Zeg meisje, ben je nu al ongesteld?

Is de chemische stof Bisfenol-A (PBA) er de oorzaak van dat steeds meer kinderen vroeger in de puberteit komen? Dat meisjes op hele jonge leeftijd al borsten ontwikkelen en steeds vroeger voor het eerst ongesteld worden?

Van PBA is al heel lang bekend (sinds 1930) dat ze de hormoon huishouding ontregelen en daar zijn maar hele kleine doses voor nodig, het is namelijk een zogenaamd "zwak oestrogeen middel". En dit verstorende stofje wordt namelijk al in een heel vroeg stadium toegediend aan kinderen, het zit verwerkt in onder andere de baby flessen die al tientallen jaren in gebruik zijn. 

Heel vreemd is dat PBA in tegenstelling tot veel andere stoffen op een behoorlijke consensus kan rekenen binnen de reguliere wetenschap als het gaat om erkenning van schadelijkheid. Iedereen is het er namelijk over eens dat PBA "hormoonverstorend" werkt. Misschien een nieuw medicijn tegen pedofilie? Wie weet..

Ondertussen gaat de productie gestaag door en blijft deze stof bij heel jonge kinderen terechtkomen. In dit geval kan je zeggen dat de consument bepaald en als het niet wordt gekocht en mensen massaal overstappen naar de glazen fles, de fabrikanten vanzelf een andere richting zullen kiezen. Toch werkt het kennelijk niet zo. Waarom niet?

De reden is simpel.

De urgentie  is niet aanwezig. Zonder teveel negatieve publiciteit gaan de heren en dames gewoon door met de productie. Een simpele Google Search laat al heel snel zien dat de stof Bisfenol-A al tientallen jaren in gebruik is en de schadelijkheid al vrij snel werd onderschreven door de reguliere wetenschap met een behoorlijke consensus. Iets wat vooral de laatste tijd nogal ongebruikelijk is bij omstreden stoffen als bijvoorbeeld amalgaam en aspartaam, waar een flink welles-nietes oorlog wordt uitgevochten.

Ook in Japan zijn al heel lang zorgwekkende resultaten bekend. Daar is PBA jaren lang gebruikt als binnen-coating voor blikjes. Studenten bleken in 1999 veel lagere waarden in hun urine te hebben van de stof PBA dan in 1992. In die tussenliggende periode zijn ze in Japan namelijk gestopt met het coaten van blik met PBA's.

En dan te bedenken dat zelfs eenmaal afgebroken PBA's, de zogenaamde metabolieten, nog steeds oestrogene werking vertonen. De vraag is nog maar of de waterzuiveringsinstallaties deze stoffen eruit kunnen halen. Ik heb er een hard hoofd in.

De link tussen vervroegde puberteit en en hetgebruik van PBA's is (nog) niet wetenschappelijk vastgelegd, maar om zover te komen zijn onvoorstelbare hoeveelheden hard bewijs voor nodig om de "wetenschap" tot een bekentenis te laten komen, gezien het hardnekkige ontkennen van enige verwantschap tussen het gebruik van kwik (Thimerosal) in vaccinaties en de golf van autisme in de VS.
(van 1 op de 5000 naar 1 op de 166)

Een onderzoek naar BPA in het bloed van zwangere vrouwen en in placentaweefsel en navelstrengbloed heeft aangetoond dat de blootstellingsniveaus aan BPA vergelijkbaar waren met niveaus, waarvan in dierstudies is verondersteld dat ze giftig zijn voor de voortplantingsorganen van mannelijke en vrouwelijke nakomelingen (10). Een epidemiologisch onderzoek onder Japanse vrouwen geeft aan dat BPA mogelijk in verband staat met aandoeningen aan de eierstokken bij vrouwen (11). Onderzoek Greenpeace


Wat nu?

Het is als eerste denk ik heel belangrijk deze informatiestroom op gang te brengen en vooral moeders op de gevaren van PBA's in plastic babyflessen te wijzen. Zolang het spul in productie is en er is afname zal er tot die tijd flink op los gekwakzalverd worden. Zij kijken immers alleen naar de cijfers onder de dubbele streep en niet naar de gezondheid van jouw pasgeboren baby.

Koop niet langer baby flessen van plastic zolang je niet zeker weet of het veilig is. Van Bfree is bekend dat ze flessen maken zonder PBA's. Twijfel je alsnog, koop dan gewoon glazen baby flessen. Ik ben er ook groot mee geworden.


Bronvermelding:

http://www.greenpeace.nl/campaigns/giftige-stoffen-2/informatie-over-giftige-stoffe/de-stoffen-waar-het-om-gaat/bisfenol-a%20

http://www.youtube.com/watch?v=3iJTBv3RV5g&feature=related

http://www.voormijnbaby.nl/webshop/50/verzorgingartikelen-e.t.c/52/b-free-flessen-spenen-c/77/fles-bfree-260ml-2-stuks.html 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bisfenol_A

http://www.blikopnieuws.nl/bericht/87227Disclaimer GoodFeeling.nl

GoodFeeling.nl publiceert met de grootste zorgvuldigheid positieve informatie ten behoeve van de algehele gezondheid. Altijd preventief en nooit diagnostisch.

Bij lichamelijke en/of geestelijke klachten kun je het best contact opnemen met een specialist of je huisarts. (redactie GoodFeeling.nl)