Wierook kan kanker veroorzaken

Het branden van wierook in grote hoeveelheden kan mogelijk kanker veroorzaken bij mensen die de rook langdurig inademen. Dit blijkt uit een onderzoek dat in Taiwan is uitgevoerd. Uit het onderzoek blijkt dat de rook van wierook een hoge concentratie van kankerverwekkende stoffen bevat en meer luchtvervuiling veroorzaakt dan autoverkeer op een drukke kruising. 

In een slecht geventileerde tempel in Taiwan maten de onderzoekers de hoeveelheid van een groep kankerverwekkende koolwaterstoffen die ook aanwezig is in tabaksrook. In de tempel bleek de concentratie van de stof negentien keer zo hoog te zijn als in de open lucht, en iets hoger dan op een verkeerskruising, meldt de BBC donderdag. 

De hoeveelheid benzopyrene, n van de stoffen in de groep, was 45 keer hoger dan in woningen waar veel werd gerookt.

Het branden van wierook in tempels is in vrijwel heel Azi zeer populair. Gelovigen nemen vaak grote bossen wierook mee, die in de tempel wordt aangestoken. Tijdens ceremonies branden er soms duizenden wierook staven tegelijkertijd. De Taiwanese onderzoekers zeggen met name bezorgd te zijn over de gezondheid van mensen die in tempels werken en de rook constant inademen. Zij adviseren de ventilatie in tempels te verbeteren. Disclaimer GoodFeeling.nl

GoodFeeling.nl publiceert met de grootste zorgvuldigheid positieve informatie ten behoeve van de algehele gezondheid. Altijd preventief en nooit diagnostisch.

Bij lichamelijke en/of geestelijke klachten kun je het best contact opnemen met een specialist of je huisarts. (redactie GoodFeeling.nl)