Wetenschappers hebben een nieuwe vogelsoort ontdekt in Indonesië vlak bij de kust van drie kleine eilanden van de Togian Eilanden in centraal Sulawesi.
Het kleine groene vogeltje met de naam: de Togian White-Eye of Zosterops somadikartai, is voor het eerst gezien door Mochamad Indrawan en Sunarto van de University of Indonesia.
Volgens het persbureau Reuters is het net ontdekte groene vogeltje voorzien van een witte ring om het oog, verblijft in kleine groepjes en zal waarschijnlijk meteen toegevoegd worden aan de lijst van bedreigde diersoorten.
De definitieve identificatie is gedaan door dr. Pamela Rasmussen, een taxonomist (iemand die zich bezighoudt met het officieel melden en classificeren van onbekende dier- en plantensoorten).
Nieuwe vogelsoort al meteen op de gevarenlijst
De grootte van de populatie van de togianbrilvogel is niet gekwantificeerd omdat nog weinig bekend is over deze sinds de jaren 1990 ontdekte vogel. Omdat op deze eilanden bos wordt omgezet in landbouwgebied en ruimte voor menselijke bewoning (overexploitatie van natuurlijke hulpbronnen) krimpt het leefgebied van deze brilvogel. Daarom staat de vogel als gevoelig (voor uitsterven) op de Rode Lijst van de IUCN.[1]
Ook lezen:
Veelgestelde Vragen
Hoeveel vogelsoorten zijn er in Indonesië?
In Indonesië komen ongeveer 1600 van de bekende 10.000 vogelsoorten voor, wat wijst op een zeer hoge biodiversiteit.
Waarom heeft Indonesië zoveel vogelsoorten?
Indonesië heeft veel vogelsoorten vanwege zijn tropische klimaat, diverse habitats en uitgestrekte eilanden, die variatie en isolatie bevorderen.
Wat zijn enkele zeldzame vogels in Indonesië?
Enkele zeldzame vogels in Indonesië zijn de Bali-spreeuw, de Javanese neushoornvogel en de paradijsvogel.
Hoe helpt Indonesië bij het behoud van vogels?
Indonesië helpt bij het behoud van vogels door beschermde gebieden in te stellen, natuurreservaten te onderhouden en initiatieven voor natuurbehoud te ondersteunen.
Wat maakt Indonesië een populaire bestemming voor vogelaars?
Indonesië is populair onder vogelaars vanwege de enorme diversiteit aan vogelsoorten, unieke endemische soorten en prachtige natuurlijke landschappen.
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.