Kwart van babysterfte door roken

 

KOPENHAGEN - Rokende moeders verkleinen de overlevingskans van hun baby. Een kwart van de babysterfte tijdens de zwangerschap of in het jaar na de geboorte, komt door roken. Dat blijkt uit een onderzoek van een Deens universitair ziekenhuis dat in het Amerikaanse tijdschrift Epidemiology is verschenen. 


Voor het onderzoek zijn 25.000 zwangere vrouwen in de periode van 1989 tot 1996 in Denemarken ondervraagd. Voor het eerst is nu aangetoond dat stoppen met roken aan het begin van de zwangerschap wel degelijk de overlevingskans van het kindje vergroot, aldus onderzoeker dr. Kirsten Wisborg.

Volgens de arts denken veel vrouwen dat roken alleen invloed heeft op het gewicht van de baby, maar weten zij niet dat het voor embryo's en pasgeborenen fataal kan zijn. In Denemarken sterven ongeveer 150 baby's per jaar door een rokende moeder.
Disclaimer GoodFeeling.nl

GoodFeeling.nl publiceert met de grootste zorgvuldigheid positieve informatie ten behoeve van de algehele gezondheid. Altijd preventief en nooit diagnostisch.

Bij lichamelijke en/of geestelijke klachten kun je het best contact opnemen met een specialist of je huisarts. (redactie GoodFeeling.nl)