Van het bestaan van de G-spot tot de oorsprong van meerdere orgasmes achter elkaar, de vrouwelijke seksualiteit was lange tijd een mysterie voor wetenschappers. Maar dankzij enkele radicale experimenten komen er eindelijk enkele antwoorden.
Het mysterie begint al bij de wasmachine
Op mijn wasmachine zit een vergrendeling. Om deze te ontgrendelen, moet je de startknop een bepaalde tijd ingedrukt houden met precies de juiste intensiteit; te zacht en er gebeurt niets, te hard en de machine piept boos naar je. Zodra je deze techniek onder de knie hebt, is het eenvoudig; de lampjes gaan aan, de machine begint te draaien en de cyclus eindigt uiteindelijk in een trillend, draaiend crescendo van geluid. Uiteindelijk komt er uit de trommel een verwarde hoop vochtige maar frisse kleding uit. Maar voor iemand die nog nooit een wasmachine heeft gezien is het een raadselachtig mysterie.
De vrouwelijke orgasme begrijpen
Overweeg nu het vrouwelijke orgasme. (Mooie overgang he? :-D). JD Salinger schreef ooit dat “het lichaam van een vrouw is als een viool; het kost een geweldige muzikant om het goed te bespelen”. Als je het op de juiste manier aanraakt of streelt, kan een vrouw naar zo’n extase worden gebracht dat voor een paar seconden de rest van de wereld ophoudt te bestaan. Maar als je het verkeerd doet, kunnen irritatie, frustratie of doffe leegte het gevolg zijn. Het is een schril contrast met de ervaring van een man; zolang hij een erectie kan krijgen, resulteert een paar minuten energieke stimulatie over het algemeen in ejaculatie.
Het mysterie van orgasmes
- Waarom zijn orgasmes zo intens?
- Hoe komt het dat vrouwen meerdere orgasmes kunnen ervaren?
- En bestaat het beruchte/beroemde G-spot echt?
Dit zijn enkele van de meest blijvende mysteries van de geneeskunde. “We kunnen naar de maan met een raket, maar we begrijpen nog steeds niet genoeg over onze eigen lichamen,” zegt Emmanuele Jannini van de Universiteit van Rome Tor Vergata, die zijn carrière heeft gewijd aan het ontrafelen van dit mysterie. De afgelopen jaren hebben een stortvloed aan studies gezien van deze echte ‘Meesters van de Seks’, en ze beginnen eindelijk wat antwoorden te krijgen.
Breinen in vuur en vlam
Misschien is de grootste vaardigheid van de wetenschappers het overtuigen van vrouwen om hun remmingen opzij te zetten en te masturberen – of zelfs te copuleren – onder het felle licht van wetenschappelijk onderzoek, inclusief de ongemakkelijke omgeving van de fMRI-scanner. Een van de leiders van dit onderzoek is Barry Komisaruk van de Rutgers Universiteit in New Jersey, die wilde onderzoeken of hersenverschillen kunnen verklaren waarom vrouwen en mannen seks zo verschillend ervaren.
Ondanks hun verschillende ervaringen tonen zowel mannen als vrouwen ongeveer dezelfde neurale activiteit tijdens een orgasme. “De overeenkomsten tussen mannen en vrouwen tijdens een orgasme zijn veel groter dan de verschillen,” zegt Komisaruk. “Wat we zien is een algehele activatie van de hersenen; eigenlijk is het alsof alle systemen op groen staan.”
Het allesoverheersende orgasme
Dit kan verklaren waarom orgasmes zo allesoverheersend zijn – als het hele bos in brand staat, is het moeilijk om onderscheid te maken tussen de verschillende kampvuren die er aan het begin waren. “Tijdens een orgasme, als alles tegelijkertijd geactiveerd wordt, kan dit de fijne onderscheiding tussen activiteiten uitwissen,” voegt Komisaruk toe. Misschien is dit waarom je nergens anders aan kunt denken.
