Zalm minder roze door EU norm

Felroze zalm en diepgele eidooiers zijn verleden tijd. De EU stelt vanaf 1 december 2003 beperkingen aan het gebruik van canthaxanthin, een voer dat alleen maar dient om vis, kippenvlees en eieren een kleurtje te geven. Wilde zalm dankt zijn roze kleur aan de garnalen die hij eet. De meeste zalm die nu in de winkel ligt, is echter gekweekt. Om te voorkomen dat de vis een onaantrekkelijke grijze kleur krijgt, voegen zalmkwekers speciale stof toe aan het voer. Ook kippen krijgen canthaxanthin te eten zodat hun vlees of hun eieren een mooiere kleur krijgen.


De Europese Commissie wijst op een mogelijk gevaar voor de gezondheid. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt een verband tussen de kleurstof en de achteruitgang van het gezichtsvermogen. Harde bewijzen zijn er niet, maar de Commissie, gesteund door deskundigen uit de lidstaten, wil geen risico nemen.

De huidige norm van 80 milligram canthaxanthin per kilo voer gaat omlaag naar 25 voor zalm en slachtkuikens en 8 voor legkippen. De regels gelden ook voor import, zodat ook zalm uit Noorwegen (geen EU-lid) minder roze zal zijn.
Bron: BRUSSEL (ANP)
Disclaimer GoodFeeling.nl

GoodFeeling.nl publiceert met de grootste zorgvuldigheid positieve informatie ten behoeve van de algehele gezondheid. Altijd preventief en nooit diagnostisch.

Bij lichamelijke en/of geestelijke klachten kun je het best contact opnemen met een specialist of je huisarts. (redactie GoodFeeling.nl)