Onderzoek wijst uit dat methyleenblauw de huid kan beschermen tegen veroudering en DNA-schade door UV-straling. Er is echter nog meer onderzoek nodig om de werking en veiligheid van methyleenblauw volledig te begrijpen.
Het is logisch als je denkt dat het synthetisch klinkt, het is geen natuurlijke stof. Het werd eerst gebruikt als kleurstof voor textiel in 1876. Nu wordt het aan mensen gegeven voor allerlei aandoeningen. Het is ook het eerste geneesmiddel tegen malaria en een redoxindicator. Wat een rare ontwikkeling. Er is nog niet veel data, hoewel het in een paar onderzoeken met mensen is gebruikt. Bron: Wikipedia (NL)
Er is een wetenschappelijke review die probeert antwoorden te geven over de effecten tegen veroudering. Ik laat je zien hoe deze stof in je mitochondriën werkt en bespreek een paar gebieden waar wetenschappers veelbelovende resultaten zien.
Vrije Radicalen
Een reden voor veroudering is een overmaat aan vrije radicalen die we zelf aanmaken. Je cellen maken moleculen die chemisch onstabiel zijn. Deze moleculen beschadigen andere moleculen in je cellen. Als je de moleculen die functies in je cellen uitvoeren constant beschadigt, lijden je cellen daaronder.
Een voorbeeld: als een vrij radicaal het celmembraan beschadigt, kan dit membraan stijver worden of minder makkelijk moleculen uitwisselen. Vrije radicalen veroorzaken schade in de cellen als ze in grote hoeveelheden aanwezig zijn. Ze komen voornamelijk uit je mitochondriën, in de vorm van reactieve zuurstofdeeltjes, of ROS. Hier lijkt methyleenblauw een uniek effect te hebben. Maar eerst duiken we dieper in de mitochondriën.
Methyleenblauw
Methyleenblauw is een blauwe kleurstof die wordt gebruikt in microbiologie, analytische chemie en chirurgie. Het wordt toegepast voor het aankleuren van preparaten en fungeert als een redoxindicator, waarbij het in geoxideerde toestand een diepblauwe kleur heeft.
Daarnaast was het het eerste geneesmiddel tegen malaria. Methyleenblauw werd voor het eerst bereid in 1876 door de Duitse scheikundige Heinrich Caro. Lees meer over de geschiedenis, eigenschappen en toepassingen van methyleenblauw op Wikipedia (NL).
Molecuulformule, (uitleg) | C 16 H18 N3 ClS |
---|---|
IUPAC-naam | 3,7-bis(dimethylamino)-fenazathiazoniumchloride |
Andere namen | methyl(een)thioniniumchloride, tetramethylthioninechloride |
Mitochondriën
Mitochondriën produceren ROS tijdens het aanmaken van energie voor de cellen. Mitochondriën hebben twee membranen: een buitenmembraan en een binnenmembraan. We focussen op het binnenmembraan en het binnenste gedeelte, de matrix. In het binnenmembraan zitten eiwitten die samenwerken om cellulaire energie, ATP, aan te maken. Helaas zijn mitochondriën niet perfect en kunnen ze ROS als bijproduct aanmaken. Hoe dan?
ROS wordt geproduceerd door een proces dat elektronenglip wordt genoemd. Eiwitten die samenwerken om ATP aan te maken, wisselen elektronen uit. Dit zijn subatomaire deeltjes. Ik ga niet dieper in op natuurkunde en scheikunde. Deze elektronen worden uitgewisseld tussen eiwitten, waardoor het laatste eiwit, ATP synthase, energie genereert. Mitochondriën zijn niet perfect efficiënt, dus ze verliezen soms elektronen van de elektronenketen. Deze vrije elektronen reageren met atomen en moleculen, zoals zuurstof, en genereren reactieve zuurstofdeeltjes.
Verklarende woordenlijst
- Mitochondriën: Dit zijn de energiecentrales van de cel, verantwoordelijk voor het produceren van energie.
