Het concept en de dynamiek van een relatie zijn voortdurend aan het veranderen. Een vraag die opkomt, is of het aantal partners waarmee een vrouw is geweest invloed heeft op hoe haar latere relaties vorm krijgen. Hiervoor moeten we begrijpen wat precies het concept van partnerbinding inhoudt.
Partnerbinding is de emotionele en psychologische hechting tussen twee individuen in een romantische relatie. Het omvat gevoelens van vertrouwen, toewijding en verlangen naar emotionele en fysieke intimiteit. Partnerbinding is essentieel voor menselijke relaties en draagt bij aan stabiliteit en tevredenheid op de lange termijn.
Er heerst een stigma over vrouwen die meerdere partners hebben en hoe zij in een negatief daglicht worden gezien. Het is vrij normaal voor zowel vrouwen als mannen om hun seksualiteit te verkennen en uit te zoeken welke waarden ze waarderen in een relatie en te begrijpen waar ze meestal naar op zoek zijn in partners.
Dit kan helpen om het onderscheid te maken tussen wat goed en fout aanvoelt en wat ze kunnen maximaliseren om het type relatie aan te trekken waar ze naar streven. Seks is een zeer delicate en humaniserende ervaring die (daar waar mogelijk) plaatsvindt bij mensen die verliefd zijn of dat gaan worden. Het is ook gebruikelijk dat liefde ontstaat uit seks. Maar wanneer iets wordt misbruikt, begint het ermee gepaard gaande sentiment af te nemen.
Volgens verschillende soorten onderzoek ziet de nasleep van seks die binnen een toegewijde relatie plaatsvindt er volledig anders uit dan seks die buiten een toegewijde relatie plaatsvindt, iets wat tegenwoordig het meest wordt aangeduid als een “one-night stand” of “casual seks”. De evolutionaire biologie vertelt ons dat mensen bedraad zijn om een hechte band te vormen tijdens en na de seks, of het nu binnen een toegewijde relatie is of niet.
Wat gebeurt er eigenlijk als iemand te veel casual seks heeft bij partnerbinding?
Dr. Helen Fisher praat over hoe iets als casual seks eigenlijk niet bestaat. Hoe ons brein seks waarneemt, is precies hetzelfde. Wat er in plaats daarvan gebeurt, is dat je jezelf traint om je brein opnieuw te bedraden en te geloven dat de meeste relaties tijdelijk zijn. Wanneer je probeert om op de lange termijn te settelen met je volgende partner, zul je waarschijnlijk moeilijkheden ondervinden bij het proberen aan te passen en compromissen te sluiten.
Dr. Helen legt uit dat ons brein werkt op drie systemen:
- Het seksuele verlangen – verlangen naar seksuele bevrediging
- Romantische liefde – verlangen naar gepassioneerde liefde
- Hechting – het gevoel van rust en veiligheid bij een langdurige partner
Wanneer je betrokken raakt bij iemand, kunnen deze drie systemen allemaal tegelijk werken of afzonderlijk, maar ze laten onvermijdelijk een grote hoeveelheid oxytocine en vasopressine vrij. Deze leiden tot een betere partnerbinding met je partner. Seks is meer dan alleen een fysieke daad en mag niet als zodanig besproken en onderzocht worden daarvoor zijn er te veel facetten en te veel factoren die een belangrijke rol spelen.
Onderzoek van het Medisch Instituut voor seksuele gezondheid illustreert het belang van oxytocine als het gaat om partnerbinding. Casual seks leidt tot een afname van de productie van dit neurochemische stof en verstoort verdere partnerbinding. Herhaalde seksuele ontmoetingen met meerdere partners neutraliseren de hersenen die op een bepaald moment deels stoppen met de aanmaak van oxytocine.
Wanneer een individu ervoor kiest om betrokken te raken bij casual seks, telkens de band met een nieuwe seksuele partner verbreekt, vormt de hersenen een nieuwe synaptische kaart van one-night stands. Dit patroon wordt de “nieuwe norm” voor het individu. Wanneer en als het individu later verlangt naar een meer permanente partner, zal de hersenmapping moeten worden overwonnen, waardoor het moeilijker wordt om een permanente band te bereiken.
Effecten op de geestelijke gezondheid
Uit een ander onderzoek bleek dat mensen die seks hadden zonder de formele intentie om bij elkaar te zijn of enige vorm van verbintenis te hebben, meldden dat ze minder tevreden waren met hun liefdesleven. Er werd ook vastgesteld dat deze mensen het meest waarschijnlijk gediagnosticeerd werden met depressie, angst, gevoelens van eenzaamheid en een verminderde mate van geluk vergeleken met degenen die zich in toegewijde relaties bevonden.
Hoewel de ironie ligt in het feit dat ondanks het kennen van de resultaten, mensen nog steeds besluiten om zich bezig te houden met casual seks, omdat het voornamelijk een vrijetijdsbesteding is geworden die wordt gedaan in tijden van verveling.
Met dit alles in gedachten is het belangrijk op te merken dat generalisaties maken over zo’n gevoelig en weinig bestudeerd onderwerp soms vrouwen stigmatiseren die gewoon de voorkeur geven aan het verkennen van meerdere partners ten opzichte van degenen die monogame relaties of langdurige relaties nastreven.
De belangrijkste les is dat mensen partners moeten vinden met wie ze dezelfde waarden en moraal delen om effectief te kunnen communiceren en wederzijds vertrouwen en zorg te bevorderen.
We moeten begrijpen dat iedereen uniek is en hoe zij een relatie koesteren aanzienlijk zal verschillen van elkaar, want uiteindelijk wordt de partnerbinding beïnvloed door een verscheidenheid aan factoren en niet alleen door seks.
Daarom is de reis van iedereen anders en hun vermogen om langdurige banden te vormen en te creëren verschilt, en zoals Sadhguru zegt,
Het is geen kwestie van moraliteit, maar een kwestie van verstandig leven.
Geraadpleegde bronnen:
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.