Narcisten en Narcisme: Symptomen en Tekenen

Narcisten en Narcisme: Symptomen en Tekenen


271 keer gelezen sinds
8
minuten leestijd
8
minuten leestijd
271 keer gelezen sinds

0
(0)

Ontvang je gratis exemplaar van Wie Ben Jij? en krijg inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.

"Antwoorden op de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen, vanuit een spiritueel filosofisch perspectief."


Narcisme betekent dat iemand heel erg met zichzelf bezig is. Een narcist denkt vooral aan zichzelf en trekt zich niks aan van de gevoelens en behoeften van anderen. Narcisten snappen vaak niet dat hun gedrag anderen pijn doet.

Het is wel belangrijk om te weten dat narcisme iets is wat mensen in meer of mindere mate kunnen hebben. Sommige mensen zijn zo extreem narcistisch dat ze echt een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben.

Andere mensen gedragen zich narcistisch, maar hebben geen persoonlijkheidsstoornis. Narcisme zit dus eigenlijk op een glijdende schaal. Mensen met de ergste vorm krijgen de diagnose narcistische persoonlijkheidsstoornis. De rest zit ergens tussenin.

De oorzaak van narcisme is niet bekend. Maar het kan worden gekoppeld aan:

  • Omgeving: Je ouders hebben je misschien te veel bewondering gegeven of juist te veel kritiek geleverd die niet overeenkwam met je daadwerkelijke ervaringen en prestaties.
  • Genetica: Narcisme kan worden gekoppeld aan erfelijke kenmerken, inclusief bepaalde persoonlijkheidstrekken.
  • Neurobiologie: Dit is de verbinding tussen je brein, gedrag en denken.

Mensen die tekenen van narcisme vertonen, kunnen vaak erg charmant en charismatisch zijn. Ze vertonen vaak niet meteen negatief gedrag, vooral niet in relaties. Mensen die narcisme vertonen, omringen zich vaak met mensen die hun ego strelen. Ze bouwen relaties op om hun ideeën over zichzelf te versterken, zelfs als deze relaties oppervlakkig zijn.

Soorten Narcisme

Er zijn twee soorten narcisme waaronder narcistisch gedrag kan vallen. De twee typen kunnen gemeenschappelijke kenmerken hebben, maar komen voort uit verschillende jeugdervaringen. De twee typen bepalen ook de verschillende manieren waarop mensen zich in relaties gedragen.

Grandioos Narcisme

Mensen met dit gedrag werden tijdens hun jeugd waarschijnlijk behandeld alsof ze superieur waren aan anderen. Deze verwachtingen kunnen hen volgen als ze volwassen worden. Ze hebben de neiging om op te scheppen en elitair te zijn.

Mensen met grandioos narcisme zijn agressief, dominant en overdrijven hun belangrijkheid. Ze zijn zeer zelfverzekerd en niet gevoelig.

Heel soms is een narcist nodig om bepaalde taken uit te voeren, maar de nadelen wegen bijna nooit op tegen de voordelen. Lees hier meer over in het artikel: Narcistische Leiders: De Ongelooflijke Voordelen, de Onvermijdelijke Nadelen – Michael Maccoby

Kwetsbaar Narcisme

Dit gedrag is meestal het gevolg van verwaarlozing of misbruik tijdens de jeugd. Mensen met dit gedrag zijn veel gevoeliger. Narcistisch gedrag helpt hen zich te beschermen tegen gevoelens van ontoereikendheid. Ook al wisselen ze tussen gevoelens van minderwaardigheid en superioriteit ten opzichte van anderen, ze voelen zich beledigd of angstig als anderen hen niet behandelen alsof ze speciaal zijn.

Tekenen van Narcisme

Narcisme wordt nog steeds bestudeerd en verkend, omdat veel narcisten en mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis geen behandeling zoeken. Maar er zijn enkele gemeenschappelijke kenmerken van mensen met narcistisch gedrag die je misschien kunt herkennen.

Gevoel van Rechtvaardigheid

Een veelvoorkomend teken van mensen met narcisme is de overtuiging dat ze superieur zijn aan anderen en speciale behandeling verdienen. Ze geloven dat anderen gehoorzaam moeten zijn aan hun wensen en dat de regels niet op hen van toepassing zijn.

Manipulatief Gedrag

Een ander veelvoorkomend kenmerk van narcisme is manipulatief of controlerend gedrag. Een narcist zal aanvankelijk proberen om je te plezieren en indruk op je te maken, maar uiteindelijk zullen hun eigen behoeften altijd op de eerste plaats komen.

Bij het omgaan met andere mensen proberen narcisten mensen op afstand te houden om de controle te behouden. Ze kunnen zelfs anderen exploiteren om iets voor henzelf te verkrijgen.

Behoefte aan Bewondering

Een van de meest voorkomende tekenen van een narcist is een constante behoefte aan lof of bewondering. Mensen met dit gedrag hebben validatie van anderen nodig en pronken vaak met hun prestaties om erkenning te krijgen. Ze willen ook gewaardeerd worden om hun ego te versterken.

