We kennen het allemaal: je voelt je niet lekker, maar je sportroutine roept. Wat nu? Sporten tijdens ziekte is een dilemma waar veel mensen mee worstelen. Het kan verleidelijk zijn om door te zetten, maar is dat wel verstandig?
In dit artikel duiken we in de do’s en don’ts van sporten als je ziek bent. We geven je praktische tips om te bepalen wanneer je beter even rustig aan kunt doen en wanneer een lichte work-out juist goed voor je kan zijn. Zo vind je de balans tussen luisteren naar je lichaam en je fitnessdoelen niet uit het oog verliezen.
Alvast 5 van de belangrijkste punten
- Lichte verkoudheidsklachten hoeven sporten niet in de weg te staan. Luister wel goed naar je lichaam en pas je training aan.
- Bij koorts, ernstige vermoeidheid of pijn op de borst kun je beter niet sporten. Rust is dan essentieel voor je herstel.
- Matig intensieve beweging kan je immuunsysteem een boost geven. Overdrijf echter niet, want te intensief sporten kan je weerstand juist verzwakken.
- Heb je twijfels? Overleg dan met je huisarts. Zij kunnen je persoonlijk advies geven over sporten tijdens ziekte.
- Na ziekte is het belangrijk om rustig op te bouwen. Begin met lichte activiteiten en verhoog geleidelijk de intensiteit van je trainingen.
Wanneer kun je wel sporten als je ziek bent?
Voel je je een beetje grieperig, maar heb je geen koorts? Dan hoef je je sportschoenen niet meteen in de kast te laten staan. Lichte beweging kan zelfs helpen om sneller op te knappen. Denk aan een rustige wandeling in de frisse buitenlucht of wat ontspannende yoga. Je lichaam produceert tijdens het bewegen endorfines, waardoor je je al snel wat energieker kunt voelen.
Belangrijk is wel dat je naar je lichaam luistert. Voel je je halverwege je work-out toch vermoeider dan verwacht? Bouw dan af en ga wat eerder naar huis. Je hoeft jezelf echt niet te bewijzen als je niet fit bent. Een dagje rust nemen is soms precies wat je nodig hebt om daarna weer vol energie aan de slag te gaan.
Wanneer kun je beter niet sporten als je ziek bent?
Bij sommige klachten is het echt verstandiger om even niet te sporten. Heb je koorts, voel je je erg zwak of heb je last van benauwdheid? Dan is rusten de beste medicijn. Je lichaam heeft al zijn energie nodig om te herstellen. Door toch te gaan sporten, loop je het risico dat je ziekte verergert of langer aanhoudt.
Ook bij pijn op de borst of hartkloppingen is het beter om niet te sporten. Deze klachten kunnen namelijk wijzen op een ernstiger probleem. Neem in zo’n geval contact op met je huisarts. Zij kunnen beoordelen of verder onderzoek nodig is. Beter het zekere voor het onzekere nemen, toch?
Hoe pas je je training aan als je een beetje ziek bent?
Voel je je goed genoeg om te bewegen, maar wil je het rustig aan doen? Slim! Je kunt je training op verschillende manieren aanpassen. Verlaag bijvoorbeeld de intensiteit van je work-out. In plaats van een intensieve HIIT-sessie, kies je voor een rustige cardio-oefening. Of verminder het aantal herhalingen bij krachttraining.
Ook de duur van je training kun je aanpassen. Hou het bij 20 tot 30 minuten in plaats van je gebruikelijke uur. En vergeet niet: hydratatie is extra belangrijk als je niet helemaal fit bent. Drink voldoende water voor, tijdens en na het sporten. Zo help je je lichaam om sneller te herstellen en voorkom je uitdroging.
Hoe bouw je je training weer op na ziekte?
Yes, je voelt je weer beter! Maar voor je meteen vol gas gaat, is het belangrijk om rustig op te bouwen. Begin met lichte activiteiten, zoals wandelen of rustig fietsen. Verhoog daarna geleidelijk de intensiteit en duur van je trainingen. Luister goed naar je lichaam en geef jezelf de tijd om weer op volle kracht te komen.
Een goede vuistregel is om elke dag dat je ziek was, twee dagen uit te trekken voor de opbouw. Was je bijvoorbeeld een week ziek? Reken dan op zo’n twee weken om weer op je oude niveau te komen. Wees geduldig met jezelf en vier de kleine overwinningen. Voor je het weet, zit je weer op je vertrouwde fitnessniveau!
Verklarende woordenlijst
- HIIT: High Intensity Interval Training, een vorm van training waarbij korte, intensieve oefeningen worden afgewisseld met rustperiodes
- Hydratatie: Het voldoende vocht tot je nemen om je lichaam goed te laten functioneren
- Endorfines: Hormonen die door het lichaam worden aangemaakt en een positief effect hebben op je gemoedstoestand
- Intensiteit: De mate van inspanning tijdens een training
Conclusie
Sporten tijdens ziekte is een kwestie van goed naar je lichaam luisteren. Bij lichte klachten kan matige beweging je zelfs helpen om sneller op te knappen. Maar bij ernstigere symptomen zoals koorts of benauwdheid is rust nemen echt de beste keuze.
Onthoud: je gezondheid gaat boven alles. Geef jezelf de tijd om te herstellen en bouw daarna rustig op. Op die manier zorg je goed voor je lichaam én blijf je op de lange termijn fit en energiek. Want uiteindelijk wil je toch vooral genieten van alles wat beweging je te bieden heeft!
Ook lezen:
Veelgestelde vragen
Kan ik met een verkoudheid naar de sportschool?
Met alleen een milde verkoudheid kun je vaak wel sporten, maar pas je training aan. Kies voor lichtere oefeningen en verkort de duur. Blijf thuis bij ernstige klachten of koorts.
Hoe lang moet ik wachten met sporten na een griep?
Wacht minimaal een week na het verdwijnen van je griepklachten. Bouw daarna geleidelijk op, begin met lichte activiteiten en verhoog langzaam de intensiteit.
Is yoga een goede optie als ik me niet helemaal fit voel?
Ja, rustige vormen van yoga kunnen prima zijn als je je niet helemaal lekker voelt. Het helpt bij ontspanning en kan je immuunsysteem ondersteunen. Kies wel voor een milde les.
Kan sporten mijn verkoudheid verergeren?
Intensief sporten tijdens een verkoudheid kan je herstel vertragen. Lichte tot matige beweging is vaak geen probleem, maar luister goed naar je lichaam en stop als je je slechter voelt.
Hoe weet ik of ik weer fit genoeg ben om te sporten?
Je bent waarschijnlijk fit genoeg om te sporten als je je energiek voelt, geen koorts meer hebt en normale dagelijkse activiteiten moeiteloos kunt uitvoeren. Begin rustig en bouw geleidelijk op.
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.