Minder kans op borstkanker door soja

Nederlands onderzoek toont risico daling van ruim 30%.

Vrouwen die soja(producten) eten, hebben een kleinere kans op het ontwikkelen van borstkanker. Deze mogelijk gunstige bescherming van soja werd reeds vooropgesteld in Aziatisch onderzoek en wordt nu bevestigd door een onderzoek bij Nederlandse vrouwen. Door sojaconsumptie daalt de kans op borstkanker met ruim 30%.


In Nederland krijgen jaarlijks naar schatting 12.500 vrouwen te horen dat ze borstkanker hebben, wat betekent dat één vrouw op acht vroeg of laat met de ziekte wordt geconfronteerd. In Aziatische landen – waar men veel soja eet - komt borstkanker veel minder vaak voor. Al langere tijd gaat men er daarom vanuit dat voeding hierbij een rol kan spelen. In soja zitten zogenoemde isoflavonen die een beschermende rol zouden kunnen bieden tegen borstkanker.

Een nieuwe studie, uitgevoerd bij Nederlandse vrouwen, toont aan dat isoflavonen ook bij Westerse vrouwen bescherming zouden kunnen bieden tegen het ontwikkelen van borstkanker. De onderzoekers hebben de voeding van 383 vrouwen met borstkanker vergeleken met de voeding van 383 gezonde vrouwen. De onderzoekers stellen vast dat vrouwen met de hoogste inname van isoflavonen tot 32% minder risico lopen op het ontwikkelen van borstkanker dan vrouwen die een lage inname van isoflavonen hebben. Het maakt hierbij niet uit of de vrouwen wel of niet al in de menopauze zijn.

Vanzelfsprekend is er bijkomend onderzoek nodig die deze resultaten kunnen bevestigen. Toch zijn de onderzoekers zeer verheugd over de vaststelling dat ook bij Europese vrouwen isoflavonen bescherming zouden kunnen bieden op de ontwikkeling van borstkanker. Soja is de belangrijkste bron van isoflavonen in de Nederlandse voeding.

Bronnen:
Verheus M, van Gils CH, Keinan-Boker L, Grace PB, Bingham SA, Peeters PH. Plasma Phytoestrogens and Subsequent Breast Cancer Risk. J Clin Oncol 2007; 25 (6): 648-55.

KWF, kankerbestrijding (www.kwfkankerbestrijding.nl en www.ikcnet.nl)Disclaimer GoodFeeling.nl

GoodFeeling.nl publiceert met de grootste zorgvuldigheid positieve informatie ten behoeve van de algehele gezondheid. Altijd preventief en nooit diagnostisch.

Bij lichamelijke en/of geestelijke klachten kun je het best contact opnemen met een specialist of je huisarts. (redactie GoodFeeling.nl)