Het genotcentrum in de hersenen
Er zijn echter hotspots in dit vuur. Een daarvan is de nucleus accumbens, een hersengebied dat plezier en beloning regelt door de afgifte van een neurotransmitter genaamd dopamine. Gegeven de keuze, zullen ratten elektrische stimulatie van dit hersengebied verkiezen boven voedsel – tot het punt dat ze zichzelf laten verhongeren. Naast seks wordt het ook geactiveerd door cocaïne, amfetamine, cafeïne, nicotine en chocolade. Geen wonder dat orgasmes je steeds weer terug willen laten komen voor meer.
Verschillen na het orgasme
Na een orgasme komen er echter enkele belangrijke verschillen naar voren, die misschien beginnen te verklaren waarom mannen en vrouwen zo verschillend reageren na een climax. Komisaruk, samen met Kachina Allen, heeft voorlopige bewijzen gevonden dat specifieke gebieden van de mannelijke hersenen ongevoelig worden voor verdere sensorische stimulatie van de geslachtsdelen direct na een orgasme, terwijl de hersenen van vrouwen geactiveerd blijven: dit kan de reden zijn waarom sommige vrouwen meerdere orgasmes ervaren en mannen niet.
Anatomie van genot
Als deze hersenscans enige controverse hebben veroorzaakt, is dat niets vergeleken met de pogingen om de anatomie van het orgasme te doorgronden. De penis heeft slechts één route om sensaties naar de hersenen te sturen, terwijl het vrouwelijke genitale kanaal er drie of vier heeft.
Het centrum van vrouwelijke seksualiteit is de clitoris: voor de meesten bekend als een kleine, kiezelvormige knoop, op een ongemakkelijke positie, ongeveer een centimeter voor de vaginale opening.
Wie precies het belang van deze structuur ontdekte, is onderwerp van discussie. IJstijd kleimodellen, bekend als “Venus-figurines”, tonen een gezichtloze vrouw met grote borsten, een ronde buik, een prominente vagina en schaamlippen – en op één model, een clitoris.
Pas in de 16e eeuw begon men de clitoris te beschrijven als een distinctieve fysieke structuur, gemeenschappelijk voor alle vrouwen, met de functie om genot te veroorzaken. In zijn boek De re anatomica, gepubliceerd in 1559, beschreef Realdo Columbo de clitoris als “het centrum van het genot van een vrouw”. Toch werd vrouwelijke plezier in de daaropvolgende eeuwen naar de achtergrond geschoven, en de clitoris werd grotendeels vergeten – althans door anatomen en artsen.
In de 20e eeuw kwam de clitoris weer in de belangstelling, maar werd nog steeds door velen als inferieur beschouwd. Hoewel Sigmund Freud tenminste erkende dat vrouwen een orgasme kunnen ervaren, geloofde hij dat clitorale gevoeligheid werd overschaduwd door vaginale orgasmes bij volwassen vrouwen. De onmogelijkheid om vaginale orgasmes te ervaren werd door hem in verband gebracht met psychoseksuele onvolwassenheid, schreef hij.
De realiteit van orgasmes
Als dat waar zou zijn, dan zouden er een heleboel vrouwen zijn die hun seksuele potentieel niet realiseren. Tussen de dertig en veertig procent van de vrouwen zegt nooit een orgasme te hebben ervaren door alleen vaginale penetratie – hoewel veel meer een orgasme kunnen bereiken door clitorale stimulatie.
De suggestie dat het vaginale orgasme op de een of andere manier superieur is, heeft veel feministen geïrriteerd. Het klinkt alsof vrouwen die geen vaginale orgasmes ervaren, gewoon niet hard genoeg hun best doen. Dus moeten vaginale orgasmes een overgangsritueel zijn voor alle vrouwen, of alleen een bevoorrechte enkeling? Is het zelfs mogelijk om een orgasme te hebben zonder een clitoris?
