Ontvang je gratis exemplaar van Wie Ben Jij? en krijg inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.
"Antwoorden op de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen, vanuit een spiritueel filosofisch perspectief."
Er loopt een dunne lijn tussen zelfvertrouwen en overcompensatie.
Overcompensatie is meestal een manier om diepe gevoelens van onzekerheid en een laag zelfbeeld te verbergen. Het is een poging om anderen (en zichzelf) te overtuigen dat ze meer waard zijn dan ze werkelijk geloven.
Maar degenen die menselijke gedragingen goed begrijpen, herkennen deze overcompensaties vaak meteen. Bepaalde gedragingen zijn duidelijke signalen van iemand die zijn of haar lage zelfbeeld probeert te verbergen.
In dit artikel bespreken we 10 veelvoorkomende gedragingen van mensen die overcompenseren om hun laag zelfbeeld te verhullen.
1. Overdreven opscheppen
We kennen allemaal mensen die voortdurend opscheppen over hun prestaties en ons steeds herinneren aan hun successen.
Dit gedrag, dat soms gewoon een teken is van trots of enthousiasme, kan ook een waarschuwingssignaal zijn voor overcompensatie.
Mensen met een gezond zelfbeeld voelen vaak niet de behoefte om constant hun successen te etaleren. Ze zijn tevreden met wat ze hebben bereikt en hebben geen externe bevestiging nodig om zich goed te voelen.
Daarentegen benadrukken mensen met een laag zelfbeeld vaak hun prestaties om zichzelf beter te voelen en anderen (en zichzelf) te overtuigen van hun waarde.
Constant jezelf promoten is niet altijd een teken van groot zelfvertrouwen. Vaak is het juist een indicatie van iemand die probeert te maskeren dat hij of zij zich onvoldoende voelt.
2. Overmatig defensief
Het is soms moeilijk om iets niet persoonlijk op te vatten. Maar er is een verschil tussen gevoelig zijn en overdreven defensief reageren.
Ik herinner me een keer dat ik een luchtig grapje maakte tegen een vriend, in de veronderstelling dat hij het grappig zou vinden. In plaats daarvan werd hij meteen defensief en reageerde alsof ik hem persoonlijk aanviel.
Achteraf gezien was zijn reactie een duidelijke aanwijzing van zijn lage zelfbeeld. Hij was zo onzeker over zichzelf dat zelfs een grap als een bedreiging voelde.
Mensen die overcompenseren voor een laag zelfbeeld reageren vaak overdreven defensief. Ze zien elke vorm van kritiek, hoe onbelangrijk of goedbedoeld ook, als een directe aanval op hun karakter.
Als iemand defensief reageert op een onschuldige opmerking, houd dan in gedachten dat dit meer kan zeggen over hun lage zelfbeeld dan over wat jij zei.
3. Altijd gelijk willen hebben
Heb je ooit iemand ontmoet die absoluut niet kan toegeven dat hij of zij ongelijk heeft? Het lijkt alsof hun hele eigenwaarde afhangt van het altijd gelijk hebben.
Interessant genoeg toont een studie gepubliceerd in het *Journal of Personality and Social Psychology* aan dat mensen met een laag zelfbeeld vaker koppig volhouden dat ze gelijk hebben, zelfs als dat niet zo is. Voor hen is gelijk hebben een manier om hun waarde te bevestigen en hun intelligentie te bewijzen.
In tegenstelling daarmee kunnen mensen met een gezond zelfbeeld toegeven wanneer ze fout zitten. Ze begrijpen dat fouten maken menselijk is en niets afdoet aan hun waarde of intelligentie.
Als je iemand opmerkt die altijd moet bewijzen dat hij of zij gelijk heeft, kan dat een teken zijn van overcompensatie voor een laag zelfbeeld.
4. Constant goedkeuring zoeken
Iedereen waardeert zo nu en dan een schouderklopje of een compliment. Het voelt goed om erkenning te krijgen voor je inspanningen en prestaties. Maar wanneer iemand voortdurend bevestiging en goedkeuring van anderen zoekt, kan dit wijzen op overcompensatie.
Mensen met een laag zelfbeeld worstelen vaak met zelfbevestiging. Ze vinden het moeilijk om in hun eigen waarde te geloven zonder externe goedkeuring.
Ze vissen vaak naar complimenten of zoeken geruststelling over hun daden, uiterlijk of beslissingen. Hun zelfbeeld hangt grotendeels af van hoe anderen hen zien, waardoor ze extreem gevoelig zijn voor andermans mening.
Als je merkt dat iemand constant op zoek is naar bevestiging, proberen ze mogelijk gevoelens van ontoereikendheid te compenseren.
