Onbewerkte voedingsmiddelen

Onbewerkte Voedingsmiddelen Zijn De Echte Oplossingen Voor Gewichtsbeheersing En Een Gezond Leven


2455 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
2455 keer gelezen sinds

0
(0)

Vergeet dieetpillen en dieetprogramma’s maar, onbewerkte voedingsmiddelen zijn de echte oplossingen voor een gezond leven. Van het verminderen van het risico op ziekten tot het verbeteren van je ontlasting, ontdek hoe deze voedingsmiddelen je gezondheid op een natuurlijke manier kunnen verbeteren.

Ik wil graag even een onderwerp bespreken waar ik erg gepassioneerd over ben: gezondheid en voeding. Laten we eerst eens een paar cijfers bekijken: de obesitas tarieven in Amerika zijn de afgelopen 50-60 jaar gigantisch gestegen. Nu is meer dan 30% van de volwassenen overgewicht of zelfs obees. En nog eens 30% is overgewicht. Dit betekent dat in totaal meer dan twee derde van de volwassenen in de Verenigde Staten overgewicht of obesitas heeft.

Cijfers over obesitas en overgewicht in Nederland:

  • In 2021 had 51,8% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder overgewicht, waarvan 15,5% obees was (CBS, 2022).
  • Onder volwassenen is het percentage met obesitas de afgelopen 40 jaar verdubbeld van 6% in 1981 naar 15,5% in 2021 (Volksgezondheid Toekomst Verkenning, 2022).
  • Bij kinderen in de leeftijd van 4-20 jaar had in 2021 16,9% overgewicht en 3,3% obesitas (CBS, CBS Statline, 2022).
  • Het percentage met obesitas neemt toe met de leeftijd. In de leeftijdscategorie 65-75 jaar heeft ongeveer een kwart obesitas (VTV, 2022).
  • Laagopgeleiden hebben vaker overgewicht dan hoogopgeleiden. Bij laagopgeleiden heeft 61% overgewicht, bij hoogopgeleiden 42% (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, 2018).

Dus hoewel de percentages wat lager liggen dan in de VS, is overgewicht en obesitas ook in Nederland een groot gezondheidsprobleem dat de afgelopen decennia is toegenomen in alle leeftijdsgroepen.

Nu weten we allemaal dat obesitas gerelateerd is aan allerlei chronische ziekten, waaronder diabetes type 2. Dus het is waarschijnlijk niet verrassend dat de tarieven van diabetes in de VS ook de afgelopen 50-60 jaar zijn gestegen. Als je teruggaat naar de jaren 50 en ’60, was diabetes nog een zeldzame ziekte, maar nu hebben we te maken met verontrustende cijfers van ongeveer 10% of meer van de Amerikanen die diabetes hebben en nog eens veel meer zijn pre-diabetes.

Onbewerkte voedingsmiddelen

Dus, is er iets in onze voeding dat onze gezondheid zo ernstig beïnvloedt en ons dikker en zieker maakt dan ooit tevoren in de geschiedenis? Hier is een man die de wereld gaat veranderen: Dennis Burkett was een wereldberoemde wetenschapper die poep bestudeerde. Hij bestudeerde verschillende soorten poep, hij woog het, hij meet het, hij leerde alles wat hij maar kon leren over poep.

Hij merkte dat de poep van mensen in Europa en de Verenigde Staten heel anders was dan die van mensen in Afrika. De poep in de VS en Europa was vaak korrelig en hard, terwijl die van mensen in Afrika veel gladder en zachter was. Mensen in rijke landen hadden veel gezondheidsproblemen die mensen in Afrika niet hadden.

Na meer dan 20 jaar in Afrika te hebben gewoond en dit fenomeen te hebben bestudeerd, kwam Burkett met een hypothese waarom westerse landen ziek worden.

Onbewerkte voedingsmiddelen

Burkett beschouwde deze ziekten als het gevolg van de kleine hoeveelheden dieetvezels die in rijke landen worden geconsumeerd, voornamelijk door het teveel aan bewerking van natuurlijke voedingsmiddelen. Burkett ontdekte dat mensen in rijke landen een vezelarme dieet hebben. Eén van de eerste tekenen en symptomen is verstopping.

