Hoe was jouw jaar?

2007 zit er alweer op. Een mooie gelegenheid om terug te kijken.

Misschien heb je een prachtig jaar gehad en hoop je dat alles in 2008 hetzelfde blijft. Het kan ook zijn dat je terugkijkt op een jaar waar je maar liever niet te lang bij stilstaat. Misschien is een grote droom uitgekomen. Of misschien is geen enkele wens werkelijkheid geworden, en hoop je dat ze volgend jaar alsnog uitkomen.

Hoe je jaar ook is geweest, het is goed de tijd te nemen om 2007 af te ronden.
Om na te gaan waar je blij mee bent en wat je liever anders ziet. Door te kijken naar wat je los wilt laten of juist graag mee wilt nemen. Door allerlei facetten van het oude jaar nog eens door te nemen, maak je automatisch ruimte voor het nieuwe jaar. Hieronder een aantal tips om 2007 af te ronden:


1.) Wat is er allemaal mooi geweest dit jaar? Tel je zegeningen!


Elk jaar kent mooie en minder mooie momenten. Mensen hebben vaak de neiging te blijven in hangen in het negatieve. Positieve zaken krijgen doorgaans (te) weinig aandacht. Om te voorkomen dat je alleen maar terugkijkt op alles waar je niét blij mee was, begin je gewoon met na te gaan waar je dankbaar voor kunt zijn. Tel je zegeningen, en doe dat echt eens letterlijk! Toen ik dat zelf twee jaar geleden deed, kwam ik tot een stuk of 150 zegeningen (terwijl ik vooraf nou niet het idee had dat het zo’n geweldig jaar was geweest…). Vergeet vooral alle zogenaamde vanzelfsprekendheden niet – want wat voor jou normaal is hoeft dat voor een ander niet te zijn…

 

2.) Vier je successen van het afgelopen jaar

Wat heb je dit jaar allemaal bereikt en goed gedaan? Ben je gestopt met roken, begonnen met afvallen, of ben je goed voor jezelf opgekomen in een lastige situatie? Sta er eens bij stil, en vergeet ook je zogenaamd kleine successen niet. Neem ook hier de tijd om bij al deze grote en kleine successen stil te staan. En vier ze op een manier die jij leuk vindt. Proost er vanavond op met een glaasje wijn, organiseer een ‘vier-je-succes-feest’ of maak het tot onderdeel van een etentje of feestje dat je binnenkort toch al hebt.

3.) Welke wensen en verwachtingen zijn dit jaar niet uitgekomen?

Dit is het minst leuk om bij stil te staan, dus dat gaan we nu pas doen. Na het vieren van je successen en het tellen van je zegeningen schiet je hier hopelijk niet meteen van in een diepe depressie ;)

Denk terug aan de goede voornemens die je had gemaakt, dromen die niet zijn uitgekomen en wensen die niet zijn vervuld. Realiseer dat je dat je hier niet bij stilstaat om boos te worden op jezelf: integendeel! Je staat erbij stil om te zien wat je er zelf (nog) aan kunt doen, om ervan te leren en om de kans te vergroten dat je wensen volgend jaar wél uitkomen.

Ga na wat jij zelf hebt gedaan of juist hebt nagelaten waardoor een wens niet is uitgekomen of iets niet helemaal goed is gegaan. Wees hier zo eerlijk mogelijk in. Niemand hoeft te weten wat je allemaal wel of niet hebt gedaan. Het gaat erom dat je niet kunt veranderen wat je niet onder ogen ziet. Pas als je erkent dat je iets niet zo handig hebt aangepakt, ben je in staat het te veranderen. Zolang je echter denkt dat een ander ergens schuld aan heeft, maak je jezelf volkomen machteloos. Want als een ander het probleem is, verwacht je automatisch ook dat de oplossing van de ander komt. En daarmee zet je jezelf mooi klem…

Ter inspiratie hierbij de prachtige
Serenity Prayer van Reinhold Niebuhr

(zeer vrij vertaald: God, geef me de rust om de dingen te accepteren die ik niet kan veranderen; de moed om te veranderen wat ik wel kan veranderen; en de wijsheid om het verschil te weten)


Wat zou jij zelf kunnen veranderen? Wat kan je doen om ervoor te zorgen dat je wens alsnog uitkomt? Wat kan je laten? Heb je hulp nodig en zo ja, wie zou je erbij kunnen helpen? Kijk of je 2 of 3 concrete stappen kunt bedenken die jij kunt zetten om je wens alsnog uit te laten komen. En zet deze de komende tijd ook, bij voorkeur voor dit jaar om is.

4) Liggen er nog zaken die je al een poosje voor je uitschuift?
Zijn er dingen die je eigenlijk al tijden had willen doen? Of het nou het opruimen van de schuur is of je opgeven voor een leuke cursus: doe het voor dit jaar om is. Ga na welke klussen en taken je niet hebt gedaan terwijl je dat eigenlijk wel moet of wilt doen

 

5) Sta even stil bij de mensen die je dit jaar hebben geholpen, en doe iets leuks om ze daarvoor te bedanken.


Er zijn vast wel mensen die dit jaar iets liefs of aardigs voor je hebben gedaan. Misschien heb je ze er destijds al voor bedankt, maar denk je nog steeds met blijdschap terug aan dat aardige gebaar. Of misschien heb je hen nog niet zo duidelijk bedankt. Maak naar elk van deze mensen nu op jouw beurt een aardig gebaar. Het maakt niet uit hóe je dat doet.

Je kunt ze persoonlijk vertellen waar je zo blij mee bent, of dat opschrijven op een kaartje of in een email. Je kunt een cadeautje voor ze kopen of ze op een etentje trakteren. Het maakt niet uit hoe je het doet of wat je doet. Voor die ander is het leuk om te merken dat jij blij met hem of haar bent. En voor jou is het fijn om stil te staan bij alle aardige, lieve en leuke dingen die mensen voor je gedaan hebben.

Deze tips helpen je hopelijk op weg om de balans van het afgelopen jaar op te maken.
Wat je er ook mee doet, ik hoop dat het resultaat in ieder geval zal zijn dat je niet alleen terugkijkt op de negatieve kant van 2007 – maar dat je vooral ook aan de mooie momenten hebt teruggedacht.

Ik wens je mooie en positieve laatste weken van 2007 toe!


©  Brigitte van Tuijl
 
Ik help mensen ontdekken wat ze écht willen in hun leven en hun werk.
Dat levert hen meer energie en plezier in hun werk, levenslust en zelfvertrouwen op.

Meer weten? Kijk op mijn website: http://www.brigittevantuijl.comDisclaimer GoodFeeling.nl

GoodFeeling.nl publiceert met de grootste zorgvuldigheid positieve informatie ten behoeve van de algehele gezondheid. Altijd preventief en nooit diagnostisch.

Bij lichamelijke en/of geestelijke klachten kun je het best contact opnemen met een specialist of je huisarts. (redactie GoodFeeling.nl)