Vaccin tegen longkanker

Anti-tabakslobby tegen aanschaf longkanker vaccin / Tobacco koopt patent


AMSTERDAM - Anti-tabakslobbyisten vinden het verwerpelijk dat Japan Tobacco (JT), een van 's werelds grootste tabaksproducenten, het alleenrecht heeft verworven om een vaccin tegen longkanker te verkopen.

De tabaksproducent die onder andere Camel, Winston en Mild Seven maakt, heeft onlangs een deal gesloten met de Amerikaanse biotechnologiebedrijven Corixa en Cell Genesys. In ruil voor geld om onderzoek te doen naar een vaccin waarmee longkanker voorkomen en behandeld kan worden, krijgt JT het exclusieve recht om deze medicijnen die nog in ontwikkeling zijn, te verkopen.

"Een tabaksproducent exclusieve rechten op een vaccin voor longkanker geven is hetzelfde als Dracula aan het hoofd van een bloedbank zetten'', meent Hellen Wallace, adjunct-directeur van de Britse milieuorganisatie GeneWatch. De organisatie die zich zorgen maakt over het gebruik van menselijke genen voor het maken van het vaccin, maakte de overeenkomst van JT met de biotechnologiebedrijven deze week bekend.

De anti-tabakslobby vreest dat een vaccin tegen longkanker in handen van de marketingafdeling van een tabaksproducent rokers zou aanmoedigen door te blijven roken omdat zij in de veronderstelling zouden kunnen zijn dat er een behandeling is voor eventuele ziektes die door roken worden veroorzaakt.

87% van alle longkanker sterftegevallen wordt veroorzaakt door het roken. Deze vrouw (44 jaar) begon zoals zoveel mensen al in haar tienerjaren met roken. Zie je die witte massa op de long? Dat is de kanker waardoor ze is gestorven. Om het gezwel heen zie je duidelijk de teer die de long bedekt. Wil je een gezonde long zien? HIER Want ook al zou er een succesvol vaccin tegen longkanker gevonden worden dan kunnen rokers nog net zo hard aan andere aan roken gerelateerde ziektes zoals hartproblemen en longemfyseem overlijden.

"De beste manier om longkanker te voorkomen is door de verslavende grip van de tabaksindustrie te breken en mensen te overtuigen dat ze moeten stoppen met roken en er al helemaal niet aan beginnen, zegt Derek Yach, directeur niet-overdraagbare ziektes bij de wereldgezondheidsorganisatie (WHO). "Het laatste bedrijf dat de beschikking over een longkankervaccin zou mogen hebben, is één die gigantische winsten maakt met de veroorzaker van de ziekte.

De tabaksindustrie ligt al jaren onder vuur vanwege de kwalijke gevolgen van het verslavende roken. Zo zou de industrie onder andere gratis sigaretten uitdelen aan jongeren in arme landen die nog geen strenge anti-tabakswetgeving hebben. De anti-tabakslobby vreest nu dat het longkankervaccin voor inwoners van ontwikkelingslanden waarschijnlijk onbetaalbaar is.

Een woordvoerder van Japanse Tobacco legde aan de Britse krant the Guardian uit dat zijn bedrijf de activiteiten aan het uitbreiden is vanwege de beperkte groeivooruitzichten voor tabak door de steeds strengere wetgeving.

Bron: Trouw 2001-11-17

Disclaimer GoodFeeling.nl

GoodFeeling.nl publiceert met de grootste zorgvuldigheid positieve informatie ten behoeve van de algehele gezondheid. Altijd preventief en nooit diagnostisch.

Bij lichamelijke en/of geestelijke klachten kun je het best contact opnemen met een specialist of je huisarts. (redactie GoodFeeling.nl)