Philip morris is om en geeft toe

Roken is verslavend en veroorzaakt ernstige ziekten

AMSTELVEEN - De grootste tabaksproducent ter wereld, Philip Morris, geeft sinds 15 september 2002 op zijn internationale internetsite voor het eerst onomwonden toe dat roken kanker veroorzaakt en verslavend is. (Inmiddels is het bericht weer verwijderd van de website van Philip Morris. red. GoodFeeling.nl).

De site maakt melding van "een overweldigende medische en wetenschappelijke eensgezindheid" dat tabaksgebruik "longkanker, emfyseem, hartaandoeningen en andere ernstige ziekten veroorzaakt". Tot dusver uitte Philip Morris, net als vrijwel alle andere tabaksfabrikanten, openlijk twijfels over de gezondheidsrisico's. Dat roken verslavend is, werd stellig ontkend. Op de website staat nu: "Volgens de gangbare betekenis van het woord, is roken verslavend.''

De producent van Marlboro, Benson and Hedges en Chesterfield geeft bezoekers van de site (www.philipmorris.com) informatie over stoppen met roken en biedt links naar externe organisaties, zoals "Quitnet", die hen daarbij kunnen helpen. Ook wordt rechtstreeks verwezen naar wetenschappelijke rapporten over de gevaren van roken. Zo is er een link naar de Wereldgezondheidsorganisatie in GenŤve.

Volgens woordvoerder J. Wilhelmus van Philip Morris Holland in Amstelveen is de vernieuwde internetsite een uiting van "optimale openheid" die het bedrijf nu wil betrachten. Hij ontkent dat de processen die tegen de tabaksindustrie worden gevoerd, reden waren een nieuwe weg in te slaan. "Ik denk dat het goed is dat we niet langer de ogen sluiten voor de realiteit. De bewijzen voor de gezondheidsrisico's zijn tamelijk overtuigend.

Sinds kort ligt er ook een claim bij Philip Morris Holland. Een 40-jarige vrouw die lijdt aan een vaatziekte, verwijt het Nederlandse filiaal dat haar kwaal is veroorzaakt door het roken van Marlboro. Haar advocaat, M. de Witte, vermoedt dat Philip Morris hoopt toekomstige claims, onder meer in Europa, te voorkomen. "De erkenning dat roken allerlei aandoeningen veroorzaakt en verslavend is, is voor de zaak van mijn cliŽnte in ieder geval buitengewoon belangrijk.

Met een reclamecampagne hoopt Philip Morris het ernstig geschonden imago op te vijzelen en nieuwe rechtszaken te vermijden. Eind september spande ook het Amerikaanse ministerie van justitie een rechtszaak aan tegen tabaksfabrikanten. Het wil het grootste deel van de ruim 40 miljard gulden terug, die per jaar aan de gezondheidszorg voor zieke rokers wordt besteed. Philip Morris wil geen cent betalen, omdat het concern vorig jaar al een financiŽle regeling trof met regeringen van Amerikaanse staten.
Disclaimer GoodFeeling.nl

GoodFeeling.nl publiceert met de grootste zorgvuldigheid positieve informatie ten behoeve van de algehele gezondheid. Altijd preventief en nooit diagnostisch.

Bij lichamelijke en/of geestelijke klachten kun je het best contact opnemen met een specialist of je huisarts. (redactie GoodFeeling.nl)