Allemaal dezelfde stamvader

Of je nu bruin bent, blank, geel of zwart, we stammen allemaal af van dezelfde voorouder. PolynesiŽrs komen niet uit Zuid Amerika en Aboriginals niet uit AustraliŽ. We zijn allemaal begonnen in Afrika. Dat kan met een simpele wangslijmtest worden vastgesteld. Nog verrassender: het zal niet zo heel lang duren voor we er allemaal hetzelfde uitzien en dezelfde taal spreken.

Dr. spencer Wells verzamelde ruim 20.000 wangslijmvlies monsters. Rood, bruin, geel en blank, we zijn allemaal broeders en zusters. We zijn allemaal broeders en zusters, ons ras geboren onder de Afrikaanse zon. Slechts 2000 generaties scheiden ons van onze oorsprong. Voel je niet verheven boven de ander. Blank of zwart, geel of rood, ons bloed is hetzelfde...'

Het zou een deel van een rede van Martin Luther King kunnen zijn, maar is in werkelijkheid de kern van het verhaal van dr. Spencer Wells, de man die de stamboom van de wereldbevolking op de kaart zette.

De Amerikaanse geneticus isoleerde een 'markeringí het DNA van het Y chromosoom bij 20.000 mannen, verspreid over de wereld. Uit het wangslijmvlies dat deze mannen voor het omvangrijke onderzoek afstonden kon Wells het spoor herleiden naar onze stamvader, de homo sapiens, geboren in het oosten van Afrika. 50.000 jaar geleden bedroeg hun aantal nog slechts 10.000. Het was het moment waarop een kleine groep besloot de geboorteplek te verlaten. Zij startte een wereldreis die nog altijd niet is afgelopen...

Onze huid kent inmiddels vele kleuren. Door de wisselende contacten', veroorzaakt door onze verre reizen en massale migratie, zijn we genetisch gezien door de keuken blender gehaald. Maar er is ťťn constante: de speciale 'marker' in het DNA van het Y chromosoom, dat alleen mannen bezitten. Het is onveranderd sinds we op twee benen zijn gaan lopen.

De 'San bosjesman' in de Rift vallei in NamibiŽ blijkt onze stamvader. Het DNA van dit volk 60.000 jaar terug, wat betekent dat het de oudste stam ter wereld is.
De Aboriginals in AustraliŽ houden bij hoog en bij laag vol dat een grote natuurkracht hen tot leven heeft gewekt op het continent. Deze natuurmensen verwerpen Wells' uitleg dat hun roots in Afrika liggen. De Amerikaan heeft echter bewezen dat zij via India en talloze eilanden van de Indonesische archipel uiteindelijk AustraliŽ bereikten...

Nooit is er enig archeologisch bewijs gevonden voor de trektocht, die hun theorie zou staven. In het Y chromosoom bij de Aboriginals is echter de marker gevonden die onomstotelijk aantoont dat zij wel degelijk een reis van 10.000 kilometer hebben gemaakt.

Ook Thor Heyerdahl had zich de oversteek over de Stille Oceaan van Peru naar PolynesiŽ met zijn papyrusboot Kon TW kunnen besparen. Heyerdahl wilde bewijzen dat de PolynesiŽrs niet uit AziŽ kwamen, maar van het Zuid Amerikaanse continent. Ondanks duizenden tests bleek geen enkele Zuid Amerikaan de 'markerí te bezitten die hem rechtstreeks verbindt met het volk dat het eilandenrijk in de Stille Oceaan bevolkt.

De National Geographic Society gaf Wells een onderzoeksbudget en volgde de wetenschapper bij het reconstrueren van de stamboom. In de twee uur durende documentaire op Discovery Channel "Journey of Man" wordt zondag (21.00 uur) het resultaat getoond. Volgens Wells start over 50 jaar de 'algehele versmelting'. "Onderzoeken van de Verenigde Naties wijzen uit dat de aarde dan negen miljard mensen telt. Dan zullen door seksuele voorkeur en genetische overheersing de uiterlijke kenmerken van de rassen langzaam verdwijnen.

Als we onafhankelijk worden van onze geboorteplaats en ons blijven verplaatsen, zal onze huid mokka bruin worden, ons gezicht universeel. De vorm van onze ogen, neuzen en lippen, alles zal langzaam hetzelfde worden. Uiteindelijk zullen we allemaal dezelfde taal spreken... " Door het nemen van vele duizenden wangslijmmonsters was Wells in staat uiterst gedetailleerd de verschillende routes vast te stellen van het relatief kleine groepje dat ooit besloot Afrika te verlaten.

60.000 jaar geleden daalde de temperatuur op de aar de dramatisch. Er ontstonden gigantische ijsvelden aan de Noord en Zuidpool en woestijnen in Afrika. Dieren gingen op zoek naar water en werden gevolgd door de jagende mens. De reis ging richting het noordoosten. Onze voorvaderen vonden goede jachtgronden in Centraal AziŽ en bleven daar vele duizenden jaren wonen. Tot een grote groep verder trok, richting westen. Ik heb in een dorpje in Kazachstan een man gevonden van wie het DNA aantoont dat er in 40.000 jaar nooit van enige vermenging met andere takken sprake is geweest!"

De DNA test neemt hooguit 30 seconden in beslag. Met een borsteltje wordt aan de binnenzijde van de wang een minimale hoeveelheid slijmvlies afgenomen. Onder de microscoop kan vervolgens zichtbaar worden gemaakt of je een 'direct' familielid van deze man bent. Het moment van de versmelting is aangebroken. In Amerika zie je nu al dat een groot aantal blanken negroÔde gelaatstrekken heeft. En het is nauwelijks 300 jaar geleden dat de eerste slaven op de katoenvelden te werk werden gesteld..."

George Bush familie van Bin Laden? Het zal even slikken zijn voor beiden. Ik zou graag de kans krijgen om het aan te tonen. In Afrika zijn we geboren, in Centraal AziŽ zijn we gegroeid. Het was het verzamelpunt voor de grote trek naar het westen, ongeveer 35.000 jaar geleden. Via Europa is uiteindelijk ook Noord en Zuid-Amerika bevolkt, zo'n 15.000 jaar geleden."

Nog altijd kan dr. Spencer Wells opgewonden raken als hij nieuwe resultaten binnen krijgt. Ik analyseer en ga vervolgens tienduizenden jaren terug in de tijd. Geen enkele barriŤre heeft de mens ooit tot stoppen gedwongen. De samenleving wordt door al onze bewegingen met de seconde diffuser. Nu kunnen we onze oorsprong nog herleiden, straks is alles weg..."Disclaimer GoodFeeling.nl

GoodFeeling.nl publiceert met de grootste zorgvuldigheid positieve informatie ten behoeve van de algehele gezondheid. Altijd preventief en nooit diagnostisch.

Bij lichamelijke en/of geestelijke klachten kun je het best contact opnemen met een specialist of je huisarts. (redactie GoodFeeling.nl)