Op de lange termijn kan een dieet met weinig vezels leiden tot:

  • darmkanker
  • diverticulose
  • blindedarmontsteking
  • spataderen
  • diabetes
  • obesitas
  • allergieën
  • borstkanker
  • prostaatkanker

We hebben de afgelopen jaren veel gesproken over wetenschap, maar dit onderzoek is waarschijnlijk een van de meest fascinerende dat ik ooit ben tegengekomen. Toch krijgt het bijna geen aandacht en we moeten ons afvragen waarom. Ondanks dat heb ik wel dit gevonden op de website van de NIH: “Sinds de dood van Burkett in 1993 is zijn hypothese bevestigd en uitgebreid door grote epidemiologische studies, die hebben gerapporteerd dat vezeltekort het risico op darm-, lever- en borstkanker verhoogt en de mortaliteit door kanker en de dood door hart- en vaatziekten, infectieuze en ademhalingsziekten, diabetes en alle andere niet-cardiovasculaire en niet-kankeroorzaken verhoogt.

We weten dus zeker dat vezelinname een enorme impact heeft op onze algehele gezondheid en welzijn. Hier is nog meer bewijs, dit is van de Mayo Clinic:

voordelen van een hoog vezeldieet: normaliseert ontlasting, helpt bij het behouden van darmgezondheid, verlaagt cholesterolniveau’s, helpt bloedsuikerspiegel te reguleren, helpt bij het bereiken van een gezond gewicht, helpt om langer te leven.

Dus als vezels zo veel gezondheidsvoordelen hebben, waarom verwijderen we ze dan uit al onze favoriete voedingsmiddelen? Iedereen in de wereld kent witte rijst, maar de meeste mensen weten niet dat rijst er eigenlijk zo uitziet: rond een graan rijst zit iets wat bran wordt genoemd, dat is de vezel. Het witte deel wordt endosperm genoemd en dat is wat we dus eten.

tarwe

Laten we eens kijken naar tarwe, tarwe ziet er zo uit: dit is de tarwe bran of vezel die we afhalen van de tarwe zodat we producten kunnen maken als dit. Laat mij een iedere koolhydraat in de natuur zien en ik zal u laten zien hoeveel vezels erin zit.

Conclusie over onbewerkte voedingsmiddelen

Samengevat, het verwijderen van vezels uit onze voeding kan leiden tot veel gezondheidsproblemen en het is daarom belangrijk om er voor te zorgen dat we voldoende vezels binnenkrijgen via onze voeding. Dit kan door meer onbewerkte voedingsmiddelen te eten, zoals volle granen, groenten en fruit. We moeten ons afvragen waarom vezels steeds vaker verwijderd worden uit onze voeding en ervoor zorgen dat we genoeg vezels binnenkrijgen om onze gezondheid te beschermen.

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde Vragen

Wat zijn de voordelen van onbewerkte voedingsmiddelen?

Onbewerkte voedingsmiddelen zijn rijk aan vezels, vitamines en mineralen, wat bijdraagt aan een betere gezondheid en een lager risico op ziekten.

Hoeveel vezels heb ik dagelijks nodig?

Volwassenen wordt aangeraden om 25-30 gram vezels per dag te consumeren voor optimale gezondheid.

Wat zijn enkele voorbeelden van onbewerkte voedingsmiddelen?

Volle granen, groenten, fruit, noten en zaden zijn goede voorbeelden van onbewerkte voedingsmiddelen.

Waarom zijn vezels belangrijk voor de gezondheid?

Vezels helpen bij de spijsvertering, reguleren de bloedsuikerspiegel, verlagen cholesterol en ondersteunen een gezond gewicht.

Hoe kan ik meer vezels aan mijn dieet toevoegen?

Eet meer volle granen, groenten en fruit, en kies voor volkorenproducten in plaats van geraffineerde opties.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found