Image

Gezondheidsvoordelen en Gebruik van Mierikswortel: Recepten en Tips


6601 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
6601 keer gelezen sinds

5
(2)

Mierikswortel is een opmerkelijk kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt, zowel in de keuken als in de volksgeneeskunde.

Deze krachtige wortel met zijn kenmerkende pittige smaak biedt niet alleen een verrijking voor gerechten, maar blijkt ook verrassende toepassingen te hebben op het gebied van gezondheid en milieuvriendelijke plaagbestrijding in de tuin.

Van het versterken van het immuunsysteem tot het afweren van insectenplagen, mierikswortel is een veelzijdige plant die veel meer te bieden heeft dan de meeste mensen zich realiseren.

Laten we eens een kijkje nemen in de fascinerende wereld van deze bijzondere wortel en ontdekken hoe deze uit Oost-Europa afkomstige kruisbloemige zich een vaste plek heeft verworven in keukens en tuinen over de hele wereld.

Mierikswortel met gladde schil is zoet van smaak terwijl de mierikswortel met ruwe schil zeer scherp is. Bij het raspen van de wortel komt er een scherpe mosterdolie vrij waardoor net als met ui de tranen over je wangen rollen.

Horseradish - The Diggers Club

Rijk aan vitaminen en een speciale smaak

Het is een wortel die bovendien de smaakorganen prikkelt. Het is een plant die zich gemakkelijk ontwikkeld en de jonge blaadjes zijn geschikt voor in de soep of salades. De wortel zelf kan fijn gehakt worden en aangemaakt met zure room. Dit is rijk aan vitaminen en heeft een speciale smaak. Het is ook aan te raden bij bijvoorbeeld gerookte vis.

Wil je mierikswortel proberen bij een vleesgerecht met een recept?

  • 500 gram geraspte appel
  • 30 gram geraspte mierikswortel
  • 50 gram suiker
  • 2 centiliter azijn

De Mierikswortel is afkomstig uit Oost-Europa. (het vermoeden is Rusland)

Het is een krachtige plant met grote getande bladeren Die crème wit gevlekt zijn. De mierikswortel vraagt veel ruimte in de tuin. Het is een echte woekeraar daarom is het zaak de plant goed in de gaten te houden. De bloemstengels worden ongeveer 1,5 meter hoog en de bloemetjes lijken op die van gipskruid.

De plant kan het beste op een vochtige plaats staan, maar op droge grond doet de plant het ook heel goed. De mierikswortel is een echte voorjaar / zomerplant. ‘s Winters blijft er boven de grond niets van over en in het voorjaar loopt de mierikswortel weer helemaal uit. De bladeren van deze plant werden vroeger alleen uitwendig gebruikt in de volksgeneeskunde.

Lees ook: Mierikswortel: Herkomst, Geschiedenis En Gebruik In De NL Keuken + 3 Recepten

De meeste mensen weten dat Dr. A. Vogel veelal met kruiden werkt.

Hij heeft op veel kruiden een dossier ingediend bij het C.B.G. (College ter Bevordering van Geneeskunde). De kruiden worden daar getest en wanneer het goed wordt bevonden krijgt het een registratienummer. Ook is er een dossier ingediend door dr. A. Vogel van de mierikswortel.

Tip: Door het kauwen op de wortel krijg je sterker tandvlees.

Door een mengsel van geraspte mierikswortelen en wijnazijn kan je sproeten en vlekken uit het gezicht verwijderen. Dit mengsel moet 2 dagen in een afgesloten fles in de zon staan, daarna moet het gezeefd worden en is het klaar om iedere avond met een watje de vlekken en sproeten te deppen.

Watermelon Horseradish Juice - Dr. Soha Salem, ND
Watermeloen met mierikswortel

Mierikswortelsap helpt ook tegen hoest en heesheid.

De wortel uitpersen 3 keer daags een theelepel met honing of suiker innemen. Ook is het geschikt voor het versterken van de aderen en haarvaatjes.

Mierikswortel als insecticide

Mierikswortel (Armoracia rusticana) is een vaste plant uit de kruisbloemenfamilie en staat vooral bekend om zijn pittige, witte wortel die als smaakmaker wordt gebruikt in veel gerechten. Hier is een minder bekend feit over mierikswortel:

Biologisch insecticide: Naast zijn culinaire gebruik heeft deze wortel nog een ander interessant toepassingsgebied: als een biologisch insecticide. Traditioneel werden de wortels fijngemalen en gemengd met water om een oplossing te creëren die op planten kon worden gesproeid om plagen zoals bladluizen en witte vlieg af te weren. De sterke geur en de vluchtige oliën in de wortel kunnen als een natuurlijk afweermiddel werken, waardoor sommige tuiniers mierikswortel gebruiken als een onderdeel van hun geïntegreerde plaagbeheersing in de tuin.

Dit gebruik van is minder bekend bij het grote publiek, aangezien de meeste mensen mierikswortel voornamelijk associëren met zijn culinaire toepassingen.

Tot slot nog dit.

Meestal lees je over mierikswortel dat het overal te koop is, maar door eigen ervaring weet ik inmiddels dat dit niet waar is. In potjes is het wel te koop, (vloeibaar) maar niet vers. Allerlei tuincentra afgebeld en speciale kruidenkwekerijen, maar niets hoor.

Uiteindelijk ben ik met een beetje geluk geslaagd bij een plantenkwekerij, omdat de eigenaresse een kennis heeft die in een eigen volkstuintje kweekt. Het leuke hieraan is dat we het bovenstaande allemaal gaan uitproberen.

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde vragen

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van mierikswortel?

Mierikswortel heeft kankerbestrijdende eigenschappen, antibacteriële effecten, en kan de gezondheid van de luchtwegen verbeteren. Het bevat glucosinolaten die kunnen beschermen tegen kanker en de groei van schadelijke bacteriën kunnen remmen.

Hoe gebruik je mierikswortel in de keuken?

Mierikswortel kan vers geraspt worden gebruikt in sauzen, als smaakmaker bij vlees of vis, of in salades. Ingelegde mierikswortel is ook populair, vooral in combinatie met azijn, suiker en zout.

Waar kan ik mierikswortel kopen?

Verse mierikswortel is niet altijd verkrijgbaar in supermarkten, maar vaak wel bij groenteboeren of speciaalzaken. In potjes is het gemengd met zuur zoals azijn te vinden in de supermarkt.

Wat zijn de bijwerkingen van mierikswortel?

Overmatig gebruik kan irritatie van de mond, keel en spijsverteringskanaal veroorzaken. Het kan ook de werking van de schildklier vertragen en bij gevoelige personen allergische reacties uitlokken.

Hoe kun je mierikswortel bewaren?

Verse mierikswortel kan een paar dagen tot een week worden bewaard in een koele, donkere plaats. Ingelegde mierikswortel in potjes heeft een langere houdbaarheid en moet na openen in de koelkast worden bewaard.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 2

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found