De rol van de cervix
Barry Komisaruk zette de eerste stappen om deze vragen te beantwoorden bij toeval, terwijl hij paringsgedrag bij ratten bestudeerde. Op een dag, terwijl hij een staafje in de vagina van een vrouwelijke rat inbracht, veroorzaakte hij een bizarre reactie: “Zodra ik de cervix aanraakte, werden de ratten stijf en onbeweeglijk,” zegt hij.
Niet alleen dat, maar tijdens dit soort stimulatie werden de ratten blijkbaar ongevoelig voor pijn. Kort daarna wisselde hij zijn ratten voor vrouwen en merkte hetzelfde: vaginale stimulatie blokkeerde de overdracht van pijn. Maar hoe?
Onderzoek naar pijn en genot
Om erachter te komen, voerde Komisaruk een studie uit met Beverly Whipple waarbij ze vrouwen onderzochten met verschillende graden van ruggenmergletsel. Ze ontdekten dat zelfs wanneer hun verwondingen de bekende zenuwbanen in het ruggenmerg van de geslachtsdelen naar de hersenen blokkeerden, deze vrouwen nog steeds konden voelen wanneer hun vagina en cervix werden aangeraakt.
Sommigen ervoeren zelfs een orgasme, ondanks dat de pudendale zenuw – die sensaties van de clitoris naar de hersenen vervoert – was doorgesneden. “Vrouwen met ruggenmergletsel die hun clitoris niet konden voelen, hadden toch orgasmes door vaginale stimulatie,” zegt Komisaruk. “Dat is waarschijnlijk het beste bewijs dat vaginale orgasmes bestaan.”
De vagus zenuw en pijnblokkering
De reden is dat de vagus zenuwen, die zich buiten het ruggenmerg bevinden, sensaties van de vagina naar de hersenen overbrengen. “Vrouwen beschrijven clitorale orgasmes als meer lokaal en extern, en vaginale orgasmes als intern en het hele lichaam omvattend; dat komt waarschijnlijk omdat de zenuwen die sensaties van de clitoris overbrengen anders zijn dan de zenuwen van de vagina,” voegt Komisaruk toe.
En wat betreft het raadselachtige feit dat vaginale orgasmes pijn kunnen blokkeren, de zenuwen die verbonden zijn met het ruggenmerg kunnen de afgifte van de neurotransmitter die betrokken is bij pijnperceptie remmen. Zodra signalen de hersenen bereiken, kunnen ze ook de afgifte van neurotransmitters zoals endorfine triggeren die ook pijn verlichten.
Gevoelige gebieden in de vagina
Dus als verschillende zenuwen sensaties uit verschillende delen van de vrouwelijke genitaliën kunnen overbrengen – en beide een orgasme kunnen veroorzaken – zijn sommige delen van de vagina dan gevoeliger dan andere? Waar moeten koppels op zoek gaan naar het schijnbaar ongrijpbare vaginale orgasme?
G markeert de plek
De beroemde “G-spot” was lange tijd het belangrijkste doelwit. De term werd voor het eerst geïntroduceerd in de vroege jaren ’80, naar de Duitse verloskundige en gynaecoloog Ernst Gräfenberg. In 1950 beschreef hij een erogene zone op de voorwand van de vagina, die overeenkomt met de positie van de urethra aan de andere kant van die wand.
Latere studies onthulden een complex van bloedvaten, zenuwuiteinden en overblijfselen van de vrouwelijke prostaatklier in hetzelfde gebied; en suggereerden dat bij een minderheid van de vrouwen – vooral degenen met sterke bekkenbodemspieren – stimulatie van dit gebied krachtige orgasmes kon veroorzaken en de afgifte van een kleine hoeveelheid vocht uit de urethra, dat geen urine was.
