Wat gebeurt er precies wanneer je rookt

Als je rookt krijg je verschillende stoffen binnen. Die bestaan uit: vaste deeltjes en gassen. Die vaste deeltjes slaan als bruine teervlekken neer in de luchtwegen en longen. Je krijgt ook bruine vingertoppen van het vasthouden van een brandende sigaret.


De bekendste stoffen die je via tabaksrook binnen krijgt zijn:

Teer
Een verzamelnaam van allerlei verbrandingsproducten van tabak. Teer kan o.a. bronchitis en longkanker veroorzaken.

Nicotine
Een vloeistof die zeer vluchtig is en bruin wordt zodra hij in aanraking komt met de lucht. Nicotine is de verslavende stof in tabak.

Koolmonoxide
Een gas dat het transport van voldoende zuurstof in je bloed belemmert.

Ammoniak
Een prikkelend gas dat de slijmvliezen kan irriteren.

Wat gebeurt er in je lichaam? 

Ogen
Ammoniakgas prikkelt het slijmvlies van je eigen ogen, maar ook die van andere. Vooral in een besloten ruimte. De ogen worden rood en gaan tranen om de ammoniak te verdunnen. 

Neus
Ammoniakgas prikkelt het slijmvlies van je neusholte. Rook zorgt er ook voor dat je minder gaat ruiken. Alle geuren gaan steeds meer op elkaar lijken. In een besloten ruimte heeft ook een niet-roker last van die rook. Je kunt er hoofdpijn, hoest- en niesbuien van krijgen. 

Mond
Tabaksrook be´nvloedt je smaakpapillen. Op de lange duur proef je minder goed.

Luchtwegen
De vaste deeltjes in de tabaksrook slaan als bruine teervlekken neer in je luchtwegen. Rokers merken dat vooral 's morgens (rokershoest) als de trilhaartjes de hele nacht hun werk hebben gedaan. Nicotine verlamt echter de werking van die trilhaartjes. Daarom hebben roker eerder last van onzuivere lucht. 

Longen
Je longen worden langzamerhand bruin van de neergeslagen teer. In de teer zitten allerlei venijnige giffen die het beschermende oppervlak (slijmvliezen) van je longen en luchtwegen irriteren. Dat maakt je extra gevoelig voor ontstekingen en longkanker. Longkanker komt zeker tien maal vaker voor bij rokers dan bij niet-rokers. 

Bloed
In de tabaksrook zit koolmonoxide. Dit gas kun je niet tegenhouden met een sigarettenfilter, je krijgt het dus altijd binnen. Koolmonoxide belemmert dat je bloed voldoende zuurstof kan transporteren naar de cellen. Dat merk je aan de sportprestaties. Je uithoudingsvermogen vermindert. Bovendien kan koolmonoxide de bloedvaten beschadigen, zodat zich op den duur vetachtige stoffen in de wanden gaan afzetten. Dit geeft kans op vernauwing en het ontstaan van een hartinfarct. 

Hart
Als je rookt verhoogt je bloeddruk enigszins waardoor je hart sneller klopt. Je kunt dat zelf ook vaststellen via je polsslag. Als je veel rookt, verhoog je ook de kans op een hartinfarct. Een hart infarct is een versterving van een deel van je hartspier. Hij ontstaat door een sterk vermindering van de bloedtoevoer naar een onderdeel van je hartspier.

Maag
Mensen met maagklachten mogen van hun arts meestal niet roken, omdat er een verband schijnt te bestaan tussen roken en maagzweren. Waarschijnlijk wordt het maagslijmvlies aangetast. Als je rookt worden je darmen geactiveerd. Vooral op een nuchtere maag kan het roken laxerend werken.
Disclaimer GoodFeeling.nl

GoodFeeling.nl publiceert met de grootste zorgvuldigheid positieve informatie ten behoeve van de algehele gezondheid. Altijd preventief en nooit diagnostisch.

Bij lichamelijke en/of geestelijke klachten kun je het best contact opnemen met een specialist of je huisarts. (redactie GoodFeeling.nl)