Is het HPV vaccin wel goed nieuws

Het HPV virus wordt gevaarlijker voorgesteld dan het in werkelijkheid is. 90% van de vrouwen raakt het virus na een besmetting of infectie kwijt, zonder enige behandeling.

Primaire en secundaire preventie is zinvoller dan vaccinatie.


Wat is het HPV virus

Het Humaan Papillomavirus (HPV) is een dubbelstrengs DNA virus en behoort tot de familie van de Papovaviridae. Van de meer dan 100 bekende types zijn de meeste relatief onschuldig, ongeveer 45 types kunnen de slijmvliezen infecteren. Onderverdeeld in laag en hoog risico behoort het HPV virus waarvoor men een vaccinatie wil gaan geven, tot de hoge risicotypen. Echter is het onduidelijk of dit virus een oorzaak of een gevolg is voor baarmoederhalskanker.

Er zijn wetenschappers die van mening zijn dat het HPV virus tot een infectie kan leiden, die cellen in het slijmvlies op de grens van de baarmoederhals en baarmoedermond kan veranderen tot afwijkende cellen, waardoor baarmoederhalskanker kan ontstaan. Als het lichaam dit zelf niet kan herstellen, neemt het aantal afwijkende cellen toe en kan na verloop van tijd een voorstadium van baarmoederhalskanker ontstaan. Het proces verloopt langzaam en neemt 10 tot 15 jaar in beslag.

Alternatieve behandeling

Er is nog geen duidelijkheid over de werktijd van de vaccinatie. De fabrikanten van Gardasil en Cervarix beweren dat het vaccin 5 jaar zijn werk doet. Dit zou dus betekenen dat iedere 5 jaar een herhaling noodzakelijk is. Maar echt zeker is men hier niet over, omdat het vaccin nog niet zolang is getest.


Sinds 1996 worden vrouwen tussen de 30 en 60 jaar opgeroepen elke 5 jaar een uitstrijkje te laten maken. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat een test op aanwezigheid van het HPV virus een betrouwbare methode is om de voorstadia van baarmoederhalskanker vast te stellen. En mocht deze positief zijn, is het goed te behandelen door middel van een beperkte
chirurgische ingreep.

(Bron: NVKP
Tros Radar heeft er een programma aan gewijd, en de nodige vraagtekens gevonden
http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/09-03-2009/hpv-vaccin/Disclaimer GoodFeeling.nl

GoodFeeling.nl publiceert met de grootste zorgvuldigheid positieve informatie ten behoeve van de algehele gezondheid. Altijd preventief en nooit diagnostisch.

Bij lichamelijke en/of geestelijke klachten kun je het best contact opnemen met een specialist of je huisarts. (redactie GoodFeeling.nl)