Al snel begon het nieuws te lekken over deze magische knop op de voorwand van de vagina. Koppels investeerden tijd en – vaak vruchteloze – moeite in het vinden ervan. Sommige feministen beweerden ondertussen dat de publiciteit rond de G-spot een poging van mannen was om het belang van vaginale penetratie te herstellen, nadat de schijnwerpers tijdens de seksuele revolutie van de jaren ’60 en ’70 naar de clitoris waren verschoven.
Complexe anatomie onthuld
Het bewijs ter ondersteuning of weerlegging van het bestaan van de G-spot is wisselend en vaak overdreven. Een studie die het bestaan van een G-spot ‘weerlegde’, was gebaseerd op een MRI-scan van slechts één vrouw. De discussie wordt verder vertroebeld door een geschil over de juiste terminologie voor de verschillende innerlijke regio’s van de vrouwelijke geslachtsdelen, en ook waar de ene structuur begint en de andere eindigt.
Er lijken echter fysieke verschillen te zijn tussen vrouwen die beweren een vaginaal orgasme te ervaren en degenen die dat niet doen. In 2008 publiceerde Jannini een studie met negen respondenten, en elf die zeiden nooit alleen door penetratieve seks te zijn klaargekomen. Echoscans onthulden een dikkere weefsellaag in de ruimte tussen de vagina en de urethra bij degenen die dat wel konden.
Het mysterie van de clitoris
Op dat moment concludeerde Jannini dat dit wel eens bewijs voor de legendarische G-spot zou kunnen zijn. Maar verdere studies hebben hem doen heroverwegen. “Het woord ‘spot’ suggereert een knop; iets dat je kunt indrukken om een orgasme of genot te verkrijgen,” zegt hij. “Het impliceert een concrete structuur die er ofwel is, of niet is. Niemand is in staat geweest om zo’n structuur duidelijk te beschrijven als een plek.”
De clitoris zou ook beschreven kunnen worden als een dubbelzijdige penis; beide zijn afkomstig van hetzelfde embryonale weefsel. Hoewel voor de meeste mensen de clitoris slechts een erwtvormige bobbel onder de huid is, suggereren recente MRI-studies dat de clitoris verre van klein is. Ze onthullen een grote, bolvormige structuur van ongeveer 9 cm lang, die enigszins lijkt op een wensbot. Het kronkelt rond de buitenkant van de vagina en omhoog in het bekken langs de urethra.
Bij het hoofd van dat wensbot bevindt zich de glans – het externe deel dat de meeste mensen voelen als de clitoris, en het gevoeligste deel. Maar de benen omarmen de vaginale opening en strekken zich uit tot in de schaamlippen.
De rol van de vagus zenuw
Het zou ook beschreven kunnen worden als een dubbelzijdige penis. Zowel de clitoris als de penis zijn afkomstig van hetzelfde embryonale weefsel; een zwelling die het tuberkel wordt genoemd, die tijdens de vroege stadia van de embryogenese verschijnt en zich vervolgens vertakt in de clitoris en vulvaal weefsel bij meisjes, of de penis en het scrotum bij jongens. Maar er zijn belangrijke verschillen: de penis groeit niet meer in reactie op hormonen zoals testosteron zodra de puberteit voorbij is, terwijl de clitoris dat wel doet. “Het is niet simpelweg een kleine penis,” zegt Jannini. De vagina reageert ook op hormonen, waaronder oestrogeen, wat helpt verklaren waarom de seksuele respons van vrouwen varieert gedurende hun leven.
Deze complexiteit kan verklaren waarom het zo moeilijk is geweest om het bestaan van de G-spot te bewijzen of te weerleggen; het is niet eenvoudig om de voorwand van de vagina geïsoleerd te stimuleren. Je wrijft waarschijnlijk ook tegen de interne delen van de clitoris en de urethra.
