Spiritualiteit in je dagelijkse leven

Hoe kan je invulling geven aan spiritualiteit in je drukke bestaan? En hoe kan dat je krachtiger in het leven laten staan?

Deze vraag werd mij een tijd geleden door een lezer gesteld. Ik heb enige tijd zitten zweten wat ik daar nou eens voor antwoord op kon geven. Tot ik me realiseerde dat het helemaal niet om mijn antwoord gaat.
 
Spiritualiteit gaat onder andere over thema’s als zingeving, en bezieling. De essentie daarbij is wat voor JOU je leven zin geeft, wat JOU bezielt. Wat voor mij zinvol en leuk is, is dat voor jou misschien helemaal niet. Het gaat erom dat je erachter komt wat voor jou wezenlijk en waar is, en dat je aan de hand daarvan bewuste keuzes over je leven en je werk kunt maken.
 

Het beste antwoord dat ik op deze vraag kan geven, is dus het stellen van een aantal vragen die je helpen om bij jouw eigen antwoorden te komen:

1.) Waar krijg je energie van? Waar word je blij van? Wanneer zingt jouw ziel?

Denk terug aan een moment waarop alles voor jouw gevoel helemaal klopte. Toen je in een flow zat waarin alles wel vanzelf leek te gaan en precies op het juiste moment de juiste dingen gebeurden. Wanneer was dat? Waar was je toen mee bezig? Met welke onderwerpen of thema’s had dat te maken? Kun je daar een motivatie om dingen te doen uit herleiden? Een talent? (dat niets meer of minder is dan iets dat jou van nature makkelijk afgaat) Een drijfveer?

2.) Doe je voornamelijk dingen die je wilt of dingen die je niet wilt? Waarom doe je ze? En voor wie?

Hoe ziet een doorsnee dag er voor jou uit? Waar besteed jij het grootste deel van je tijd – en dus je leven! - aan? Zijn die dingen belangrijk voor jou? Vind je ze leuk? Word je er gelukkig van? Zijn het dingen die voor jou je leven zinvol maken? Of zit dat in hele andere dingen? En als dat zo is, waarom besteed je daar dan niet meer tijd aan?
 
3.) Stel dat je nog maar een jaar te leven had. Hoe zou je dan je dagen vullen?
Zou je hetzelfde werk blijven doen? Bij je huidige partner blijven? Met dezelfde mensen blijven omgaan? Je weekenden op dezelfde manier vullen? Zo nee, wat zou je veranderen? En wat houdt je tegen om dat nu al te doen?
 
4.)Tot slot kan het goed zijn je af te vragen waar je met je aandacht bent.
In het verleden? De toekomst? Het heden? Ben je bezig met wat NU belangrijk voor je is? Of geef je aandacht aan allerlei prikkels van buitenaf waardoor je afgeleid raakt van dingen die voor jou belangrijk zijn?
 
Met deze vragen kan je denk ik wel weer even vooruit.
Ze zijn misschien niet allemaal even leuk of makkelijk om over na te denken, maar maken je wel bewuster van de dingen die je doet en waarom je ze doet.
En dat is de eerste stap op weg naar dingen doen waar je bewust voor kiest en blij van wordt.
 
Ik wens je veel antwoorden en verhelderende inzichten toe!

© Brigitte van Tuijl

Ik help mensen ontdekken wat ze écht willen in hun leven en hun werk.
Dat levert hen meer energie en plezier in hun werk, levenslust en zelfvertrouwen op.

Meer weten? Kijk op mijn website: http://www.brigittevantuijl.com
Disclaimer GoodFeeling.nl

GoodFeeling.nl publiceert met de grootste zorgvuldigheid positieve informatie ten behoeve van de algehele gezondheid. Altijd preventief en nooit diagnostisch.

Bij lichamelijke en/of geestelijke klachten kun je het best contact opnemen met een specialist of je huisarts. (redactie GoodFeeling.nl)