Nicotine versterkt verslaving dubbel

NEW YORK - Nicotine versterkt verslaving dubbel. Niet alleen bezorgt het de roker het plezieriger gevoel dat hij graag telkens opnieuw wil beleven, ook geeft het een klap aan cellen die zich tegen die verslaving verzetten.


Dat schrijft de Nederlandse onderzoeker dr. H. Mansvelder samen met Amerikaanse collega's in de donderdag verschenen editie van het tijdschrift Neuron. De vinding verklaart waarom nicotineverslaving zo snel plaatsvindt en zo lang duurt. "Korte blootstelling aan lage doses nicotine versterkt niet alleen het zogeheten beloning systeem van de hersenen", stelt Mansvelder vast. "Maar blokkeert ook het systeem dat de beloning moet inperken."

Dat geldt volgens Mansvelder net zo goed voor zogeheten lichte sigaretten. " Die zijn in feite veel gevaarlijker dan de reguliere, omdat de meeste mensen er meer van roken. Ze inhaleren ook dieper, waardoor eventueel een diepere longkanker ontstaat."
Disclaimer GoodFeeling.nl

GoodFeeling.nl publiceert met de grootste zorgvuldigheid positieve informatie ten behoeve van de algehele gezondheid. Altijd preventief en nooit diagnostisch.

Bij lichamelijke en/of geestelijke klachten kun je het best contact opnemen met een specialist of je huisarts. (redactie GoodFeeling.nl)