- Vrije Radicalen: Dit zijn onstabiele moleculen die cellen kunnen beschadigen door reacties met andere moleculen.
- Reactieve Zuurstofdeeltjes (ROS): Dit zijn bijproducten van de energieproductie in mitochondriën, die in overmaat schadelijk zijn.
- Lipofiel: Dit betekent dat een stof makkelijk door vetten heen kan dringen.
- Intrinsieke Veroudering: Dit is de natuurlijke veroudering van het lichaam door schade op celniveau.
Intrinsieke Veroudering
Deze ROS beschadigen andere moleculen in de cel. De constante schade aan je cellen veroorzaakt schade aan de structuur van onze cellen, dit noemen we intrinsieke veroudering. En waar komt methyleenblauw in het spel? Methyleenblauw doet twee dingen: één ding doen meer stoffen, en het andere is apart. Methyleenblauw is een antioxidant. Het kan elektronen die van de elektronentransportketen afglijden opvangen en neutraliseren, zodat ze geen schade veroorzaken.
Maar het is niet uniek dat methyleenblauw dit kan. Er zijn veel andere moleculen die hetzelfde doen, zoals curcumine, vitamine C en vitamine E. Wat is er dan speciaal aan methyleenblauw? Het is uniek omdat het niet alleen elektronen opvangt die van de elektronenketen afglijden, maar het kan ook elektronen opnemen van moleculen die elektronen leveren aan deze keten. En het kan elektronen leveren aan het belangrijkste eiwit dat energie aanmaakt. Het omzeilt de andere eiwitten, vermindert de druk op deze eiwitten en zorgt ervoor dat elektronen gebruikt worden om ATP te maken. Het vermindert de ROS productie door de mitochondriën en verhoogt de energieproductie. Een bijzonder mechanisme!
Lees ook: Hoe Methyleenblauw De Energieproductie van Kankercellen Kan Herstellen
Gezondheid en Veroudering
Waar kan methyleenblauw helpen bij gezondheid en veroudering? Methyleenblauw is lipofiel, wat betekent dat het vetbarrières goed kan passeren. Hierdoor kan het de bloed-hersenbarrière oversteken. Er wordt getest of het kan helpen tegen neurologische aandoeningen zoals dementie. Het verhoogt de vetverbranding in de hersenen, een teken van gezondere mitochondriën.
Daarnaast gaat het huidveroudering tegen. Sommige onderzoeken tonen aan dat het betere resultaten geeft dan vitamine C en vitamine A, die veel gebruikt worden in huidverzorgingsproducten. Het beschermt ook tegen DNA-schade door te werken als een buffer tussen het DNA in de cellen en de UV-straling van de zon. Er is nog niet genoeg onderzoek gedaan naar methyleenblauw. Het is interessant, maar we hebben meer klinische gegevens nodig. Ik verwacht het in de toekomst verder te onderzoeken. Maar laten we er nu nog geen conclusies aan verbinden.
Veelgestelde vragen
Wat is methyleenblauw en waar komt het vandaan?
Methyleenblauw is een synthetische blauwe kleurstof, oorspronkelijk gebruikt voor textiel. Het werd ontdekt in 1876 door de Duitse scheikundige Heinrich Caro. Later werd het ook in de medische wereld toegepast, onder meer als het eerste geneesmiddel tegen malaria.
Hoe werkt methyleenblauw tegen veroudering?
Methyleenblauw werkt als een antioxidant door vrije radicalen te neutraliseren. Het ondersteunt de mitochondriën bij het efficiënter produceren van energie (ATP). Daarnaast beschermt het DNA tegen schade door UV-straling en verbetert het de vetverbranding in de hersenen.
Waar is methyleenblauw nog meer goed voor?
Methyleenblauw is lipofiel en kan de bloed-hersenbarrière passeren. Het wordt daarom onderzocht voor de behandeling van neurologische aandoeningen, zoals dementie. Tevens helpt het tegen huidveroudering en beschermt het tegen DNA-schade door UV-straling.
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.