Onderzoek door Jannini en Buisson
Inderdaad, verder onderzoek door Jannini en Odile Buisson van het Centre d’échographie in Saint Germain en Laye, Frankrijk, heeft dit aangetoond. Ze overtuigden drie vrouwen om ofwel de voorwand van hun vagina te stimuleren met een bevochtigd tampon, of hun vingers te gebruiken om de externe delen van hun clitoris te stimuleren – terwijl ze echografie gebruikten om te bekijken wat er onder de huid gebeurde. Vaginale penetratie zorgde ervoor dat de interne delen van de clitoris en het weefsel rond de urethra bewogen en gezwollen werden, terwijl tijdens handmatige masturbatie alleen de externe delen van de clitoris werden gestimuleerd.
Complexiteit van vaginale stimulatie
Het wordt nog ingewikkelder; bij sommige vrouwen kan vaginale penetratie tegelijkertijd zowel de externe als de interne delen van de clitoris stimuleren.
In 2009 presenteerde zich een 42-jarige vrouw bij de kliniek van Rachel Pauls, een uro-gynaecoloog in Cincinnati, Ohio. De vrouw was geboren zonder blaas en had uitgebreide reconstructieve chirurgie ondergaan om enkele van deze problemen te corrigeren. Het zilveren randje aan deze donkere wolk? “Ze heeft ongelooflijke orgasmes,” zegt Pauls.
Ze vertelde Pauls dat ze gemiddeld twee orgasmes heeft elke keer dat ze seks heeft – een door handmatige stimulatie van haar clitoris en de andere door alleen vaginale penetratie. Pauls was bijzonder gefascineerd door haar verhaal, omdat de urethra van de vrouw – en dus de bijbehorende bundel zenuwen en structuren die meestal als de G-spot worden aangeduid – niet op de gebruikelijke plaats zat. Bovendien was de clitoris van de vrouw gepositioneerd aan de rand van haar vaginale opening. “Het leek waarschijnlijk dat dit deel uitmaakte van waarom ze zulke goede orgasmes had,” zegt Pauls. De penis zou er bij elke stoot tegenaan schuren.
Maakt grootte uit?
Dit bracht een idee bij Pauls op. Ze vroeg zich af of de grootte en locatie van de clitoris bij gezonde vrouwen de kans op een orgasme tijdens penetratieve seks zou beïnvloeden. Dus rekruteerden zij en haar collega’s tien vrouwen die beweerden zelden of nooit een orgasme te bereiken tijdens seksuele ontmoetingen, en twintig vrouwen die zeiden bijna elke keer een orgasme te krijgen. Ze gebruikten een MRI-scanner om een gedetailleerd beeld van hun clitorissen te krijgen. Ze ontdekten dat hoe kleiner de grootte van de erwtvormige glans was en hoe verder de clitoris van de vagina verwijderd was, des te moeilijker ze het vonden om een orgasme te bereiken.
Inderdaad, verder onderzoek door Jannini en Odile Buisson van het Centre d’échographie in Saint Germain en Laye, Frankrijk, heeft dit aangetoond. Ze overtuigden drie vrouwen om ofwel de voorwand van hun vagina te stimuleren met een bevochtigd tampon, of hun vingers te gebruiken om de externe delen van hun clitoris te stimuleren – terwijl ze echografie gebruikten om te bekijken wat er onder de huid gebeurde. Vaginale penetratie zorgde ervoor dat de interne delen van de clitoris en het weefsel rond de urethra bewogen en gezwollen werden, terwijl tijdens handmatige masturbatie alleen de externe delen van de clitoris werden gestimuleerd.