5. Overmatige competitiviteit
Een gezonde mate van competitie kan ons inspireren om te verbeteren en onze doelen te bereiken. Maar als competitie allesoverheersend wordt, kan dat wijzen op overcompensatie.
Mensen met een laag zelfbeeld zien het leven vaak als een wedstrijd waar de winst van de een het verlies van de ander betekent. Ze voelen de drang om iedereen te overtreffen, of het nu gaat om werk, hobby’s of onbenullige zaken.
Voor hen is winnen een manier om hun waarde te bewijzen. Het behalen van overwinningen helpt hen hun fragiele zelfbeeld tijdelijk te versterken en gevoelens van onzekerheid te verbergen.
Als iemand buitensporig competitief is, kan dit erop wijzen dat hij of zij overcompenseert voor een laag zelfbeeld.
6. Angst voor echtheid
Je ware zelf zijn is een prachtige en bevrijdende ervaring. Maar voor mensen die worstelen met een laag zelfbeeld kan authenticiteit angstaanjagend zijn.
Deze mensen vrezen vaak dat het tonen van hun ware zelf zal leiden tot afwijzing. Ze geloven dat ze niet goed genoeg zijn zoals ze zijn, en verschuilen zich daarom achter maskers. Ze doen zich voor als iemand die ze denken dat anderen willen zien.
Deze angst voor echtheid weerhoudt hen ervan echte verbindingen met anderen aan te gaan en ontneemt hen de vreugde om geliefd te zijn om wie ze werkelijk zijn.
Een beetje compassie kan een wereld van verschil maken in het helpen herstellen van hun zelfvertrouwen.
7. Risico’s vermijden
Risico’s nemen kan spannend zijn, maar ook uitdagend voor mensen met een laag zelfbeeld. Ze vermijden vaak risico’s uit angst voor mislukking en de schaamte die daarbij hoort.
Mensen die zich onzeker voelen, blijven liever bij wat veilig en vertrouwd is, dan een mogelijke mislukking te riskeren. Dit gedrag beperkt hun groei en weerhoudt hen ervan nieuwe ervaringen op te doen.
Ondersteuning en geduld kunnen helpen om dit patroon te doorbreken en vertrouwen op te bouwen.
8. Neiging om mensen te behagen
Op het eerste gezicht lijkt het een teken van empathie en zorgzaamheid om altijd anderen tevreden te willen stellen. Maar deze neiging is vaak verbonden met een laag zelfbeeld.
Mensen die overcompenseren voor een laag zelfbeeld, doen vaak alles om anderen gelukkig te maken. Ze maken zich voortdurend zorgen over het teleurstellen van anderen en gaan tot het uiterste om dit te vermijden. Dit gedrag komt voort uit de angst om niet aardig gevonden te worden en de behoefte aan goedkeuring.
9. Overdreven kritisch op anderen
Kritiek kan nuttig zijn, maar wanneer iemand voortdurend oordeelt en anderen bekritiseert, kan dit wijzen op overcompensatie.
Mensen met een laag zelfbeeld projecteren vaak hun onzekerheden op anderen. Door de fouten en tekortkomingen van anderen te benadrukken, leiden ze de aandacht af van hun eigen gevoelens van ontoereikendheid.
Dit gedrag geeft misschien tijdelijk een gevoel van superioriteit, maar het maskeert alleen hun eigen onzekerheid.
10. Zelfzorg verwaarlozen
Zelfzorg is essentieel voor een gezond zelfbeeld. Mensen die zichzelf waarderen, besteden aandacht aan hun fysieke, emotionele en mentale gezondheid. Maar mensen met een laag zelfbeeld verwaarlozen deze aspecten vaak.
Ze nemen misschien niet de tijd om gezond te eten, regelmatig te bewegen of te ontspannen. Ook emotioneel kunnen ze gevoelens van stress, verdriet of angst negeren.
Zelfzorg is een belangrijke eerste stap naar het opbouwen van zelfvertrouwen, omdat iedereen het verdient om zich goed te voelen en zichzelf op de eerste plaats te zetten.
Geraadpleegde bronnen:
Veelgestelde vragen
Wat betekent overcompensatie?
Overcompensatie is gedrag waarbij iemand extreme maatregelen neemt om gevoelens van onzekerheid of ontoereikendheid te verbergen, vaak door een overdreven zelfverzekerde houding.
Hoe herken je iemand met een laag zelfbeeld?
Mensen met een laag zelfbeeld tonen vaak gedrag zoals opscheppen, defensief zijn, het zoeken van goedkeuring, en angst om fouten te maken of afgewezen te worden.
Kan overcompensatie worden behandeld?
Ja, door bewustzijn, therapie en zelfzorg kunnen mensen leren omgaan met hun onzekerheden en een gezonder zelfbeeld opbouwen.
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.