Is CARA hetzelfde als astma?

Cara is een verzamelnaam van drie ziektes die erg veel op elkaar lijken. Astma, Bronchitis en Longemfyseem. Deze twee laatste staan nu bekend onder de naam COPD. (chronic Obstructive Pulmonary Disease) een vernauwing van de luchtwegen die altijd aanwezig is. Cara betekent Chronische Aspecifieke Respiratoire Aandoeningen. Deze ziekten hebben een gemeenschappelijk kenmerk, dat is de gevoeligheid en prikkelbaarheid van de luchtwegen. De luchtwegen reageren op bepaalde stoffen of temperatuurwisselingen.


Dit kan zijn:

 
  uitlaatgassen
  pas gemaaid gras
  stro
  sigarettenrook.

 


Deze oorzaken kunnen leiden tot piepende ademhaling, kortademigheid, hoesten en opgeven van slijm. De vernauwing treedt op als de slijmvliezen die de binnenkant van de luchtwegen bekleden na prikkeling opzwellen en meer slijm en vocht produceren. Soms verkrampen de spiertjes om de luchtwegen. Daardoor ontstaan benauwdheid en kortademigheid.

Soms is er ook nog sprake van neus- en oogklachten, zoals niezen, een loopneus of juist een verstopte neus en jeukende en tranende ogen. Al deze klachten komen meestal aanvalsgewijs; tussendoor zijn er vaak maar heel weinig klachten.

Bronchitis
Bij bronchitis hebben we te maken met een ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen. Veel mensen hebben wel eens een acute bronchitis gehad, maar die is meestal binnen een week weer genezen. Bij een chronische bronchitis is de ontsteking blijvend. Het voornaamste kenmerk van chronische bronchitis is hoesten, vooral 's ochtends. Deze hoest kan maandenlang aanhouden. Op een gegeven moment neemt het hoesten ook overdag toe en treden kortademigheid en een piepende ademhaling op.

Longemfyseem
Bij longemfyseem is de elasticiteit van de longblaasjes sterk verminderd (de rek is uit de long). De daardoor ontstane kortademigheid uit zich ook als een gevoel van benauwdheid, deze zal in de loop der jaren erger worden. Ongeveer 1% van de mensen heeft in mindere of meerdere maten last van emfyseem.Deze ziekte gaat meestal samen met bronchitis. Het komt meer bij mannen voor dan bij vrouwen. De kans op  longemfyseem stijgt bij roken.

Een aanval wordt meestal veroorzaakt door iets waar de patiŽnt extra gevoelig voor is. Dit kan zijn door huisdieren, weersveranderingen, pollen tijd, roken. Lichamelijke inspanning, geestelijke inspanning en infectie. Deze gevoeligheid is voor een ieder verschillend en blijft voor de persoon in kwestie zelfs wisselend.

Erfelijkheid speelt ook zeker een rol. Emoties en spanning hebben zo hun invloed maar hormonen en zwangerschap passen hier ook bij en natuurlijk heeft de anticonceptie pil soms ook invloed.

Hebben rokers na hun veertigste echt meer kans op CARA?

Leeftijd speelt inderdaad een belangrijke rol. Rokers en mensen die gestopt zijn met roken, hebben na hun 40e relatief een veel hogere kans op het ontwikkelen van COPD dan niet-rokers. In feite behoort deze vorm van CARA tot een van de belangrijkste, maar ook meest verwaarloosde vormen van aandoeningen van de luchtwegen.

Wat is astma?
Astma is een ontstekingsziekte van de luchtwegen die gekenmerkt wordt door hoestbuien, piepende ademhaling, beklemmend gevoel op de borst en ademhalingsproblemen. Wanneer iemand met astma wordt blootgesteld aan een uitlokkende factor ( zoals tabaksrook, stof, dieren of stuifmeel die een reactie uitlokken), zullen de luchtwegen die naar de longen leiden meer ontsteken of opzwellen dan normaal, het geen de ademhaling bemoeilijkt.

De luchtwegen worden ook nauwer doordat de spieren in hun wanden samentrekken en/of verstopt raken door grote hoeveelheden slijm. In dat geval verschijnen de gekende symptomen: kortademigheid, optreden van piepende ademhaling en hoesten.

De meeste astmapatiŽnten vertonen ťťn of meer van de volgende symptomen:
Piepende ademhaling (wheezing). Een fel of dof piepend gefluit dat gewoonlijk te horen is als u uitademt. Hoest. Lichte of droge hoest die niet overgaat en vaak ís nachts optreedt. Beklemmend gevoel op de borst. Voelt aan als rubberen banden die rond de borstkas gespannen zijn, of als een branderig gevoel. Kortademigheid. Voelt aan alsof u door een rietje tracht te ademen of erger, alsof u geen adem krijgt. Vooral het uitademen gaat moeilijk.

Wat gebeurt er in uw longen wanneer de kleinste luchtwegen zich klaarmaken om terug te slaan.


1  

Zwelling
. De luchtpijpen, die vaak gezwollen zijn als u astma hebt, worden rood en zwellen nog meer dan bij het begin van een aanval. Die roodheid en zwelling noemt uw arts "ontsteking". De ontsteking kan de hoeveelheid lucht die uw longen kunnen inademen of uitademen, verminderen.

2  

Beklemming
. De spieren rond de luchtwegen trekken allemaal samen; dat wordt dikwijls "bronchoconstrictie" genoemd, waardoor u het moeilijk krijgt de lucht uit uw longen uit te blazen.

3  

Verstopping
. De luchtwegen beginnen veel slijmen te produceren waardoor de luchtwegen kunnen verstoppen, terwijl uw luchtpijpen samentrekken en verstoppen om zich van de "indringer" te ontdoen, raken ze geblokkeerd. Daardoor komt u in ademnood.
 

Astma is een sluipende ziekte die steeds bij je is. Je luchtwegen kunnen gezwollen zijn en samentrekken zelfs als je er niets van merkt. Het is dus goed om het iedere dag te behandelen ook wanneer je jezelf goed voelt.

Meer informatie kunt U krijgen bij:

Apotheek, Huisdokter, of Astmafonds  www.astmafonds.nl

Ook kunt U bellen met de Caralijn.       0800-2272596

Disclaimer GoodFeeling.nl

GoodFeeling.nl publiceert met de grootste zorgvuldigheid positieve informatie ten behoeve van de algehele gezondheid. Altijd preventief en nooit diagnostisch.

Bij lichamelijke en/of geestelijke klachten kun je het best contact opnemen met een specialist of je huisarts. (redactie GoodFeeling.nl)