Verschillende routes naar een orgasme
Al met al impliceren deze studies dat er meerdere routes zijn waarmee vrouwen een orgasme kunnen ervaren, hetzij door vaginale stimulatie, clitorale stimulatie of beide tegelijk. Verdere studies door Komisaruk hebben onthuld dat projecties vanuit verschillende delen van de vrouwelijke genitaliën – en zelfs de tepels – allemaal samenkomen in hetzelfde algemene gebied van de hersenen, zij het in iets verschillende gebieden. “Er is een goede neuro-anatomische basis voor verschillende soorten orgasmes en verschillende soorten sensaties,” zegt Komisaruk. “Dit zou kunnen verklaren waarom het combineren van clitorale, vaginale en cervicale stimulatie deze intensere, complexere en plezierigere orgasmes lijkt te produceren die vrouwen beschrijven.”
De boodschap van Pauls en Jannini
Voor vrouwen die het moeilijk vinden om een orgasme te bereiken tijdens penetratie seks – of welke seks dan ook – is de boodschap simpel: experimenteer. “Vrouwen zeggen nogal eens: ‘Ik kan geen vaginale orgasmes hebben, dus er moet iets mis met mij zijn’. Er is niets mis met hen. Iedereen is een beetje anders, dus sommige vrouwen zullen veel clitorale stimulatie hebben tijdens seks, terwijl het voor anderen wat moeilijker is – dus hun partner moet misschien hun handen of een speeltje gebruiken. Maar vrouwen moeten weten dat als ze geen orgasmes hebben met alleen vaginale penetratie, dat dat normaal is.”
Jannini heeft een aanvullende boodschap voor vrouwen: “Niet alleen genieten van seks, maar ook genieten van het kennen van jezelf en begrijpen wie je vandaag bent, want waarschijnlijk ben je morgen anders.” En onderschat niet de oneindige variëteit die beschikbaar is. “Denk niet aan het vrouwelijk lichaam als een machine die altijd hetzelfde kan leveren,” zegt hij.
Geraadpleegde bronnen:
- Dispute about the correct terminology for the various inner regions of women’s private parts – Discussie over de juiste terminologie van de verschillende inwendige delen van de vrouwelijke anatomie.
- Thicker area of tissue in women who can experience vaginal orgasm – Studie over het dikker gebied van weefsel bij vrouwen die vaginale orgasmen ervaren.
- Woman born without a bladder averages two orgasms every time she has sex – Geval van een vrouw geboren zonder blaas die gemiddeld twee orgasmes per geslachtsgemeenschap heeft.
- Size and location of the clitoris influencing orgasm – Onderzoek naar de invloed van de grootte en locatie van de clitoris op het gemak van het bereiken van een orgasme.
- Further research by Jannini and Odile Buisson – Verdere onderzoeken van Jannini en Buisson met betrekking tot vaginale stimulatie en de betrokken structuren.
Ook lezen:
Veelgestelde Vragen
Wat is het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke orgasmes?
Mannelijke orgasmes leiden meestal tot ejaculatie na een korte stimulatie, terwijl vrouwelijke orgasmes complexer zijn, vaak meerdere zenuwroutes hebben en soms meerdere orgasmes kunnen omvatten.
Bestaat de G-spot echt?
De G-spot blijft een controversieel onderwerp. Sommige studies suggereren een erogene zone op de voorwand van de vagina, maar wetenschappelijk bewijs is wisselend.
Kunnen vrouwen meerdere orgasmes ervaren?
Ja, sommige vrouwen kunnen meerdere orgasmes ervaren. Dit kan te maken hebben met hersenactiviteit en het vermogen van de hersenen om geactiveerd te blijven na een orgasme.
Hoe beïnvloedt hersenactiviteit het orgasme?
Tijdens een orgasme is er een algehele activatie van de hersenen, wat zorgt voor een intense en allesoverheersende ervaring. Na het orgasme verschillen mannen en vrouwen in hun hersenreacties.
Wat is de rol van de clitoris bij het vrouwelijke orgasme?
De clitoris speelt een centrale rol in het vrouwelijke genot. Het heeft een complex netwerk van zenuwen en is veel groter dan het zichtbare deel, wat zorgt voor intens genot bij stimulatie.
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.