Echtgenoten grote kans op zelfde ziekte

AMSTERDAM - Sommige echtparen delen misschien meer dan ze zouden willen. Engels onderzoek onder meer dan 8000 stellen wees uit dat getrouwde mensen een grote kans hebben om dezelfde ziekte te ontwikkelen als hun partner.De vergrote kans op een bepaalde ziekte kan oplopen tot 70 procent, wat vooral geldt voor astma, depressies of maagzweren. Ook als uw echtgeno(o)t(e) een hoge bloeddruk heeft, is het verstandig om waakzaam te zijn: de kans om dezelfde kwaal te ontwikkelen is hier 32 procent hoger dan normaal.


Doktoren van de universiteit van Nottingham konden de oorzaak van de opmerkelijke onderzoeksuitkomst niet volledig verklaren. Zij vermoeden dat dit effect optreedt als gevolg van het gebruik van hetzelfde dieet en levensstijl en het leven in dezelfde omgeving.

Aan het onderzoek deden echtparen tussen dertig en zeventig jaar mee. Zelfs als de onderzoekers rekening hielden met de (hogere) leeftijd van de vrijwilligers, of als een of beide echtelieden roken of overgewicht hebben, blijft de grotere kans op dezelfde ziekte bestaan.
Disclaimer GoodFeeling.nl

GoodFeeling.nl publiceert met de grootste zorgvuldigheid positieve informatie ten behoeve van de algehele gezondheid. Altijd preventief en nooit diagnostisch.

Bij lichamelijke en/of geestelijke klachten kun je het best contact opnemen met een specialist of je huisarts. (redactie GoodFeeling.nl)