Gebrek aan Empathie

Een gebrek aan empathie is een ander teken van narcisme. Dit betekent dat de narcist onwillig of niet in staat is om mee te leven met de behoeften, wensen of gevoelens van andere mensen. Dit maakt het ook moeilijk voor hen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen gedrag.

Arrogantie

Mensen met narcistisch gedrag beschouwen zichzelf al als superieur aan anderen, dus kunnen ze onbeleefd of kwetsend worden als ze de behandeling die ze denken te verdienen niet krijgen. Terwijl ze zichzelf als superieur beschouwen, kunnen ze onbeleefd spreken of handelen tegenover mensen die ze als inferieur beschouwen.

Andere tekens zijn onder andere:

  • Een gevoel van “self importance”, hun prestaties en talenten overdrijven
  • Een obsessie met fantasieën over succes, macht of briljantie
  • De overtuiging dat ze specialer of unieker zijn dan anderen en alleen met andere mensen van hoge status moeten omgaan
  • Wrok jegens anderen of de overtuiging dat anderen jaloers op hen zijn
  • Erop staan dat ze het beste van alles verdienen
  • Voelen dat ze privileges en speciale behandeling verdienen

Hoe om te gaan met een Narcist

Met de juiste behandeling kunnen sommige narcisten leren hun gedrag te herkennen. Dit kan hun leven en dat van de mensen om hen heen verbeteren. Maar narcisten zoeken vaak geen hulp omdat het niet past bij het beeld dat ze van zichzelf hebben. Ze hebben misschien aanmoediging nodig om professionele hulp te zoeken.

Als je een relatie hebt met een narcist, kun je mogelijk de dynamiek in de relatie veranderen. Het is misschien mogelijk om de manier waarop je partner naar jou kijkt te veranderen om de effecten van hun narcistische gedrag te verminderen.

Als je narcisme bij jezelf herkent, kun je leren om meer zelfcompassie te hebben. Dit betekent jezelf met vriendelijkheid behandelen in plaats van jezelf te vergelijken met anderen. Dit kan je behoefte aan lof en erkenning verminderen.

Als je een relatie hebt met een narcist, probeer dan deze stappen:

  • Informeer jezelf. Leer meer over de stoornis. Het kan je helpen de sterke en zwakke punten van de narcist te begrijpen en beter met hen om te gaan. Weten wie ze zijn, kan je ook helpen de situatie te accepteren zoals die is en realistische verwachtingen te hebben.
  • Stel grenzen. Wees duidelijk over je grenzen. Het kan de narcist van streek maken of teleurstellen, maar dat is oké. Onthoud dat het niet jouw taak is om de emoties van die persoon te controleren, zegt Kimberly Perlin, een erkende klinische maatschappelijk werker in Townson, MD.
  • Spreek voor jezelf op. Wees duidelijk en beknopt wanneer je iets nodig hebt.
  • Let op je woorden. Narcisten nemen constructieve kritiek niet goed op. Probeer opzettelijk positieve opmerkingen te maken.
  • Blijf kalm. Probeer niet te reageren als ze proberen ruzie te maken of je aan het twijfelen te brengen (je eigen realiteit in twijfel te trekken). Als ze uithalen, beschouw ze dan als een 3-jarige die zich afgewezen voelt, omdat hun ouder een bedtijd instelt.
  • Creëer een ondersteuningssysteem. Leven met een narcist kan leiden tot gevoelens van onzekerheid, verwarring en zelftwijfel. Zorg ervoor dat je een vaste groep mensen in je leven hebt om je te ondersteunen.
  • Breng een counselor in. Therapie zal het narcisme van je partner niet genezen, maar kan je helpen bepaalde dingen op te lossen. Een counselor kan je manieren laten zien om problemen aan te pakken met de narcist.
  • Sommige dingen kunnen problemen met een narcist veroorzaken. Het is het beste om niet te:
  • Argumenteren of confronteren. Probeer een narcist niet direct te confronteren. Hoe moeilijk het ook kan zijn om constant om hen heen te lopen, het kan beter zijn om hun behoefte om de controle te houden te beheren.
  • Hen direct sturen. Narcisten houden van controle en vrezen vaak het verliezen ervan. Inspanningen om hen te leiden of te instrueren zullen vaak mislukken.
  • Verwachten dat ze jouw standpunt begrijpen. Narcisten geven er niet graag aan toe wanneer ze ongelijk hebben of dat ze niet geliefd zijn, dus proberen hen dingen op jouw manier te laten zien kan averechts werken.
  • Diepgaande, betekenisvolle communicatie verwachten. Narcisten hebben zeer weinig empathie, dus eerlijke, oprechte communicatie dringt vaak niet door en kan zelfs leiden tot een boze uitbarsting of afsluitende reactie.
  • Teruggaan naar oude kwesties. Probeer niet om hen een lange reeks gedragingen uit het verleden te laten zien – of hoe ze gewoon zoals hun vader zijn, bijvoorbeeld, zegt Perlin. Blijf in plaats daarvan in het heden.

Geraadpleegde bronnen:

https://www.webmd.com/mental-health/narcissism-symptoms-signs

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Random Image

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found